Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Materialoznavstvo_shveynogo_virobnitstva.docx
Скачиваний:
79
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
493.18 Кб
Скачать

Клеєні неткані полотна

Клеєні неткані полотна використовують для прокладок в одязі, які забезпечують та зберігають форму виробу та окремих його деталей. Виготовляють полотна мокрим способом суцільного насичення волокнистого холста рідкими клейовими речовинами - латексами марки СКН-4а-1ГП або БНК-40/4, які стійкі до прання та хімічної чистки.

Флізеліни виробляють з суміші бавовни з капроном або капрону з віскозою товщиною 0,3-0,9 мм; поверхневою щільністю 90-110 г/м2, шириною 125 см. Це легкі, жорсткі, пружні, міцні та зносостійкі полотна, які використовують для прокладок в борта, коміри, хлястики, клапани, листочки, шліці, в низ рукавів та низ виробу. Флізелін з клейовим покриттям використовують для фронтального дублювання деталей швейних виробів. Флізеліни стійкі до багаторазового прання та хімічної чистки.

Комбінованим способом - голкопробивним в сполученні з клейовим - виробляють полотна для нижніх комірів типу Фільц, які містять 70% вовни, шириною 145 см, поверхневою щільністю 210 г/м2. Зв’язуюча речовина - латекс. Полотно зовні нагадує сукно, але при уважному розгляданні на ньому помітні проколи від голок. Випускають полотна гладкофарбованими або меланжевими.

  1. ПІДКЛАДКОВІ ТА ПРОКЛАДКОВІ ТКАНИНИ ТА МАТЕРІАЛИ

Підкладкові тканини та матеріали

Підкладка поліпшує зовнішній вид швейного виробу, забезпечує добру його посадку на фігурі, надає виробу більш високу і зносостійкість та кращі експлуатаційні якості.

Для виготовлення підкладок в одязі різного призначення ви- , користовують шовкові, напівшовкові та бавовняні тканини або тонкі гладкі синтетичні трикотажні полотна одинарних простих переплетень. Для деяких швейних виробів, в яких підкладка виконує також роль утеплювальної прокладки, може використову- і ватися штучне хутро. Існують також спеціальні тканини для виготовлення підкладки кишень.

Виробляють більше 50 артикулів тканин для підкладок. Це переважно віскозні та віскозно-ацетатні тканини; в невеликій кі- ' лькості випускають віскозно-капронові, синтетичні (капронові та поліефірні) та бавовняні тканини для підкладок. їх виробляють полотняним, саржевим та похідними від нього переплетеннями, деякі види - жакардовими простими, сатином або атласом. За забарвленням тканини для підкладок випускають переважно гладкофарбованими в різні кольори. Тканини виробляють шири- ' ною 75-160 см; поверхневою щільністю 54-180 г/м2. Залежно від маси вони поділяються на три групи:

  • легкі - до 90 г/м2 - це шовкові тканини для підкладок в костюми та пальта з тканин верху масою до 200 г/м2;

  • середні - до 120 г/м2 - це шовкові та напівшовкові тканини для підкладок в костюми та пальта з тканин верху масою 200-350 г/м2;

в

І

ажкі - до 180 г/м2 - це напівшокові та бавовняні тканини для підкладок в демісезонні та зимові пальта з шкіри, хутра, товстих тканин типу драпів.Тканини та матеріали, які використовують для виготовлення підкладки одягу, повинні мати красивий зовнішній вид, гладку поверхню, яка не перешкоджає вільному ковзанню підкладки і не сприяє злипанню шарів матеріалів в одязі. Крім того, підкладкові матеріали повинні мати міцне фарбування, невисоку масу, низьку усадку, підвищену зносостійкість та добрі показники гігієнічних властивостей. Синтетичні тканини не повинні електризуватися; їх оздоблення (для запобігання появі плям) має бути стійким до волого-теплових оброблень при температурі не нижче 140°С; усадка не повинна перевищувати 2%; зміна показників властивостей тканин після трьох хімічних чисток не повинна перевищувати 20%.

Шовкові підкладкові віскозні та віскозно-ацетатні тканини

Шовкові підкладкові віскозні та віскозно-ацетатні тканини виробляють з комплексних ниток лінійної щільності 11; 13,3 та 16,6 текс; переплетеннями: саржевим, атласним, похідними від саржевого або простими жакардовими; поверхневою щільністю 70-140 г/м2; гладкофарбованими або ріже - меланжевими. Це такі класичні тканини, як: саржі та полотна підкладкові; альпак, дудун, дамассе, а також тканини нового асортименту.

Саржі та полотна - це гладкофарбовані рівнощільні тканини відповідних переплетень, які відрізняються між собою лінійною щільністю ниток, поверхневою щільністю та шириною.

