Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Задачи_для_Практич_2_часть_1_разд_ГП.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
309.76 Кб
Скачать

Завдання

до першого заняття:

Завдання № 1

Магазин електроніки відмовився продати гр. Шварценгольду виставлений на вітрині ноутбук, пояснивши, що ноутбук тримають на вітрині в рекламних цілях, на складі магазину таких комп'ютерів більше немає і придбати його Шварценгольд зможе лише через три місяці, коли від виробника надійде нова партія аналогічного товару.

Чи правомірні дії магазину?

Чи порушені права та законні інтереси Шварценгольда? Якщо так, як Шварценгольду їх захистити?

Завдання №2

Громадянин Тузенбобель купив у магазині ВАТ «Караван» джинси, на яких був ярлик американської фірми «Levi’s» Про продаж джинсів цієї фірми повідомлялося в рекламі магазина. Насправді придбані джинси виявилися невідомого походження. Тузенбобель звернувся до продавця з вимогою прийняти товар назад і повернути гроші. Магазин відмовився. Тузенбобель звернувся в суд з позовом про розірвання договору. Представник відповідача заявив, що в позивача немає ніяких підстав для розірвання договору, тому що джинси якісні і ніяких конкретних недоліків в них немає.

Чи підлягає позов задоволенню?

Завдання №3

Гр-ка Чинчук купила в ювелірному магазині золоту каблучку з рубіном, але через 3 дні принесла каблучку в магазин і попросила обміняти її на таку саму, але із блакитним каменем, посилаючись на те, що дружині сина (якій ця каблучка призначалася в подарунок) червоний колір рубіна не пасує. Вона погодилася доплатити, якщо кільце із сапфіром коштує дорожче. Але магазин відмовив їй в обміні, хоча каблучки з сапфіром у магазині були і коштували стільки ж, що й з рубіном.

Чи правомірна відмова працівників магазина?

Завдання №4

Гр-н Козлов на підставі описів, що були в магазині, і реклами уклав договір, згідно з яким магазин зобов'язався виготовити для нього два крісла особливої форми і певного кольору. У договорі було зазначено, що крісла будуть виготовлені і доставлені за адресою покупця через два тижні, але після закінчення цього строку Козлов направив у магазин відмову від товару, посилаючись на те, що йому не вдалося купити нову квартиру, як він планував при замовленні крісел. Магазин відмову проігнорував.

Хто має рацію у наведеній ситуації?

Завдання № 5

Магазин побутової техніки забезпечував безкоштовну доставку великогабаритних товарів покупцям.

Придбаний Перідерієм холо­дильник, який працівники магазину йому привезли, не входив у пасажирський ліфт будинку, на десятому поверсі якого прожи­вав покупець. Працівники магазину відмовились підіймати холо­дильник сходами, пояснивши, що підіймати вантажі вручну вони не зобов’язані. Після чого відвезли холодильник назад до магазину та повідомили Перідерія, що якщо він не вивезе куплений холодильник протягом трьох днів власними силами, його буде продано іншим бажаючим.

Дайте мотивовану юридичну оцінку діям працівників магазину.

Чи має Перідерій право вимагати від магазину доставки холодильника безпосередньо до квартири? Якщо так, то як це право реалізувати?

До другого заняття:

Завдання № 6

Енергопостачальне підприємство розмістило на дверях усіх під'їздів багатоповерхового житлового будинку оголошення про те, що в разі непогашення мешканцями будинку заборгова­ності з оплати спожитої за попередні періоди електроенергії протягом місяця, її по­стачання буде припинено для всього будинку. Оскільки в обумовлений термін мешканці заборгованість не погасили, будинок було знеструмлено.

Група мешканців, які справно оплачували спожиту елект­роенергію, подали позов до енергопостачального підприємства про відновлення постачання електричної енергії, а до решти мешканців будинку солідарно - про відшкодування збитків та компенсацію моральної шкоди, що були заподіяні знеструмленням будинку.

Проаналізуйте умови завдання та надайте вмотивоване рішення спору.

Завдання № 7

Консервний завод у березні 2008 року уклав із кількома колек­тивними сільськогосподарськими підприємствами Харківського району договори контрактації яблук, груш та моркви врожаю осені 2008 року.

Коли восени до виробників з заводу прибула колона вантажного автотранс­порту, підприємства відмовились відвантажувати плодоовочеву продукцію, мотивуючи це тим, що завод на порушення взятих на себе за договором контрактації зобов'язань не забезпечив сільсько­господарські підприємства агрохімікатами, що були необхідні для ви­рощування зазначеного врожаю. Зібраний врожай підприємства продали іноземному агротрейдеру за вигіднішими цінами, ніж було встановлено договором кон­трактації.

Через відсутність сировини заводом було зірвано виробництво декількох видів соку, що зумовило неви­конання заводом зобов'язань з їх поставки торгівельним підприє­мствам України. Завод подав позов до сільгосппідприємств про відшкодування збитків, в т.ч. упущеної вигоди.

Чи обґрунтовані вимоги заводу ?

Яким, має бути судове рішен­ня в цій справі?

Завдання № 8

MP-3 плейери, партія яких надійшла від виробника до торгівельного підприємства за договором поставки, не були укомплектовані інструкцією з їх експлуатації. Підприємство прийняло товар, звернувшись одночасно до виробника з вимогою про доукомплектуван­ня кожної одиниці товару у встановлений законодавством термін.

Коли через місяць на підприємство прибули співробітники компанії - виробни­ка з обладнанням та матеріалами для доукомплектування товарів, виявилось, що вся партія MP-3 плейерів дві доби тому була відправлена назад виробникові.

Виробник MP-3 плейерів по­дав до підприємства позов про відшкодування збитків, заподіяних у зв'язку із підготовкою доукомплектування товару згідно з вимогою торгівельного підприємства.

Чи підлягає позов задоволенню?

Які права має покупець не­комплектного товару за договором поставки?

Чи звільняє постачальника некомплектних товарів від відповідальності прийняття покупцем таких товарів?

Тема: Договір дарування

Контрольні питання

  1. Поняття та ознаки договору дарування.

  2. Предмет та форма договору дарування.

  3. Зміст договору дарування.

  4. Види договору дарування.