Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СТГП ППАМ МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ С...doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
452.61 Кб
Скачать

Зміст самостійної роботи студентів

Тема 1: Основи психодинамічного підходу (4 год.).

Завдання для самостійної роботи:

  1. Розкрийте роль тривоги у виникненні неврозу, неадекватної чи нав'язливої поведінки.

  2. Охарактеризуйте погляди 3. Фройда на природу жінки.

  3. Спираючись на основні положення теоріі А.Адлера розкрийте значення тіла, волі, емоцій, інтелекту, "Я" у житті людини.

  4. Складіть кросворд з понятійно-термінологічного апарату, використовуючи словники.

Методичні рекомендації:

  1. Для розкриття ролі тривоги у виникненні неврозу згадайте про природу тривоги, про потенційні події, що підвищують тривожність, про основні способи ослаблення та альтернативні способи захисту від тривожного стану.

  2. Даючи відповідь на друге питання можна відштовхуватись від слів 3. Фройда (1933р.): "Открьттие того, что она кастрирована, является поворотным моментом в процессе созревания девочки. Отсюда проистекают три направления развития: одно приводит к сексуальному подавлению и неврозам, второе направление ведет к изменению характера в смысле комплекса мужественности, а третье - зто развитие нормальнои женственности".

З.При складанні кросворду використовуйте: Карвасарский Б.Д. Психотерапевтическая знциклопедия; Лапланш Ж., Понталис Ж.-Б.. Словарь по психоанализу; Психоаналитические термины и понятия: Словарь. Под ред. Борнесса 3. Мура и Бернерда Д. Фаина.

Література

  1. Блюм Г. Психоаналитические теории личности: пер. с англ. - М: КСП, 1996

  2. Калина н.Ф. Основы психоанализа. – м.: Рефл- бук, к.: Ваклер, 2001. — 352 с.

  3. Мак-Вильямс II. Психоаналитическая диагностика. Понимание структуры личности в клиническом процессе. - М.: "Класс", 2001. — 480 с.

  4. Нюнберг Г. Принципы психоанализа и их применение к лечению неврозов – СПб.: Университетская книга, 1999. - 363 с.

  5. Петер Куттер Современный психоанализ. Введение в психологию бессознательных процессов / Б.С.К С.Пб. – 1997.

  6. Тайсон Ф., Тайсон Р. Психоаналитические теории развития. / - Екатеринбург, Деловая книга , 1998. - 528 с.

  7. Фенихель О. Психоаналитическая теория неврозов / Пер. с англ. Хавина А.Б. М.: Академический Проект, 2004. – 848 с

Тема 2. Розвиток ідей аналітичної психології. К.Г.Юнг та юнгініанці (5 год.). Завдання для самостійної роботи:

1. Охарактеризуйте основну проблематику сучасної аналітичної психології.

2. Підготуйте доповідь на тему «Колективне несвідоме та архетипи».

3. Виконайте наступні вправи:

А. Для аналізу своєї Персони виконайте наступні рекомендації:

  • складіть перелік вашого улюбленого одягу, коштовностей чи іншого майна, яке належить виключно вам. Виберіть той предмет (можливо той одяг) із переліку, який, на вашу думку, репрезентує вас найбільш точно, і є, в деякій мірі, інтегральною частиною вашого образу самого себе;

  • спробуйте обходитись без цього предмета (одягу) протягом тижня і фіксуйте свою реакцію на його відсутність;

  • дайте цей предмет (одяг) на деякий час своєму товаришу (подрузі). Як ви себе почуваєте, коли хтось носить ваш улюблений одяг чи користується вашим улюбленим предметом?

Б. Одним із аспектів Тіні може бути персоніфікований в образ маленького демона, котрий намагається зашкодити вам чи зруйнувати заздалегідь продумані плани. Він може з’являтися як скрупульозний критик чи як суворий суддя. Спробуйте проаналізувати цей аспект своєї Тіні. Для цього виконайте наступні завдання:

  1. Подумайте про те, як би ви описали в деталях вашого особистого демона, спробуйте максимально точно пригадати, як він діє у вашому житті. Коли він з’являється? Чи робите ви щось, що, на вашу думку, може слугувати початком переборення демона?

  2. Якби можна було персоніфікувати цей аспект вашої Тіні, на що б він був схожий? Яке було б у нього ім’я? у що б він був одягнений? Якими можуть бути його улюблені фрази?

  1. Поспілкуйтесь з цим персонажем. Обговоріть його позитивні риси. Згадайте випадки, коли він вам допоміг. Як він підтримував чи сповільнював ваш вибір та особистісний ріст?

  2. Який внутрішній персонаж може бути протилежністю вашого внутрішнього демону? З думками про цього протилежного персонажа передивіться пункти 2.1. та 2.3.

В. Одним із важливих аспектів самоаналізу є уміння бачити себе в інших. Щоб спробувати це зробити складіть перелік якостей та особистісних характеристик, якими ви захоплюєтесь у коханій людині чи в тому, найбільш поважаєте. Потім згадайте і запишіть якості та риси особистості, які вам зовсім неприємні у людині, яку ви недолюблюєте чи не поважаєте. Швидше за все, перший список містить проекції аніми та анімуса – ці якості є у вас, і ви можете їх розвивати. Другий список містить проекції вашої тіні – ці якості мають протиставлятися вам.