Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Materialoznavstvo_shveynogo_virobnitstva.docx
Скачиваний:
79
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
493.18 Кб
Скачать

Швейні нитки

Швейні нитки - це основний вид матеріалу для з’єднання деталей швейних виробів. Крім того, нитки можуть використовуватися і як оздоблювальний матеріал.

За волокнистим складом швейні нитки поділяються на: бавовняні, шовкові, синтетичні, штучні та штапельні.

За структурою існують такі види швейних ниток: скручені, однониткові, армовані, текстуровані.

За оздобленням та забарвленням швейні нитки випускають: чорними, білими, кольоровими, глянцевими або матовими; бавовняні - мерсеризованими.

Якість швейних ниток характеризується їх міцністю, розтяжністю, пружністю, зрівноваженням скручування, рівністю, міцністю фарбування, відповідним ступенем білизни та відсутністю або наявністю зовнішніх дефектів.

Швейні нитки повинні задовольняти такі основні вимоги: бути міцними, мати рівномірну товщину та ступень скручування,бути зрівноваженими за скручуванням, мати міцне фарбування або достатній ступень білизни, не мати дефектів. Для зберігання зовнішнього виду та якості виробів необхідно, щоб нитки за показниками міцності, розтяжності, усадки відповідали властивостям основного матеріалу.

Бавовняні швейні нитки

Бавовняні швейні нитки виробляють з високоякісної гребінної пряжі в 2, 3, 4, 6, 9 та 12 складань.

Основні операції з виготовлення ниток: трощення (складання

  1. 3-х та більше ниток), скручування та оздоблення. Для зрівноваженості структури ниток останнє скручування виконується в напрямку, протилежному основному скручуванню, н Оздоблення ниток включає операції: відварювання, відбілен-

ня, фарбування, апретування та поліровки. Найбільш високоякісні нитки мерсеризують. Бавовняні швейні нитки за оздобленням та забарвленням випускають: суворими, білими, чорними, кольоровими, матовими або глянцевими, з м’яким та жорстким оздобленням.

За товщиною швейні нитки поділяються на торгові номери; за міцністю - на торгові марки.

Торговий номер - це умовний номер ниток. Більш тонкі нитки мають більш високий торговий номер.

Нитки торгових марок “Екстра”, “Прима”, “Спеціальні” та “Чайка” випускають таких торгових номерів: 10, 12, 20, 30, 40, 50, 60, 80 та 120.

Нитки торгової марки “Особливо міцні” випускають торгових номерів: 00, 0, 1, 3, 4 та 6 і використовують при виготовленні спеціального одягу.

Сорт ниток встановлюється за показниками міцності, рівномірності, зрівноваженості за скручуванням та за бальною оцінкою зовнішніх дефектів при перегляді 100 паківок ниток з довжиною кожної паківки - 200 метрів.В білих нитках І сорту допускається дефектів не більш, ніж на 45 балів; в суворих, кольорових та чорних нитках І сорту - не більш, ніж на 36 балів.

Використовують бавовняні швейні нитки як основні при виконанні операцій з’єднання деталей швейного виробу, обметування зрізів та інших.

Швейні нитки з натурального шовку

Швейні нитки з натурального шовку виробляють з ниток шовку-сирця лінійної щільності 3,22 та 4,65 текс подвійним скручуванням: спочатку скручують кожну нитку шовку-сирця, потім з’єднують разом 3 скручені нитки і скручують їх у напрямку, протилежному первинному скручуванню. Готові нитки відварюють, фарбують або відбілюють.

Товщину ниток позначують умовними торговими номерами: № 65 (нитки в 6 складань, лінійна щільність - 17,4 текс); № 33 (нитки в 12 складань, лінійна щільність - 31 текс); № 18 (нитки в 20 складань, лінійна щільність - 57,7 текс). Товсті нитки з натурального шовку - Гарус - випускають двох номерів: № 3 (333 текс) і № 7 (143 текс) і виробляють з 90 ниток шовку-сирця.

