Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СТГП ППАМ МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ С...doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
452.61 Кб
Скачать

Методичні рекомендації:

  1. Працюючи з першим питанням, зверніть особливу увагу на такі слова Мелані Кляйн: "... наши отношения к любимым и ненавидимым «обьектам» (или значимым людям в нашей жизни) - зто строительные кирпичики нашего мировосприятия и мироощущения".

  2. При розгляді другого питання наведіть приклади ситуацій, які б яскраво ілюстрували зазначену позицію Д. В. Віннікотта.

  3. Знайомлячись з теорією Селф-психології Хейнца Кохута, зверніть особливу увагу на розроблені ним практичні прийоми роботи з "дефектами структури Я" (на важливість розуміння і аналізу трьох моделей переносу: відображаючого (відзеркалюючого), ідеалізуючого та близнюкового); а також на зроблений Г. Кохутом акцент стосовно сцілюючої сили глибоко-емпатійного слухання.

  4. Розкриваючи 2 питання, зробіть акцент на фазах розвитку дитини від народження до 3-х років:

— фаза нормального аутизму;

  • симбіотична фаза;

  • фаза сепарації та індивідуалізації: 1-ша субфаза - диференціації, 2-га субфаза - перехідна, 3-тя субфаза - повторного зближення, 4-та субфаза - «консолідації індивідуальності, початок емоційної об'єктної постійності (стабільності)». Обов'язково підкресліть роль батька у розвитку дитини на кожній із

вищезгаданих стадій.

Література:

  1. Петер Куттер. Современный психоанализ. Введение в психологию бессознательных процессов. - СПб., 1997.

  2. Тайсон Ф., Тайсон Р. Психоаналитические теории развития: интеграция. - М, 2006. (до 4 питання).

3. Хайгл- Зверс А., Хайгл Ф., Отт Ю., Рюгер У. Базисное руководство по психотерапии. - СПб.: "Речь", 2002. - 784 с. - С. 89-91. (до 4 питання).

Тема 5. Гуманістичний психоаналіз. Ерік Фром та Карен Хорні (4 години). Завдання для самостійної роботи:

  1. Розглянути та проаналізувати культурно-психологічний підхід Карен Хорні та ії бачення структури неврозу.

  2. Розкрийте зміст соціально-філософських ідей Е.Фрома.

  3. Підготувати письмову відповідь на запитання: «В чому на думку Е.Фрома полягає мистецтво любити?»

Виконайте вправу:

  1. У групі принаймні із трьох студентів обговорите ці три точки зору, попередньо вибравши одну, котру будете захищати.

  2. Хорні відстоювала третю концепцію моралі. Обговорите, яке вплив ця філософія зробила на її психотерапію.

  3. Яке би положення із цих трьох ви не вибрали, подумайте, чи дійсно ви живете відповідно до його. Як ваша поведінка підтверджує ваші погляди? Обміняйтеся думками в групі.

Методичні рекомендації:

Перед виконанням вправи зверніть увагу на роботу Хорні «Невроз і розвиток людини» (1950, р. 14-15), де авторка розглядає три поняття моралі, що ґрунтуються на трьох різних" поглядах на природу людини:

  1. . Людина від природи грішна й одержимо примітивними імпульсами. Ціль моральної поведінки полягає в тому, щоб придушити, приборкати й перебороти їх.

  2. . Якщо в природі людини є вроджене «добро» і вроджене «зло», то мораль покликана забезпечити кінцеву перемогу гарного, придушивши погане й підсиливши елементи добра. Мораль повинна керувати людиною за допомогою волі, розуму й сили.

  3. . Якщо розглядати розвиток людини як його прагнення до самореалізації, властиве як тенденція, а не як напрямок волі, то мораль перетворюється в перешкоду на шляху цієї еволюції, яке потрібно усунути й дати можливість виявитися спонтанним силам росту.

  4. Перед виконанням 3 завдання прочитати книгу Е.Фрома «Мистецтво любити».