Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
спортивний туризм.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
13.03.2015
Размер:
99.33 Кб
Скачать

Пояснювальна записка.

В навчально-виховному процесі набуває чинності всебічний розвиток підростаючого покоління. Тут велику роль відіграє навчання і виховання дітей не тільки на уроках, а і на лоні природи. Все більшого поширення серед виховання учнівської молоді набуває туристсько-краєзнавча Міжгалузева програма ”Пізнай свою країну ”.

Спортивний туризм є одним із основних складових напрямків вище названої експедиції. Він включає в себе туристські походи (пішохідний, лижний, гірський, водний, велосипедний, спелеологічний), експедиції і змагання з туристського багатоборства. У процесі проведення названих заходів проводиться формування особистості дитини та громадянина держави.

Для розповсюдження правил туристських змагань зі спортивного туризму серед шкільних позашкільних установ області виникла необхідність видати у стислій формі методичну розробку ”Про підготовку і проведення шкільних та районних туристських змагань зі спортивного туризму серед учнівської молоді ”.

І. Підготовка туристських змагань зі спортивного туризму серед учнівської молоді. І.І. Загальні положення.

В комплексі форм виховної роботи з учнівською молоддю все більшої популярності набуває туризм. Своєрідною перевіркою результатів туристсько-краєзнавчої і пошукової роботи за рік, готовності до нового туристського сезону є змагання, зльоти.

Спортивні змагання сприяють всебічному виховному процесу, розвитку пізнавальної активності, поглибленому вивченню історії рідного краю, активізації роботи в рамках туристсько-краєзнавчої міжгалузевої програми ”Пізнай свою країну ” та Всеукраїнської історико-географічної експедиції учнівської молоді ”Історія міст і сіл України ”.

Туристські змагання можуть проводитись, як окремий захід, а також у програмі зльотів, туріад.

Змагання зі спортивного туризму проводяться за двома видами програми:

- ”змагання туристичних спортивних походів”;

- ”змагання з видів спортивного туризму ”.

Змагання спортивних туристських походів – комплексний захід, що полягає у проходженні маршруту, зарахуванні та оцінці походу, проведеного з певного виду спортивного туризму, або за комбінованим маршрутом із дотриманням вимог Правил змагань спортивних туристських походів і потребують окремого випуску методичних рекомендацій.

Змагання з виду спортивного туризму – змагання, що полягає у проходженні дистанції змагань з подоланням природних та/або штучних перешкод, виконанням технічних прийомів, спеціальних тактичних, або технічних завдань відповідно до вимог відповідного розділу «Правил змагань з видів спортивного туризму» затверджених Міністерством України у справах сім’ї, молоді спорту від 24 квітня 2008 р. та з використанням спеціального спорядження, яке полегшує та прискорює проходження дистанції, забезпечує безпеку учасників та виконання встановлених завдань.

І.2. Організація змагань.

Своєчасна підготовка до змагань і зльотів є основою їх успішного проведення. Для підготовки та проведення змагань створюється організаційний комітет, до складу якого входять представники зацікавлених організацій (працівники міських управлінь освіти, райВНО, позашкільних установ, шкіл, громадських організацій, федерацій туризму та інші), які відповідають за конкретну ділянку роботи при підготовці та проведенні змагань, зльотів.

Основним керуючим документом для учасників районних, шкільних та інших змагань, зльотів і ГСК є «Положення про змагання» та умови проведення змагань. Положення про змагання необхідно надсилати закладам, які будуть приймати участь у змаганнях, не пізніше як за два місяці до початку змагань.