Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
спортивний туризм.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
13.03.2015
Размер:
99.33 Кб
Скачать

4. Районні змагання.

Районні змагання рекомендовано проводити по такій самій системі як і шкільні але за ІІ (другим) класом дистанції (таблиця № 1) та за такими віковими категоріями: молодша група (5 - 7 класи); середня група (8 – 9класи), старші класи.

Слід порекомендувати проводити змагання з видів «смуга перешкод», «крос-похід» (таблиця 2) та спортивне орієнтування (при наявності мапи зі спортивного орієнтування).

Підведення підсумків проводити по кожній віковій категорії за найкращим біговим і штрафним часом де визначаться призери і переможці серед шкіл.

Для визначення призерів і переможців серед всіх вікових категорій, конкурсів зведений протокол можна підраховувати за найменшою сумою призових місць.

Суттєву роль у проведенні змагань на хорошому рівні відіграє матеріально-технічне забезпечення. Сюди входить спеціальне туристичне спорядження: альпіністські обв’язки (системи), карабіни туристські, мотузки альпіністські діаметром 8 мм, 10 мм, 12 мм, блоки, репшнури, жумари, захисні шоломи, компаси, рукавиці та інше спорядження.

Дані методичні поради розроблені на основі «Правил змагань зі спортивного туризму» затверджені Міністерством України у справах сім’ї, молоді та спорту від 24 квітня 2008 р. та погоджені з Федерацією спортивного туризму України від 22 березня 2008 р. Вони спрямовані для познайомлення та надання методичних порад і допомоги педагогам, які мають певний досвід в організації туристичних змагань і не мають доступу до діючих правил з пішохідного туризму.

Навіть при досконалому вивченні «Правил змагань зі спортивного туризму» ви з першого разу не досягнете значних успіхів у постановці та плануванні дистанцій, проведенні естафет, конкурсів, підрахунках результатів, бо ця робота потребує великого практичного досвіду і клопіткої праці.