Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Спец_засоби.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
13.03.2015
Размер:
1.29 Mб
Скачать

Зоря-2 та Зоря-м

Ручна граната світлозвукової дії з двома степенями запобігання з роздільним зберіганням запобіжно пускового механізму та гранати, яка призначена для тимчасового придушування психофізіологічної стійкості озброєного злочинця.

Технічні характеристики:

  • форма – сферична

  • колір – сірий (чорний)

  • матеріал – пластмаса

  • діаметр – 64 мм

  • висота – 120 мм

  • вага піротехнічної суміші – 175 г (калій хлорнокислий та порошок алюмінієвий АСД-1)

  • безпечна відстань – 2 м

Принцип дії гранати:

Після висмикування запобіжної чеки запобіжно-пускового механізму, викидається спусковий важіль (скоба), ударник наколює капсуль-спалахувач, який в свою чергу спалахує состав сповільнювача. Після згорання состава сповільнювача спрацьовує капсуль-детонатор і від нього основний заряд гранати. В результаті вибуху реалізується світлозвуковий ефект.

Вид основної вражаючої дії (штатне спрацьовування) – психофізіологічне.

Вид основної вражаючої дії (нештатне спрацьовування) – осколкове та термічне.

Маркування:

На поверхні корпусу є маркування, що нанесено емаллю білого кольору або фарбою червоного кольору з назвою гранати “Зоря-2”, а також інформацію щодо порядкового номеру виробу в партії, номер партії, рік виготовлення (дві останні цифри).

Факел та Факел-салон

Світлозвукова граната Факел та Факел-салон призначена для психофізіологічної дії на озброєних злочинців при проведенні спеціальних операцій щодо їх захвату та перешкоди масових безпорядків.

Основними елементами конструкції є:

  1. Корпус з пенопласту.

  2. 6 світлозвукових елементів.

  3. Засіб підриву.

Принцип дії:

При висмикуванні запобіжної чеки відкидається спускова скоба наколеного механізму і бойок під дією пружини наколює капсуль-спалахувач. Від останнього спалахується заряд сповільнювача і після його згорання – заряд засобу ініціювання світлозвукового елементу. При спрацьовуванні елементів виробу “Факел” реалізується світлозвуковий ефект – ярки спалахи, які супроводжуються різким звуком.

Терен-7е

Світлозвуковий пристрій “Терен-7Е” (фото 1) призначений для психофізіологічної дії на органи зору та слуху правопорушника яскравим спалахом і гучним вибухом. Приведення в дію здійснюється за допомогою електричного струму.

Принцип дії: Спецзасіб постачається готовим до застосування, та приводиться в дію штатними засобами електричного ініціювання.

Передбачається два способу встановлення спецзасобу.

А. Для швидкої установки спецзасобу на непідготованій поверхні необхідно відчистити поверхню від забруднень та пилу, розірвати наліпку ниткою, зняти запобіжний ковпачок, зняти захисну плівку з клейкого шару та вкласти дроти електрозапалювача в канавку, після чого прикласти спецзасіб клейкою стороною до поверхні, де він буде розташований та притиснути до неї.

Фото 1. Світлозвуковий пристрій Терен-7Е

Б. Стаціонарна установка спецзасобу здійснюється за допомогою цвяхів або шурупів через отвір, підготований на донці запобіжного ковпачка. При цьому дроти електорзапалювача виводяться через передбачений в боковій стінці отвір запобіжного ковпачка.

П

ісля встановлення спецзасобу роз’єднати оголені кінці дротів електрозапалювача та приєднати їх до електромережі.

1 – захисна плівка;

3 – пенопласт;

4 – світлозвуковий елемент з фотосумішшю;

5 – корпус;

6 – запобіжний ковпачок.

Принцип дії засобу:

При подачі електричного струму спрацьовує електроспалахувач, який в свою чергу спалахує состав фотосуміші. В результаті вибуху реалізується світлозвуковий ефект.

Вид основної вражаючої дії (штатне спрацьовування) – психофізіологічне.

Терен-7”

Світлозвуковий пристрій “Терен-7” (фото 2) призначений для психофізіологічної дії на органи зору та слуху правопорушника яскравим спалахом і гучним вибухом. Виріб може застосовуватися як на відкритій місцевості, так й в закритому приміщенні.

