Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Materialoznavstvo_shveynogo_virobnitstva.docx
Скачиваний:
79
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
493.18 Кб
Скачать

Тканини з штучних ниток

Тканини з штучних ниток виробляють з віскозних та ацетатних комплексних ниток лінійної щільності: 8,33; 11,11; 16,67 текс в сполученні з більш товстими та об’ємними штучними нитками: мусліном, крепом, москрепом. Це найбільша група тканин, яка за структурою поділяється на три підгрупи: крепову, гладцєву та жакардову. Нарядні тканини (парча, тафта) містять металеві нитки, які створюють складні візерунки на поверхні тканини. Тканини випускають різними за фактурою, оздобленням та забарвленням.

Крепові тканини імітують натуральні, а тканини з фасонних та москрепових ниток - вовняні. Тканини випускають поверхневою щільністю 73-302 г/м2.

Крепові тканини за структурою нагадують тканини з натурального шовку, але вони більш товсті, жорсткі та важкі. Завдяки високій масі вони добре драпіруються, особливо тканини з ниток москрепу. Тканини чистокрепові (креп-жоржет, креп-марокен) виробляють з крепових ниток і в основі, і в утоку. Такі тканини мають помірний блиск, приємний зовнішній вигляд, але вони сильно зминаються. Тканини напівкрепові виробляють з триацетатних ниток в основі та москрепових віскозно-триацетатних ниток в утоку.

Гладдєві тканини виробляють з штучних ниток слабкого та середнього скручування переплетеннями полотняним, саржевим та іншими. Це м’які, пухкі або щільні тканини з гладкою поверхнею.

Жакардові тканини представлені тканинами типу муару - це гладкофарбована тканина жакардового переплетення з віскозних ниток в основі та ацетатних - в утоці, з відносною щільністю по основі - 80%, по утоку - 44%, поверхневою щільністю - 127г/м2, яка використовується для нарядних суконь.

Тканини з штучних ниток з іншими волокнами виробляють з комплексних скручених штучних ниток в сполученні з петельною капроновою ниткою, бавовняною та штапельною пряжею, текстурованими нитками. Дана група тканин представлена Двома підгрупами: гладдєвою та жакардовою.

Гладдєві тканини - це перспективна група тканин для суконь та сорочок. Класичні тканини - це попліни.

Поплін - тканина полотняного переплетення з віскозних ниток лінійної щільності 16,7 текс в основі та бавовняної скрученої пряжі 10 текс х 2 - в утоку. Відносна щільність ниток по основі - 84%, по утоку - 40%; поверхнева щільність тканини - 134 г/м2; ширина - 100 см. Випускають попліни гладкофарбованими або відбіленими, використовують для виготовлення сорочок.

Жакардові тканини - це група нарядних платтєвих тканин жакардових переплетень. Класичні тканини даної підгрупи - це поплін фасонний та тавар.

Тканини з синтетичних ниток

Тканини з синтетичних ниток виробляють простими, дрібно- та великовізерунковими переплетеннями з монониток капрону, з комплексних, профільованих, фасонних, текстурованих капронових та поліефірних ниток. Полотняні тканини легкі (12 г/м2), прозорі; жакардові тканини - важкі (до 133 г/м2) та щільні. В асортименті переважають тканини з синтетичних ниток в сполученні з іншими волокнами. Це різноманітні тканини площинних, ажурних, рельєфних, сітчастих та об’ємних структур, для виготовлення яких використовують різні за фактурою нитки та пряжу.

Шовкоподібні тканини, які імітують тканини з натурального шовку, виробляють з поліамідних та поліефірних текстурованих, профільованих та модифікованих ниток: вони прозорі, м’які, легкі (35-80 г/м2).

Бавовняноподібні тканини, які імітують бавовняні батисти, шифони, маркізети та репси, можуть вироблятися з капронових ниток в основі та лавсановіскозної або бавовняної пряжі в утоку, а також з комбінованої лавсановіскозної пряжі та капронової нитки в основі та в утоку. Такі тканини можуть бути тонкими, легкими (50-75 г/м2), гладкими, пластичними і більш щільними та важкими (80-120 г/м2), з дрібнорельєфною поверхнею. За призначенням - це платтєво-блузочні та сорочкові тканини.

Вовняноподібні тканини, які імітують платтєві вовняні тканини, можуть вироблятися з текстурованих ацетатних та синтетичних ниток в сполученні з вовняною пряжею, в тому числі з фасонною. Такі тканини можуть бути достатньо щільними, важкими (150-250 г/м2), пружними і в той же час - м’якими, пластичними, з поверхневим ефектом букле, а також можуть бути тонкими та легкими (80-140 г/м2) та достатньо пружними для легких тканин.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]