Альпак, дудун, дамассе - це гладкофарбовані тканини жакардових переплетень з пишними ткацькими малюнками рослинного характеру, в яких використовується контраст матової або фактурної поверхні з гладкою блискучою. Виробляють їх з комплексних віскозних ниток; альпак має ацетатний уток. Такі тканини використовують для підкладок в жіночому одязі для більш естетичного оформлення зворотної сторони виробу.

Капронові та поліефірні підкладкові полотна виробляють гладкофарбованими за забарвленням, з комплексних ниток лінійної щільності 5,6; 6,7; 11 та 15,6 текс; поверхневою щільністю 50-90 г/м2. Це найбільш тонкі та міцні підкладкові тканини, але вони мають низькі показники гігієнічних властивостей. їх використовують при виготовленні підкладки в виробах з безусадоч- них матеріалів.

І

І

снує декілька артикулів підкладкових тканин типу полотен їз сполучення капронових та поліефірних ниток; капронових та ацетатних ниток. Останні поряд з капроновими тканинами мають найкращі показники фізико-механічних властивостей.

Напівшовкові підкладкові тканини, які виробляють основним саржевим, атласним та жакардовими переплетеннями з віскозних ниток лінійної щільності 13,3 текс в основі та бавовняної пряжі лінійної щільності 15,4 текс в утоку, мають поверхневу щільність близько 110 г/м2. Це міцні, зносостійкі гладкофарбовані тканини.

Найбільш широке використання мають такі напівшовкові підкладкові тканини, як саржі та сатин-дубль.

Саржі виробляють основним саржевим переплетенням з комплексних віскозних ниток лінійної щільності 16,6 текс в основі та бавовняної пряжі лінійної щільності 18,5-25 текс в утоку. Лицева сторона тканини гладка та блискуча, з діагоналевим рубчиком, зворотна, яка створена в основному з бавовняної пряжі, - матова. Поверхнева щільність - 125-140 г/м2.

Сатин-дубль виробляють атласним переплетенням з віскозних ниток лінійної щільності 16,6 текс в основі та бавовняної пряжі лінійної щільності 18,5 текс в утоку. Це важка (155 г/м2), щільна, міцна гладкофарбована тканина з гладкою блискучою лицевою стороною.

Напівшовкові підкладкові тканини більш міцні та зносостійкі ніж шовкові, але вони більш товсті та масивні; в процесах носіння, прання та хімчистки одягу вони створюють пілінг-ефект на зворотній стороні.Шовкові та напівшовкові підкладкові тканини сильно зминаються (крім синтетичних), обсипаються, розсуваються у швах, від дії пару та води на них створюються матові плями. Віскозні підкладкові тканини у вологому стані здатні втрачати міцність на 50 %, ацетатні - на 30%.

Бавовняні підкладкові тканини мають обмежене використання - для підкладки в недорогих швейних виробах та в спеціальному захисному верхньому оДязі. Це такі тканини, як сатини, ластики, сатин-трико, саржа рукавна.

Сатини та ластики - це щільні товсті гладкофарбовані в темні кольори тканини, з кардної пряжі лінійної щільності 25-^2 текс, переплетень відповідно: сатин та атлас.

Сатин-трико - це щільна тканина з дрібним пологим рубчиком, яка використовується для виготовлення підкладки в шинелях.

Саржу рукавну випускають з надрукованими вузькими поздовжніми смужками на білому фоні.

Проводяться роботи з випуску підкладкових тканин з бавовни в сполученні з синтетичними волокнами. Бавовняно-лавсанова підкладкова тканина саржевого переплетення із змішаної пряжі (33% волокон бавовни, 67% волокон лавсану) лінійної щільності 15,4 текс в основі та 11,8 текс в утоку, поверхневої щільності 135 г/м2 має значно більш високу зносостійкість, ніж чистобаво- вняні.

Поновлення асортименту підкладкових тканин пов’язано з випуском полегшених малоусадочних тканин з високою зносостійкістю.

Для виготовлення підкладок в виробах з синтетичних тканин, шкіри, хутра широко використовують тонкі гладкі поліамідні трикотажні полотна, які виробляють з комплексних капронових ниток лінійної щільності 2,2; 3,3; 5; 6,7 текс, поверхневою щільністю 80-130 г/м2, простими одинарними трикотажними переплетеннями на машинах 26-28 класів. Такі полотна мають при- приємний зовнішній вид, низьку усадку (до 2%), високі міцність та зносостійкість.

Для виготовлення підкладок кишень випускають спеціальні кишенькові тканини - міцні щільні гладкофарбовані бавовняні тканини типу бязі, гринсбону, тік-ластику, а також тонкі щільні поліамідні тканини та трикотажні полотна.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]