Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФГК.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
1.75 Mб
Скачать

1.1.3. Класифікація організаційних форм і видів фінансово-господарського контролю

Організаційні форми фінансово-господарського контролю доцільно розглядати за суб’єктами контролю.

Державною контрольно-ревізійною службою фінансово-госпо­дар­ський контроль реалізується через проведення державного фінан­со­вого аудита, перевірки державних закупівель та інспектування.

Державний фінансовий аудит є різновидом державного фінан­сового контролю і полягає у перевірці та аналізі фактичного стану справ щодо законного та ефективного використання державних чи ко­му­нальних коштів і майна, інших активів держави, правильності ве­дення бухгалтерського обліку і достовірності фінансової звітності, функ­ціонування системи внутрішнього контролю. Результати держав­ного фінансового аудиту та їхня оцінка викладаються у звіті.

Перевірка державних закупівель полягає у документальному та фактичному аналізі дотримання підконтрольними установами законо­давства про державні закупівлі та проводиться органами державної контрольно-ревізійної служби на всіх стадіях державних закупівель. Результати перевірки державних закупівель викладаються в акті.

Інспектування здійснюється у формі ревізії та полягає у до­ку­мен­тальній і фактичній перевірці певного комплексу або окремих питань фінансово-господарської діяльності підконтрольної установи, яка по­винна забезпечувати виявлення наявних фактів порушення законо­давства, встановлення винних у їх допущенні посадових і матеріально відповідальних осіб. Результати ревізії викладаються в акті.

Державною податковою службою фінансово-господарський конт­роль реалізовується через проведення планових та позапланових виїз­них перевірок.

Плановою виїзною перевіркою вважається перевірка платника по­датків щодо своєчасності, достовірності, повноти нарахування та спла­­ти ним податків та зборів (обов’язкових платежів), яка перед­бачена у плані роботи органу Державної податкової служби і прово­диться за місцезнаходженням такого платника податків чи за місцем розташування об’єкта права власності, стосовно якого проводиться така планова виїзна перевірка.

Позаплановою виїзною перевіркою вважається перевірка, яка не передбачена в планах роботи органу Державної податкової служби і проводиться за наявності хоча б однієї з таких обставин:

1) за наслідками перевірок інших платників податків виявлено фак­ти, які свідчать про порушення платником податків законів України про оподаткування, валютного законодавства, – якщо платник подат­ків не надасть пояснення та їхні документальні підтвердження на обов’язковий письмовий запит органу Державної податкової служби протягом десяти робочих днів з дня отримання запиту;

2) платником податків не подано в установлений строк податкову декларацію або розрахунки, якщо їхнє подання передбачено законом;

3) виявлено недостовірність даних, що містяться у податковій де­кларації, поданій платником податків, – якщо платник податків не на­дасть пояснення та їхні документальні підтвердження на обов’язковий письмовий запит органу Державної податкової служби протягом десяти робочих днів з дня отримання запиту;

4) платник податків подав у встановленому порядку скаргу про по­рушення законодавства посадовими особами органу Державної податкової служби під час проведення планової чи позапланової виїзної перевірки, в якій вимагає повного або часткового скасування результатів відповідної перевірки;

5) у разі виникнення потреби у перевірці відомостей, отриманих від особи, яка мала правові відносини з платником податків, – якщо плат­ник податків не надасть пояснення та їхні документальні під­тверд­ження на обов’язковий письмовий запит органу Державної податкової служби протягом десяти робочих днів з дня отримання запиту;

6) проводиться реорганізація (ліквідація) підприємства;

7) стосовно платника податків (посадової особи платника податків) у порядку, встановленому законом, податковою міліцією заведено оперативно-розшукову справу, у зв’язку з чим є потреба у проведенні позапланової виїзної перевірки фінансово-господарської діяльності такого платника податків;

8) у разі, коли вищестоящий орган Державної податкової служби в порядку контролю за достовірністю висновків нижчестоящого органу Державної податкової служби здійснив перевірку документів обов’яз­кової звітності платника податків або висновків акта перевірки, скла­деного нижчестоящим контролюючим органом, та виявив їхню не­від­повідність вимогам законів, що призвело до ненадходження до бюд­жетів сум податків та зборів (обов’язкових платежів). Позапланова виїзна перевірка в цьому випадку може ініціюватися вищестоящим органом Державної податкової служби лише у тому разі, коли сто­совно посадових або службових осіб нижчестоящого органу Держав­ної податкової служби, які проводили планову або позапланову виїзну перевірку зазначеного платника податків, розпочато службове роз­слі­дування або порушено кримінальну справу;

9) платником подано декларацію з від’ємним значенням з податку на додану вартість, яке становить більше 100 тис. гривень.

Незалежний контроль здійснюється незалежними особами (ауди­то­рами), аудиторськими фірмами, які уповноважені суб’єктами гос­по­дарювання на його проведення шляхом практичного виконання ауди­торських перевірок (аудиту) та надання інших аудиторських послуг.

Аудит – перевірка даних бухгалтерського обліку і показників фі­нансової звітності суб’єкта господарювання з метою висловлення незалежної думки аудитора про її достовірність в усіх суттєвих аспек­тах та відповідність вимогам законів України, положень (стандартів) бухгалтерського обліку або інших правил (внутрішніх положень суб’єктів господарювання) згідно із вимогами користувачів.

Аудиторські послуги можуть надаватись у формі аудиторських перевірок (аудиту) та пов’язаних з ними експертиз, консультацій з пи­тань бухгалтерського обліку, звітності, оподаткування, аналізу фінан­сово-господарської діяльності та інших видів економіко-правового за­безпечення підприємницької діяльності фізичних та юридичних осіб.

Незалежною формою контролю державних спеціалізованих уста­нов є економічна експертиза, яка включає дослідження документів бухгалтерського, податкового обліку та звітності; дослідження до­ку­ментів про економічну діяльність підприємств і організацій, дослід­ження документів фінансово-кредитних операцій.

Основні напрями класифікації видів фінансово-господарського конт­ролю представлено на рис. 1.1.1.

Рис. 1.1.1. Види фінансово-господарського контролю