Використання ниток залежить від їх товщини: нитки номерів 65 та 33 використовують для з’єднання деталей з тонких матеріалів або для прокладання оздоблювальних строчок; нитки № 18 (потовщені) - для обметування петель, пришивання гудзиків, прокладання оздоблювальних строчок на виробах з вовняних пальтових тканин; нитки Гарусу - для прокладання оздоблювальних рельєфних строчок, обметування петель, вишивання.

Синтетичні швейні нитки

Синтетичні швейні нитки виробляють з поліамідних та поліефірних текстильних ниток. Виробництво ниток складається з: трощення, скручування, відварювання, фарбування або відбілювання та оздоблення. В процесі оздоблення нитки обробляють різними хімічними препаратами для зниження електризуємості та підвищення термостійкості.

Комплексні анідні нитки - найбільш міцні та еластичні, мають високу теплостійкість та практично не усаджуються. їх використовують при виготовлення виробів з безусадочних синтетичних матеріалів, шкіри, та швейних виробів, які виготовляються за технологією “форниз”.

Комплексні капронові нитки мають високу міцність та найбільшу стійкість до стирання, але низьку теплостійкість. їх використовують для обметування петель та виготовлення одягу з міцних жорстких безусадочних матеріалів. Випускають капронові нитки торговими номерами 50К (15,5 текс х 3) та 90К (31 текс х 3).

Модифіковані поліамідні нитки Шелон використовують замість ниток з натурального шовку № 65, але вони менш теплостійкі та міцні.

Лавсанові комплексні нитки теплостійкі, безусадочні, еластичні, але поступаються капроновим за показниками міцності та стійкості до стирання. їх випускають торговими номерами: 22Л (11,1 текс х 2), ЗЗЛ (11,1 текс х 3), 55Л (27,7 текс х 2) та 90Л (29,4 текс х 3). Тонкі нитки 22Л та ЗЗЛ використовують при виготовленні виробів білизняного, сорочкового та костюмно- платтєвого асортименту, трикотажних виробів; товсті нитки 55Л та 90Л - для прокладання рельєфних оздоблювальних строчок.

Армовані швейні нитки мають сердечник з поліамідних або поліефірних комплексних ниток, який обвивають волокнами бавовни або полінозними. Найбільш поширеними є нитки, армовані бавовною. Вони більш блискучі, міцні та еластичні, ніж бавовняні, і значно більш теплостійкі та менш розтяжні, ніж лавсанові. їх випускають торговими номерами: 20ЛХ, ЗОЛХ, 44ЛХ і використовують замість бавовняних швейних ниток відповідної товщини, або замість шовкових та синтетичних.

Комбіновані поліефірно-бавовняні швейні нитки складаються

з поліефірної комплексної нитки, скрученої з армованою пряжею. їх випускають торгових номерів 20, 40, 50 та 80 і використовують при виготовленні швейних виробів з формостійких та еластичних трикотажних полотен.

Текстуровані швейні нитки виробляють з поліамідних і поліефірних текстурованих ниток: еластику, мерону, мелану та петельних ниток таслан. Міцність, еластичність, пружність та м’якість текстурованих ниток забезпечують міцність та еластичність швів в виробах з еластичних матеріалів.

Поліамідні текстуровані нитки використовують для прокладання оздоблювальних строчок; поліефірні текстуровані нитки 37ЛТ (18,5 текс х 2) - для виготовлення виробів з синтетичних та змішаних матеріалів, а також для виготовлення білизняних еластичних трикотажних виробів.

Прозорі (безколірні та димчасті) нитки 7КМП, 13КМП, 20КМП - це поліамідні мононитки, які здібні приймати колір матеріалу, що пошивається. Основними недоліками таких ниток, при всіх їх позитивних якостях, є їх підвищена жорсткість та низька теплостійкість. Прозорі нитки використовують замість бавовняних на машинах таємного стібка та двониткових краєобме- тувальних машинах для пошиття верхніх трикотажних виробів з синтетичних волокон.

Поліпропіленові (розчинні) нитки — це комплексні або мононитки, які використовують для тимчасового з’єднання деталей при виготовленні швейних виробів. При наступній обробці виробів спеціальними препаратами (трихлоретаном ТХЕ або полів і- нілхлоретаном ПХЕ) нитки розчиняються.

