Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
спортивний туризм.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
13.03.2015
Размер:
99.33 Кб
Скачать

Штрафи за порушення техніки.

Група порушень

Характер порушень

Штраф, бали (сек.)

1. Техніка руху

1.1

Незначне порушення

1(30)

1.2

Неправильний рух, пристрій

3(90)

1.3

Намокання, рух по рельєфу

6(180)

1.4

Використання опори за обмеженням

10(300)

1.5

Рух за обмежувальною лінією, без каски

зняття учасника

2. Техніка страховки

2.1

Незначне порушення

1(30)

2.2

Неправильна страховка, супроводження

3(90)

2.3

Тимчасова відсутність страховки, супроводження

6(180)

2.4

Зрив з зависанням на суддівській страховці

10(300)

2.5

Втрата суддівської або командної страховки

зняття учасника

3. Втрата спорядження

3.1

Незначна втрата

1(30)

3.2

Втрата основної мотузки або контрольного вантажу

10(300)

3.3

Залишене (загублене) спорядження після закінчення етапу

20(600)

3.4

Втрата каски

зняття учасника

4. Транспортування потерпілого

4.1

Незначне порушення

1(30)

4.2

Неправильні дії, обладнання

3(90)

4.3

Відсутність потрібних транспортних засобів, обладнання

10(300)

5. Туристські навички, орієнтування

5.1

Незначне порушення

1(30)

5.2

Неправильна відповідь (помилка)

3(90)

5.3

Не взятий КП

6(180)

Дані штрафи, як правило, додаються до загального бігового часу команди або до бігового часу кожного учасника (при проведенні особистих та особисто-командних змаганнях).

3. Шкільні змагання.

Шкільні змагання доцільно проводити за І (першим) класом дистанції та за різними віковими категоріями, які можна розділити на групи початкових (молодших), середніх (5 - 8) та старших класів.

Бажано у основну команду включати не менше 6 учасників з них двох дівчат та + одного учасника в запас. За звичай, можна формувати кілька команд від одного класу, які у кінцевому результаті можна визначити самий кращий клас серед учасників змагань зі спортивного туризму у відповідній віковій категорії.

Такі змагання можна проводити у позаурочний час, вихідні, святкові дні, або загальношкільні дні здоров’я. У ході шкільних змагань, особливо серед молодших класів, рекомендується проводити зустрічні естафети по типу ”веселих стартів ”; ”попробуй наздожени ”та інші, які найбільш динамічні і видовищні.

Практикується проведення змагань з елементами спортивного орієнтування (на топографічних мапах де в одному см 250 м, 500 м, 1000 м) за правилами спортивного орієнтування, з мікроспринту.

Змагання з мікроспринту проводяться в основному в особистому заліку за олімпійською системою. Вони проводяться на відкритій місцевості, на якій розмічаються поряд два майданчика одинакові за своїм розміром та формою ( не більше 60 метрів квадратних). На цих майданчиках по всій території розташовують у довільному порядку контрольні пункти (КП) з обов’язковою нумерацією та відмітками (компостери або кольорові олівці). Кількість контрольних пунктів в обох майданчиках повинна бути однакова, але не менше 12.

Учаснику від команди видається контрольна карточка де вказані номера КП у двічі менше від загальної кількості. Учасник повинен відмітити всі свої КП і перетнути контрольну лінію. Старт обом учасникам дається одночасно. Той учасник, який перетнув контрольну лінію раніше переходить у наступній тур. У фінальному турі розігруються 1- 2 та 3-4 місця.

При проведенні дводенних змагань (злетів) рекомендується організовувати конкурс туристського бівуака (побуту), біля загального вечірнього багаття проводити конкурси представлення команд, художньої самодіяльності (туристської пісні), туристської фантазії, газет, фотографій, визначення рослин, мінералів та інші.