Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФГК.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
1.75 Mб
Скачать

1.1. Методичні поради до вивчення теми «Теоретичні основи фінансово-господарського контролю в Україні»

Перелік питань

1.1.1. Суть та функції фінансово-господарського контролю.

1.1.2. Нормативно-правове регулювання фінансово-господарсько­го контролю в Україні.

1.1.3. Класифікація організаційних форм і видів фінансово-госпо­дар­ського контролю.

1.1.1. Суть та функції фінансово-господарського контролю

В умовах розвитку ринкових відносин особливу роль відіграє конт­роль за правильним і раціональним використанням матеріальних, тру­дових і фінансових ресурсів. Важливою ланкою єдиної системи гос­подарського контролю є фінансово-господарський контроль.

Контроль (фр. control – список, який ведеться у двох примірниках; повторне повернення до раніше розглянутого, його перевірка) – пере­вір­ка виконання тих чи інших господарських рішень з метою вста­новлення їх законності та економічної доцільності.

Фінансово-господарський контроль – це систематичне спосте­ре­ження і перевірка фінансово-господарської діяльності підприємств і організацій з метою встановлення законності, економічної доцільності господарських операцій.

Контроль передбачає постійну чинність механізму повернення до раніше прийнятих рішень, що забезпечує гарантії їх виконання.

Головною метою фінансово-господарського контролю є встанов­лення законності, економічної доцільності господарських операцій та управлінських рішень, профілактика (попередження) правопорушень.

Фінансово-господарський контроль є особливою сферою конт­ро­лю, яка зумовлена формуванням і використанням фінансових ресурсів в усіх структурних підрозділах економіки держави. Вона передбачає перевірку господарсько-фінансових операцій щодо їх законності, еко­номічної доцільності та досягнення позитивних кінцевих наслідків. Фінансово-господарський контроль здійснюється шляхом перевірки документів бухгалтерського обліку, облікових регістрів та аналізу даних звітності.

Фінансово-господарський контроль виконує такі основні функції: профілактичну, інформаційну і мобілізуючу.

В умовах ринку контролю підлягає вся господарсько-фінансова ді­яль­ність підприємства, що спонукає керівників відповідально стави­тись до своїх обов’язків. Одночасно ліквідовуються умови, що пород­жують безгосподарність. Контроль у цьому випадку покликаний ви­являти такі явища і всебічно сприяти їх усуненню, реалізуючи при цьому профілактичну функцію.

Інформаційна функція полягає в тому, що одержана під час конт­ролю інформація є підставою для прийняття відповідних рішень, які забезпечують нормальне функціонування перевіреного об’єкта.

У процесі контролю виявляють не тільки недоліки, а й позитивні сторони діяльності. Останні, як передовий досвід, стають надбанням інших об’єктів, у чому проявляється мобілізуюча функція контролю.

1.1.2. Нормативно-правове регулювання фінансово-господарського контролю в Україні

Нормативно-правове регламентування фінансово-господарського конт­ролю визначають форма, вид, суб’єкти контролю. Нормативним документом, що регламентує здійснення контролю фінансово-госпо­дарської діяльності підприємств і організацій Державною контрольно-ревізійною службою в Україні, є Закон України «Про державну конт­рольно-ревізійну служби в Україні» від 26 січня 1993 року за № 2939-XII. Цей Закон визначає статус державної контрольно-ревізійної служ­би в Україні, її функції та правові основи діяльності (табл. 1.1.1).

Таблиця 1.1.1