Технічні характеристики:

Габаритні розміри, мм

висота 135

діаметр 60

Маса в спорядженому стані, г 158

Час сповільнювання, с 2 – 3,5 (± 0,5)

Мінімальна відстань застосування, м до 1,5

Сила звуку на відстані 1,5 м, дБ 165±10

Сила світла, Мкд не менше 10

Принцип дії:

Після витягування запобіжного шплінта запобіжно-пускового механізму та відпускання спускового важелю, під дією бойової пружини ударника, викидається спусковий важіль (скоба). Ударник наколює капсуль-спалахувач, який в свою чергу спалахує состав сповільнювача. Після згорання состава сповільнювача спрацьовує основний заряд світлозвукового елементу, наповненого фотосумішшю. В результаті вибуху реалізується світлозвуковий ефект.

Вид основної вражаючої дії (штатне спрацьовування) – психофізіологічне.

Терен-7М”

Світлозвуковий пристрій “Терен-7М” (фото 3) призначений для психофізіологічної дії на органи зору та слуху правопорушника яскравим спалахом і гучним вибухом високої інтенсивності. Виріб може застосовуватися як на відкритій місцевості, так й в закритому приміщенні. Вага корпусу забезпечує руйнування віконного скла.

Виріб складається з:

1 – змінного контейнеру, заповненого фотосумішшю;

2 – пускового запобіжного механізму.

3 – стального перфорованого корпусу багаторазового використання;

4 – кришки;

6 – захисна плівка (етикетка з назвою виробу).

Технічні характеристики:

Габаритні розміри, мм

висота 130

діаметр 50

Маса в спорядженому стані, г 680±50

Час сповільнювання, с 2 – 3,5 (± 0,5)

Мінімальна відстань застосування, м до 1,5

Сила звуку на відстані 1,5 м, дБ 165±10

Сила світла, Мкд не менше 10

Принцип дії світлозвукового пристрою:

Після витягування запобіжного шплінта запобіжно-пускового механізму та відпускання спускового важелю, викидається спусковий важіль (скоба). Ударник наколює капсуль-спалахувач, який в свою чергу спалахує состав сповільнювача. Після згорання состава сповільнювача спрацьовує основний заряд з фотосумішшю. В результаті вибуху реалізується світлозвуковий ефект.

Вид основної вражаючої дії (штатне спрацьовування) – психофізіологічне.

Терен-6”

Виріб “Терен-6” (фото 4) сльозоточивої та подразнювальної дії призначений для припинення масових безпорядків та протиправних дій окремих осіб.

В

иріб є пристроєм миттєвого розпилення сльозоточивого аерозолю, який супроводжується світлозвуковим ефектом.

Технічні характеристики:

Габаритні розміри, мм

висота 185

діаметр 63

Маса в спорядженому стані, г 140

Час сповільнювання, с 3,5 ± 1)

Маса препарату, що розпиляється, г 45

Об’єм газової хмари, м3 150-180

Фото 4. Граната “Терен-6”

При попаданні препарату:

-

на тіло - якомога швидше змити його спиртовим розчином;

- в очі - промити їх великою кількістю води, а у разі сильного болю закапати сумішшю З...4 %-го розчину новокаїну та 1 %-го розчину атропіну у відношенні 1:1;

- в органи дихання - затримати дихання, вийти з хмари, зробити глибокий видих і подихати свіжим повітрям,

Виріб складається з поліетиленового корпусу, що заповнений легколітучим порошком, на який нанесена діюча речовина, яка виробляється на основі морфоліду пеларгоновой кислоти и ортохлорбензилиденмалонанитрила, розпилювача та запобіжно-пускового механізму.

Склад гранати:

1 - запобіжно-пусковий пристрій (ЗПП);

2 - кільце;

3 - важіль;

4 - легколетучий порошок;

5 – поліетиленовий корпус;

6 – розпилювач

Принцип дії:

Після витягування запобіжного шплінта запобіжно-пускового механізму та відпускання спускового важелю, викидається спусковий важіль (скоба). Ударник наколює капсуль-спалахувач, який в свою чергу спалахує состав сповільнювача. Після згорання состава сповільнювача спрацьовує основний заряд. В результаті вибуху миттєво розпиляється сльозоточивий аерозоль.