Штучні швейні нитки

Штучні швейні нитки представлені в основному віскозними комплексними нитками, полінозними та штапельними нитками.

Комплексні віскозні нитки за будовою та способом виготовлення подібні шовковим. їх використовують для обметування петель.

  1. Нитки з полінозних волокон м’які, шовковисті, теплостійкі, але менш міцні, ніж бавовняні, замість яких використовуються.Штапельні швейні нитки виробляють з полінозних, поліефі-

рних, віскозних та поліамідних волокон. Використовують їх замість бавовняних швейних ниток при виготовленні виробів з різноманітних тканин та трикотажних полотен. На відміну від бавовняних вони більш блискучі, еластичні та міцні. Найбільше використання знаходять поліефірні штапельні нитки, так як вони мають найкращі якості.

І

}

Клейовий метод з ’єднання

і

Клейовий метод з’єднання деталей швейних виробів знаходить все більше використання в швейному виробництві. Використання клейових з’єднань дає можливість замінити ручні опера- ; ції на машинні, значно підвищує продуктивність праці, поліпшує

зовнішній вид та якість швейних виробів, знижує їх собівартість. В зв’язку з поліпшенням якості клейових матеріалів, розширенням їх асортименту, збільшенням випуску прокладкових матері-

ч алів з клейовими покриттями область застосування клейових матеріалів та економічна доцільність їх використання постійно зростають.

При виготовленні швейних виробів використовують такі ви- і ди клеїв: поліамідні ПА, поліетилен високого тиску ПЕВТ, полі-

вінілхлоридні ПВХ та полівінілбутералеві ПВБ. Клейові матеріали використовуються у вигляді порошків, паст, плівок, сіток. Вони можуть бути нанесені на поверхню прокладкового матеріалу у вигляді суцільної плівки, смуг, регулярного та нерегулярного крапкового покриття.

  1. До клейових матеріалів для з’єднання деталей одягу відносять також клейові нитки та павутинки - тонкі поліамідні або поліетиленові мононитки діаметром 0,3-0,5 мм. їх прокладають на окремих ділянках та деталях швейних виробів для термокон- тактного з’єднання деяких деталей. При наступних операціях пресування вони створюють міцні еластичні клейові шви.МАТЕРІАЛИ ДЛЯ ОЗДОБЛЕННЯ ОДЯГУ ТА ФУРНІТУРА Асортимент матеріалів для оздоблення одягу

Асортимент матеріалів для оздоблення одягу дуже різноманітний: стрічки, тасьми, шнури, мереживо, гіпюр, шитво, бісер, стеклярус, блискітки та інші. Для оздоблення різноманітних за призначенням виробів можуть використовуватися тканини, які відрізняються від основного матеріалу фактурою, кольором та забарвленням, оздобленням; трикотажні полотна; штучна та натуральна шкіра і замша; хутро; різноманітна фурнітура; вишивальні нитки; металеві та металізовані нитки.

Матеріали для оздоблення повинні мати сучасне оформлення, високі показники якості (міцність, гнучкість, стійкість фарбування, достатню формостійкість та довговічність), відповідати за оформленням та властивостями основному матеріалу, надавати виробу закінчену стилеву виразність та красивий зовнішній вид.

Стрічки - це тонкі ткані смужки різної ширини, які виробляють на стрічкоткацьких верстатах полотняним, саржевим, атласним, ворсовим та різними дрібно - та великовізерунчастими переплетеннями. За волокнистим складом стрічки можуть бути однорідними (бавовняними, лляними, віскозними, капроновими, ацетатними) та неоднорідними. Для оздоблювальних стрічок можуть * використовуватися металеві нитки. Еластичні стрічки виготовлюють з застосуванням гумових жилок або ниток спандексу. Поверхня стрічок може бути гладкою або рельєфною. Об’ємність та рельєфність надають стрічкам текстуровані нитки та рельєфні переплетення; гумові жилки та нитки спандексу, які стягують стрічку, надають їй ефект гофре. Капронові стрічки можуть мати ворсові малюнки, нанесені флокіруванням. За забарвленням стрічки поділяються на однокольорові, строкаті, та з кольоровими малюнками, які отримують флокіруванням.

