Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Задачи_для_Практич_2_часть_1_разд_ГП.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
309.76 Кб
Скачать

Завдання

Завдання №1

В пункт прокату звернувся Чернишов з проханням надати йому в користування пилосос строком на один місяць. Через тиждень з'ясу­валося, що Чернишов використовує пилосос для зайняття підприє­мницькою діяльністю - він зареєструвався як ФЛП та надає послуги з прибирання квартир та офісних приміщень. Оскільки в ко­мерційній експлуатації пилосос зношується швидше, пункт про­кату звернувся до Чернишова з вимогою про розірвання договору прокату та повернення пилососу. Чернишов відмовився.

Вирішіть справу по суті.

Завдання № 2

Державне підприємство «Кристал» та ТОВ «Борт» вирішили укласти договір оренди нежилого приміщення, яке знаходиться на балансі у ДП «Кристал». В проекті договору сторони зазначили строк оренди - 20 років. Сторони підписали зазначений проект, скріпила його печатками. Фонд державного майна узгодив договір, але зазначив, що він підлягає нотаріальному посвідченню та дер­жавній реєстрації.

Коли сторони звернулися до нотаріуса, виявилося, що для на­лежного нотаріального посвідчення договору не вистачає необхід­них документів. Тоді сторони вирішили перепідписати договір оренди на строк 11 місяців.

Після закінчення строку оренди через 11 місяців ДП « Кристал » почало вимагати передачі йому орендованого приміщення. ТОВ «Борт» відмовилося передавати приміщення, посилаючись на підписаний та скріплений печатками сторін договір зі строком орен­ди 20 років.

Вирішіть справу по суті.

Завдання № 3

Громадянин Спіров одержав у ТОВ «Побутовий прокат» музичний центр в оплатне володіння і користування строком на шість місяців. Після спливу місяця з початку використання музичний центр вийшов з ладу. Представник «Побутового прокату», який був викликаний Спіровим до дому, запропонував забрати музичний ценр для ремонту, а поки йде ремонт, не стягувати прокатну плату. Спіров, у свою чергу, зажадав від «Побутового прокату» розірвання договору, повернення сплаченої наперед прокатної плати, відшкодування збитків (у вигляді проїзду на таксі за музичним центром і відсотків за користування чужими коштами), а також компенсації моральної шкоди. «Побутовий прокат» відмовився задовольнити ці вимоги, посилаючись на те, що чинним законодавством розірвання договору в подібних випадках не передбачено. До того ж Спіров, швидше за все, сам порушив правила користування музичним центром, оскільки ці предмети звичайно самі собою не ламаються. Спіров звернувся з позовом до суду.

Яке рішення повинен винести суд?

Хто повинен доводити факт порушення правил користування предметом прокату?

Завдання № 4

Вайсман передав у тимчасове користування свою автомашину «Жигулі» гр-ну Козлєвичу без вказівки строку договору. Сторони домовилися, що плата за користування автомашиною буде залежати від пробігу (за кожні 1000 км пробігу - сума в гривнях, що еквівалентна 100 доларам США). У письмовому договорі передбачалося також, що Козлєвич поверне автомашину на першу вимогу Вайсмана.

Після закінчення перших двох місяців експлуатації Козлєвич був змушений замінити акумулятор, що вийшов з ладу, відрегулювати систему запалювання, установити нові покришки та замінити лампочки стоп-сигналів, що вийшли з ладу, а також поставити нові крила замість прогнилих. За всі роботи, що були виконані станцією автосервісу, Козлєвич заплатив у гривнях суму, еквівалентну 600 доларам США. Крім того, Козлєвич самостійно пофарбував колісні диски, придбав нові чохли для сидінь і встановив магнітолу та антену, витративши на це додатково таку ж суму.

Після п'яти місяців експлуатації Вайсман зажадав повернути машину через тиждень і виплатити орендну плату з урахуванням того, що за зазначений період машина пройшла 5000 км. Козлєвич погодився повернути машину тільки після того, як він «наїздить» на ній 12 000 км, оскільки саме цю суму він витратив на її ремонт. Необхідність компенсації зроблених їм витрат він мотивував тим, що найближчим часом необхідно пройти технічний огляд автомобіля, що без проведених ремонтних робіт здіснити неможливо. Сторони до згоди не прийшли, і Вайсман звернувся до суду.

Як слід вирішити спір?

У чому полягає різниця між капітальним і поточним ремонтом, а також між видатками на ремонт, на підтримку автомобіля в справному стані та на його утримання?

Чи зміниться рішення, якщо Вайсман передав Козлєвичу автомобіль, який не пройшов техогляд, і Козлєвич здійснив ремонтні роботи, необхідні для підготовки автомобіля до техогляду?

Завдання № 4

За договором фінансового лізингу лізингодавець придбав у про­давця обладнання та передав його лізингоодержувачу за актом приймання-передачі. Через деякий час у приміщенні лізингоодержувача, де знаходилося обладнання, трапилася пожежа, внаслідок якої обладнання повністю вийшло з ладу.

Хто буде нести майнові наслідки знищення обладнання?

Завдання № 5

За договором прокату суб'єкт підприємницької діяльності Борисов передав Іванову бензопилу в користування строком на 1 рік зі сплатою орендної плати щомісячно. Іванов сплатив орендну пла­ту за перший місяць та поїхав на заробітки по селах пиляти дрова місцевим мешканцям. В селі при розвантаженні дров колода впала на Іванова та зламала йому ногу. Знайомий Іванова Сидоров поба­чив, що Іванов через хворобу не в змозі пиляти дрова, попросив у нього бензопилу для виконання цієї роботи. Іванов погодився. Че­рез тиждень у Сидорова бензопилу вкрали. Коли через два місяці Іванов одужав та приїхав у місто, Борисов звернувся до нього з по­зовом про сплату орендної плати за два місяці, пені за прострочен­ня оплати орендної плати та про відшкодування вартості втраченої бензопили.

Чи мав право Іванов передавати пилу Сидорову?

Хто зобов'язаний відшкодувати Борисову вартість втраче­ної бензопили: Іванов чи Сидоров?

Яке рішення має прийняти суд?

Тема: Договір найму (оренди) житла.

Контрольні питання:

  1. Поняття договору найму житлового приміщення.

  2. Підстави та особливості укладення договору найму житлово­го приміщення в будинках державного, комунального та громадсь­кого житлових фондів.

  3. Права та обов'язки наймача, членів його сім'ї та наймодавця.

  4. Підстави та порядок припинення договору найму. Наслідки припинення договору.