Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФГК.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
1.75 Mб
Скачать

2.1. Методичні поради до вивчення теми «Суб’єкти контролю»

Перелік питань (виносяться на самостійне вивчення)

2.1.1. Суб’єкти контролю, їхні види.

2.1.2. Органи зовнішнього фінансово-господарського контролю та їхня характеристика.

2.1.3. Повноваження органів державного фінансово-господарського контролю.

2.1.4. Суб’єкти незалежного контролю фінансово-господарської ді­яль­ності підприємств і організацій.

2.1.5. Внутрішній контроль та його суб’єкти.

2.1.1. Суб’єкти контролю, їхні види

За суб’єктами фінансово-господарський контроль поділяється на державний, муніципальний, незалежний і контроль власника.

Державний контроль здійснюється Фондом державного майна Ук­раїни, Міністерством економіки, Міністерством фінансів, Міні­стер­ством праці та соціальної політики, Державним комітетом статистики, Національним банком України.

До державного відноситься також контроль, який здійснюється спе­ціалізованими органами: Державним комітетом стандартизації, метрології та сертифікації України, Державною інспекцією України із захисту прав споживача, Державною інспекцією України з контролю за цінами, Антимонопольним комітетом України.

Муніципальний контроль здійснюється відповідно до Закону Украї­ни «Про місцеве самоврядування в Україні».

Незалежний контроль є аудиторським контролем, який здій­сню­ється на умовах самофінансування.

Контроль власника (керівника) поділяється на внутрішньосистемний та внутрішньогосподарський і регулюється самим власником.

2.1.2. Органи зовнішнього фінансово-господарського контролю та їхня характеристика

Урядовий державний фінансовий контроль здійснюють: Міні­стер­ство фінансів, Головне контрольно-ревізійне управління (ГоловКРУ), Державне казначейство, Державна податкова адміністрація, Державна митна служба, Фонд державного майна, відомчі органи фінансового контролю.

ГоловКРУ є центральним контрольно-ревізійним органом України. Державна контрольно-ревізійна служба відповідно до чинного зако­но­давства здійснює контроль за цільовим та ефективним використанням державних коштів і державної власності України, порядком ведення бухгалтерського обліку та достовірністю фінансової звітності, низку інших функцій, у тому числі експертних (за запитами правоохоронних органів). ГоловКРУ безпосередньо звітує Міністерству фінансів, уря­ду, Президенту України.

Функції ГоловКРУ в нашій державі стосовно контролю вико­рис­тан­ня бюджетних коштів, на відміну від інших країн світу, споріднені з функціями зовнішнього контролю та забезпечення фінансової без­пеки країни. Але при цьому ГоловКРУ переважно контролює не ви­даткову частину бюджетів, а використання коштів бюджетними уста­новами.

Парламентський фінансовий контроль від імені Верховної Ради України відповідно до Конституції здійснює Рахункова палата Ук­раїни. Згідно з чинним законодавством, Рахункова палата України здій­снює: контроль за законністю, доцільністю та ефективністю вико­ристання державних коштів, аналіз виконання Державного бюджету України в цілому, експертизу проектів нормативних актів, які сто­су­ються державних коштів України, контроль за утворенням і пога­шен­ням внутрішнього і зовнішнього державного боргу, підготовку про­по­зицій з удосконалення бюджетного процесу в Україні.

Рахункова палата України – одна із наймолодших інституцій фі­нансового контролю. У ряді інших країн схожі структури функціо­ну­ють десятиліттями або й століттями.

Контроль виконавчої влади здійснюється Президентом України, Кабінетом Міністрів України, міністерствами, відомствами.

Президентський контроль як вид державного контролю за систе­мою виконавчої влади здійснюється у межах повноважень Президента України, а з організаційно-правової сторони має всі формальні під­ста­ви для виконання свого призначення, спрямованого на ефективність функціонування системи виконавчої влади.

Судовий контроль здійснюють Конституційний Суд України, за­гальні суди та спеціальні суди (адміністративні, господарські).

Адміністративний контроль у межах своїх повноважень здій­сню­ють усі органи виконавчої влади та їхні посадові особи.

Контроль банківської системи України перебуває у повно­важен­нях Національного банку України.

Державний контроль за дотриманням антимонопольного законо­давства здійснює Антимонопольний комітет України.

Митний контроль здійснює Державна митна служба.

Суб’єктами екологічного контролю є структурні підрозділи Держ­екоінспекції Міністерства екологічної безпеки.

Місцеві ради народних депутатів та їхні комісії здійснюють муні­ци­пальний економічний контроль.

Аудиторський (незалежний) контроль здійснюється незалежними ауди­торськими фірмами або приватними особами (аудиторами).