Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФГК.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
1.75 Mб
Скачать

3.1. Методичні поради до вивчення теми «Організація, планування та методичні прийоми фінансово-господарського контролю»

Перелік питань

3.1.1. Етапи фінансово-господарського контролю.

3.1.2. Планування перевірок діяльності суб’єктів господарювання.

3.1.3. Підбір джерел інформації для здійснення фінансово-господарського контролю.

3.1.4. Методичні прийоми контролю.

3.1.5. Документальні прийоми перевірки.

3.1.1. Етапи фінансово-господарського контролю

Фінансово-господарський контроль поділяють на етапи (рис. 3.1.1).

Рис. 3.1.1. Етапи фінансово-господарського контролю

Підготовка до проведення перевірки включає вивчення звітних облікових та статистичних даних, матеріалів попереднього контролю і тематичних перевірок, іншої поточної інформації, яка характеризує господарську діяльність і фінансовий стан підприємства, що підлягає перевірці.

Під час етапу підготовки суб’єктами перевірки здійснюється підбір нормативно-правових та фактичних джерел інформації, визначається перелік методичних прийомів, що сприятимуть проведенню якісної перевірки, визначається критерії вибірки з урахуванням ризику сис­теми внутрішнього контролю.

Заключною процедурою етапу підготовки є складання плану і про­грами перевірки.

Проведення контрольних процедур передбачає застосування мето­дичних прийомів контролю з метою реалізації основних завдань пере­вірки. Контроль здійснюється безпосередньо на підприємстві (ревізія, податковий контроль, аудит), а у випадках, передбачених законо­дав­ством, – у спеціалізованих установах (судова економічна експертиза).

Результати перевірки фіксуються у робочих документах ревізора, аудитора, інспектора, експерта. Робочі документи – це записи довіль­ної форми (таблиці, схеми, рисунки, текстові), де зафіксовано вико­рис­тані процедури контролю, одержані результати перевірки, про­між­ні висновки тощо.

Оформлення наслідків контролю передбачає узагальнення, систе­матизацію результатів перевірки, складання узагальнюючого доку­мента за результатами перевірки: Акта ревізії, Акта за результатами податкової перевірки, Звіту аудитора. Аудиторського висновку, Екс­перт­ного висновку тощо.

Реалізація матеріалів перевірки – це розгляд результатів конт­ролю керівництвом підприємства, організації, установи, складання наказу за результатами перевірки, розробки заходів щодо усунення встановлених порушень.

Контроль за виконанням рішень, прийнятих на підставі мате­ріалів перевірки, покладається як на керівника підприємства, так і на органи контролю, що здійснювали перевірки, а в окремих випадках – на органи виконавчої влади (наприклад, за результатами розгляду матеріалів контролю в суді).

3.1.2. Планування перевірок діяльності суб’єктів господарювання

Планування контролю здійснюється згідно з такими принципами:

а) комплексність планування;

б) безперервність планування;

в) оптимальність планування.

Принцип комплексності планування передбачає забезпечення взає­мо­зв’язків та погодженості всіх етапів планування – від попереднього планування до складання загального плану перевірки;

Принцип безперервності планування виражається у встановленні сполучених завдань групі осіб, які здійснюють контроль, і ув’язу­ван­ню етапів планування за термінами і за суміжними суб’єктами гос­подарювання (структурними підрозділами, виділеними на окремий баланс, філіями, представництвами, дочірніми організаціями).

Принцип оптимальності планування полягає в тому, що в процесі планування суб’єкту контролю варто забезпечити варіантність пла­нування для можливості вибору оптимального варіанта загального пла­ну перевірки на підставі обраних критеріїв.

Реалізація етапу планування розпочинається на всіх рівнях ієрархії органу фінансово-господарського контролю. Плани узагальнюються за регіонами (областями), тематичними напрямами, суб’єктами фінан­сово-господарської діяльності. Довгострокові плати складаються на 3–5 років (головним чином у регіональному та тематичному розрізі), поточні – на рік з розбивкою на квартали.

Періодичність планової перевірки діяльності суб’єктів господа­рю­вання визначається чинним законодавством.

При плануванні складу фахівців, які здійснюватимуть контроль діяльності визначеного суб’єкта господарювання, враховують:

а) витрати робочого часу для кожного етапу контролю;

б) очікувані терміни роботи групи;

в) кількісний склад групи;

г) кваліфікаційний рівень членів групи.

У загальному плані контролю рекомендується передбачити:

а) формування групи, чисельність і кваліфікацію осіб, які залучені до проведення контролю;

б) розподіл спеціалістів відповідно до їхніх професійних якостей і посадових рівнів за реалізацією конкретних завдань перевірки;

в) контроль керівника групи за виконанням плану і якістю роботи членів групи.

На етапі планування продовжується інструктаж усіх членів (групи) щодо їхніх обов’язків та ознайомлення їх із положеннями загального плану.

Загальний план перевірки може бути розширено до Програми перевірки, що включає перелік джерел інформації, методичні прийоми контролю, час виконання контрольних процедур.

Робочий план складається кожним членом групи та передбачає завдання, процедури контролю, джерела інформації, час проведення контрольних процедур, перелік робочих документів, відмітку про ви­конання.

Під час перевірки керівником групи здійснюється постійний конт­роль за дотриманням членами групи плану роботи.