За призначенням стрічки поділяються на прикладні, декора- тивно-прикладні та декоративні.

До прикладних стрічок відносяться: напівлляні полотняні бортові стрічки - пружки; брючні капронові, напівкапронові та бавовняні стрічки саржевого переплетення з випуклим бортиком, які застосовують для зміцнення нижніх країв брюк; суворі та гладкофарбовані бавовняні та напівшовкові корсажні стрічки для поясів; бавовняні та шовкові саржеві та переплетенням в “ялинку” суворі, відбілені та гладкофарбовані кіперні стрічки для зав’язування білизни та інших виробів, для оздоблення головних уборів; суворі бавовняні та відбілені віскозні еластичні з гумовими жилками стрічки для продержи.

До декоративно-прикладних стрічок відносяться: напівшовкові, віскозні, капронові, еластичні стрічки різних переплетень; стійкі до скручування стрічки до бретелей; декоративні еластичні однокольорові та смугасті вузькі (7-15 мм) та широкі (25-30 мм) стрічки з гумовими жилками або нитками спандексу, які використовують для білизняних виробів, поясів плавок, купальників, спортивних костюмів; стрічки для окантовки різного волокнистого складу.

До декоративних стрічок відносяться різні за складом, переплетеннями, оздобленнями, шириною та щільністю стрічки для оздоблення одягу: бейка білизняна, стрічки: шляпні, національна з жакардовим малюнком, лаке, бархатка, ажурні, стрічки- емблеми та інші.

Тасьми - це плоскі смужки різної ширини, волокнистого складу, забарвлення та будови, які виготовляють в’язанням або плетінням з однієї системи ниток і які переплітаються косо (під кутом 40-50°). Завдяки такій структурі тасьми розтягуються в ширину і можуть бути укладені по кругу, овально або за іншим малюнком без зморшок та складок. За структурою тасьми можуть бути щільними з гладкою або рельєфною поверхнею; ажурними; щільними з ажурним краєм або з волокнистими краями. Використовують тасьми як прикладні, так і оздоблювальні. Найбільш поширені види тасьм: в’юнчик (щільна плетена хвилєвид- ної форми), бахрома (в’язана ажурна з бахромою у вигляді петель), фасонна (вузька плетена віскозна з дрібними петельками з двох сторін) та інші.

Шнури - це круглі плетені, виті або в’язані вироби, які виготовляють з бавовняної або штапельної пряжі, з віскозних та капронових ниток, з використанням гумових жилок або без них. Використовують шнури як прикладні матеріали і як матеріали для оздоблювання. Асортимент шнурів включає сутаж, синель, петельний, бортовий, еластичний та інші.

Сутаж - подвійний оздоблювальний шнур з віскозною оплі- ткою та заглибленням в центрі для прокладання строчки.

Синель - пушистий ворсовий шнур діаметром 4 мм з коротких віскозних волокон, які скріплені в центрі бавовняною пряжею.

Петельний шнур - гладкий шнур діаметром 4 мм, який оплетений віскозними або капроновими нитками.

Бортовий шнур - прикладний бавовняний шнур діаметром 2 мм.

Еластичний шнур - шнур діаметром 2 мм з гумових жилок, оплетений віскозними нитками.

Мереживо - сітчасті, прозорі, ажурні вироби ручної або машинної роботи, які виготовляють плетінням, в’язанням або вишиванням. їх виготовляють з бавовняної пряжі, капронових та віскозних ниток, текстурованих ниток у вигляді стрічок різної ширини з заробленими краями або у вигляді полотен і використовують переважно для оздоблення білизняних виробів.

Гіпюр - важке масивне мереживне полотно з капронових або текстурованих ниток, яке використовується для виготовлення вставок, комірів, манжет та інших оздоблювальних деталей одягу.

Шитво - це вишиті технікою “Рішелье” смужки бавовняних тканин (типу батисту, ситцю, міткалю) різної ширини, які використовуються для виготовлення оздоблювальних деталей одягу, для оздоблення білизни, для корсетних виробів. Ширина шитва - 25-125 мм.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]