Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Materialoznavstvo_shveynogo_virobnitstva.docx
Скачиваний:
79
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
493.18 Кб
Скачать
  1. Плащові та курткові тканини

Для виготовлення плащів та курток використовують тонкі щільні тканини з гладкою поверхнею. Для надання тканинам здібності не пропускати воду їх піддають спеціальним оздобленням: водонепроникливим (з полімерними або гумовим плівковими покриттями) та водотривким (зі спеціальними насиченнями, які перешкоджають змочуванню ниток). За волокнистим складом тканини поділяються на бавовняні, шовкові та напівшовкові. За структурою це тканини з однониткових або скручених (з невисоким ступенем скручування) ниток та пряжі, переплетень: полотняного, саржевого або діагоналевого, з підвищеною відносною щільністю. За забарвленням тканини випускають переважно гладкофарбованими в різні яскраві кольори. Для покращання зовнішнього виду використовують нові види оздоблень: “лаке”, перлинні, перламутрові, позолочені або сріблясті плівкові покриття та інші. Тканини для плащів та курток повинні мати приємний зовнішній вигляд, за забарвленням та оздобленням відповідати сучасному напрямку моди; бути достатньо формостійки- ми, пружними, зносостійкими, легко очищуватися від забруднень, мати невисоку вартість.

Для виготовлення плащів широко використовують тонкі Щільні тканини з поліамідних ниток з лицевими та зворотними плівковими покриттями, тканини з оздобленням “лаке” та одночасно з плівковими покриттями, щільні тканини з водонепроник- ливих капронових ниток, саржеві тканини з волокон поліестер та їх сполучення з бавовною та текстурованими ниткам. Випускають також плащові тканини з водотривкими насиченнями та прогумовані (одно- та двосторонні).

Куртки можуть бути виготовлені з плащових або спеціальних курткових тканин. Це тонкі легкі щільні тканини з поліамідних монониток з різними оздобленнями та вітростійкі тканини з водонепроникливих ниток.

Бавовняні тканини для плащів та курток

За волокнистим складом їх випускають однорідними або змішаними, з добавленням волокон капрону (15-25%) або лавсану (30-50%). Виробляють тканини зі скрученої гребінної та кардної пряжі середньої лінійної щільності, поверхневою щільністю 170-300 г/м2, шириною до 140 см; переплетеннями: полотняним (удавано репсовим) або саржевим; за забарвленням - гладкофарбованими або меланжевими; за оздобленням - з водотривкими насиченнями або прогумованими. Тканини можуть мати назви полотен, саржі або діагоналей плащових. За гігієнічними властивостями та зовнішнім оформленням тканини відповідають вимогам, але за експлуатаційними властивостями вони поступаються шовковим. Використовують бавовняні тканини переважно для виготовлення дитячого, відомчого та спеціального одягу.

Шовкові тканини для плащів та курток

За волокнистим складом їх випускають однорідними з ниток капрону або лавсану, неоднорідними - зі сполучення ниток лавсану та капрону, а також змішаними з суміші волокон лавсану або капрону з віскозою або бавовною. Виробляють тканини з моно- або скручених ниток різної лінійної щільності; переплетенням переважно полотняним, ріже - саржевим або діагоналевим; шириною до 150 см; поверхневою щільністю 50-235 г/м2; за забарвленням - гладкофарбованими або меланжевими; за оздобленнями - з водонепроникливими плівковими покриттями або з водотривкими насиченнями.

Тканини з водонепроникливими плівковими покриттями виробляють з синтетичних комплексних ниток або змішаної пряжі. Покриття може бути нанесеним на лицеву або зворотну сторону тканини. З лицевим покриттям, яке надає тканинам підвищений блиск, виробляють тонкі поліамідні курткові тканини та плащові удавано репсові тканини зі змішаної пряжі, яка містить поліамідні та целюлозні волокна. З виворітним плівковим покриттям виробляють тонкі щільні тканини з поліамідних ниток.

Тканини з оздобленням “лаке ” та одночасно з водотривкими насиченнями мають глянцевий блиск лицевої сторони. Оздоблення наноситься на лицеву поверхню тонких щільних синтетичних тканин полотняного або удавано репсового переплетення, які виготовляються з поліефірних волокон або ниток в сполученні з волокнами бавовни. Тонкі тканини з синтетичних ниток з оздобленням “лаке” використовують для виготовлення плащів, курток, вітровок. Удавано репсові тканини зі змішаної пряжі - для виготовлення плащів, міжсезонних пальт та курток з утеплювальними прокладками.

Плащові та курткові тканини з водонепроникливих капронових ниток мають дуже малу товщину, високу щільність та легкість (М = 55-78 г/м2). їх виробляють переважно полотняним переплетенням з тонких монониток і випускають з плівковими полімерними покриттями.

