Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Materialoznavstvo_shveynogo_virobnitstva.docx
Скачиваний:
82
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
493.18 Кб
Скачать

Матеріали клейового способу з ’єднання

Для верхнього шару використовують щільні зносостійкі тканини та трикотажні полотна, штучні шкіри, замші та хутро. Для утеплювального шару використовують щільні масивні напіввов- няні строкаті тканини в клітинку, трикотажні та неткані полотна з начосом, поролон, штучне хутро, тканини з довгим начісним ворсом. Комплексні матеріали з штучної замші, які дубльовані штучним хутром, імітують шубні овчини, з яких виготовляють дублянки.

Дубльовані матеріали клейового способу виготовлення характеризуються пружністю, формостійкістю, не потребують прокладок та підкладок (крім дубльованих поролоном), але такі матеріали мають підвищену масу та жорсткість. Використовують їх для виготовлення пальт, напівпальт, курток, головних уборів.

Матеріали вогневого способу з’єднання

Для верхнього шару використовують щільні гладкофарбовані капронові тканини, штапельні строкаті тканини, пальтові напіввовняні тканини, різні трикотажні полотна з хімічних волокон та штучне хутро. Для підкладкового шару в трьохшарових матеріалах використовують щільні тонкі гладкі поліамідні тканини та трикотажні полотна.

Матеріали, дубльовані поролоном вогневим способом, характеризуються легкістю, пружністю, незминанням, добрими теплозахисними властивостями, але мають низьку повітряпроникливість та погано драпіруються. Товщина шару поролону - 0,5-1,5 см, поверхнева щільність матеріалів до 500 г/м2. Використовують такі матеріали для виготовлення верхнього одягу, текстильного взуття, м’яких меблів.

Матеріали прошивного способу з’єднання

При виготовленні трьохшарових матеріалів для пальт, напів- пальт, курток, комбінезонів та спортивних костюмів для верхнього шару використовують щільні гладкофарбовані або надруковані синтетичні тканини з плівковими покриттями або водотривкими насиченнями, для підкладкового шару - тонкі гладкі синтетичні тканини або трикотажні полотна. Між лицевим та підкладковим шаром знаходиться утеплювальна прокладка - по- ліакрилнітрільна ватка, теплоізоляційні неткані матеріали голкопробивного або в’язально-прошивного способу виготовлення, неткані клейові об’ємні полотна. Трьохшарові прошивні матеріали для жіночих халатів та пеньюарів виготовляють з капронового трикотажного полотна (два шари - і лицевий, і виворітний), прокладка - нетканий матеріал - ватка з ПАН волокна.

В двошарових матеріалах, з яких виготовляють халати, дитячі спортивні куртки та комбінезони, для верху використовують сатини та різноманітні синтетичні тканини (гладкофарбовані та надруковані). Ці тканини дублюють трикотажними полотнами з начосом. Для покривал та накидок виробляють трьохшарові матеріали з товстим шаром утеплювача, великими рельєфними малюнками прошивних строчок та ефектними гладкими синтетичними матеріалами верху з різними друкарськими малюнками.

Особливості обробки комплексних матеріалів в швейному виробництві:

  • виготовлення швейних виробів з комплексних матеріалів здійснюється без волого-теплових оброблень;

  • моделі швейних виробів повинні мати просту форму, прямі силуетні лінії, мінімальну кількість розрізів та швів, що пояснюється підвищеною жорсткістю та низьким драпіруванням більшості комплексних матеріалів;

  • при розкрої деталей дають більші припуски по довжині деталей (внаслідок релаксації виникає зменшення довжини на 1,5-3%);

  • використовують синтетичні (капронові) швейні нитки, спеціальне швейне обладнання для пошиття товстих матеріалів;

  • на матеріалах з верхом зі штучної замші або з плівковими покриттями можуть залишатися проколи, тому необхідно правильно підбирати швейні голки та нитки, слідкувати за станом голки, уважно прокладати строчки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]