Курткові поліамідні тканини з безколірними або сріблястими, позолоченими, перламутровими та перлинними лицевими оздобленнями мають високу пружність, жорсткість та легкість, легко прорубуються голками при пошитті; при високій якості покриття вони повністю водо- та повітрянепроникливі. Ефектні лицеві оздоблення досягаються добавленням в плівкові покриття різних пігментів. Металеві пігменти надають поверхні сріблястий або позолочений ефект; перлинні пігменти на основі сполук вісмуту та свинцю створюють іскристий блиск; перламутрові пігменти на основі слюди та діоксиду титану надають ефект переливу забарвлення.

Плащові тканини з поліефірних ниток поліестер мають високе лінійне заповнення та низьке водопоглинання, яке забезпечує виробам високу якість. Виробляють такі тканини саржевим переплетенням, вони мають високу пружність, масивні, важкі і використовуються для виготовлення плащів-пальт.

Тканини з хімічними водотривкими насиченнями характеризуються підвищеними жорсткістю та щільністю. Це змішані тканини з суміші волокон лавсану або капрону з бавовною, або з суміші волокон лавсану з віскозою. За структурою та забарвленням вони подібні бавовняним, але більш легкі, блискучі та пружні.

Прогумовані плащові тканини випускають одно- та двосторонніми. Для виготовлення односторонніх тканин використовують бавовняні, синтетичні та штапельні тканини, на поверхню яких наносять тонку плівку гуми. Двосторонні прогумовані тканини - це дві тканини, які склеєні плівкою гуми. Для зворотного шару використовують звичайно бавовняні тканини типу ситцю або фланелі з дрібним надрукованим малюнком в клітинку. Прогумовані тканини масивні, пружні, товсті та жорсткі, з низькими показниками гігієнічних властивостей. Використовують їх для відомчого та спеціального одягу з високими герметичними показниками.

Більшість плащових та курткових тканин мають гладку ковзку поверхню, що значно ускладнює процеси настилання, розкрою та пошиття виробів; вони легко прорубуються голками при пошитті виробів, при цьому також може виникати руйнування плівкового покриття. Необхідно чітко дотримуватися режимів волого-теплових оброблень відповідно складу тканини; тканини з полімерними плівковими покриттями взагалі не піддають ВТО.

Поновлення асортименту плащових та курткових тканин здійснюється за рахунок більш широкого використання різних нових видів плівкових покриттів, випуску тканин з різноманітними зовнішніми ефектами, збільшення випуску тонких синтетичних тканин з односторонніми лицевими та зворотними латексними покриттями.

  1. КОМПЛЕКСНІ МАТЕРІАЛИ ТА МАТЕРІАЛИ З ПЛІВОК Комплексні (дубльовані) матеріали

Комплексні (дубльовані) матеріали, які використовуються для виготовлення одягу, забезпечують легкість, вітростійкість, достатньо високі теплозахисні якості виробам з них. Виготовляють комплексні матеріали з’єднанням двох або трьох видів вихідних текстильних матеріалів клейовим, вогневим або прошивним способами. При виготовленні комплексних матеріалів між собою можуть з’єднуватися два види тканин, трикотажні полотна, різні неткані матеріали, штучні шкіри та штучне хутро. Комплексні матеріали повинні мати приємний зовнішній вигляд, за оформленням - відповідати сучасному напрямку моди та стилю в одязі, бути не дуже важкими та жорсткими, стійкими до розшаровування.

Клейовий спосіб з’єднання матеріалів включає нанесення на матеріал крапкового або суцільного клейового покриття, дублювання вихідних матеріалів на каландрі під тиском та термофіксацію при температурі 125-135°С. Асортимент клейових матеріалів, які застосовуються при цьому способі, різноманітний: поліетилен низького тиску (наноситься у вигляді крапкового покриття), клейові матеріали на основі каучуків та синтетичних смол.

Вогневий спосіб використовують для дублювання текстильних матеріалів поролоном. Поверхню рулонного поролону (пінополіуретану) оплавляють по всій ширині на ділянці 15-22 см, з’єднують з текстильним матеріалом під тиском та охолоджують. Для виготовлення трьохшарових матеріалів поролон послідовно оплавляють з кожної сторони та з’єднують з двома текстильними матеріалами.

Прошивний спосіб виготовлення комплексних матеріалів знаходить найбільш широке використання. При цьому способі два чи три текстильних матеріали з’єднують на багатоголкових прошивних машинах нитковими швами. Для прошивання використовують вітчизняні та імпортні повністю автоматизовані машини з електронним програмуванням робіт. Матеріали з’єднують строчками ланцюгового або човникового стібка, швидкість прошивання 40-80 м/годину. Використання синтетичних ниток для прошивних строчок збільшує зносостійкість виробів та стійкість швів до стирання, стиснення, розтягу. Малюнки, які створюються прошивними строчками, дуже різноманітні за формою та розмірами: великі та дрібні смуги, квадрати, ромби, круги, кільця, хвилясті лінії, складні фігурні замкнуті контури, асиметричні малюнки, малюнки безперервного вишивання і таке інше.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]