Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФГК.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
1.75 Mб
Скачать

6.4. Завдання для індивідуальної роботи з теми «Податковий контроль платників податків за розрахунками з бюджетом»

Завдання 6.4.1. Скласти схему організаційної моделі податкового контролю податку на прибуток, передбачивши об’єкти, джерела, ме­тодичні прийоми контролю та узагальнення матеріалів.

Теми рефератів

  1. Особливості податкового контролю діяльності фізичних осіб – суб’єктів підприємницької діяльності.

  2. Порушення порядку проведення податкової перевірки її учас­никами: види порушень та відповідальність.

  3. Особливості оподаткування суб’єктів малого підприємництва.

  4. Напрями удосконалення податкового контролю платників по­датку за розрахунками з бюджетом.

  5. Види порушень у сфері податкового законодавства та способи їх виявлення органами податкового контролю.

  6. Державна податкова служба України та її роль у системі дер­жавного контролю.

  7. Контроль місцевих податків і зборів.

  8. Методика контролю податку на прибуток.

  9. Організація і методика контролю податку на додану вартість.

  10. Особливості податкового контролю в умовах автоматизації об­ліку і звітності.

ТЕСТИ

1. Які документи повинні пред’явити суб’єкти Державної по­дат­кової інспекції керівнику підприємства, що перевіряється, до початку проведення планової перевірки для одержання доступу до документації підприємства?

  1. направлення на проведення перевірки, завірене печаткою Дер­жавної податкової інспекції і підписане її керівником чи заступ­ником;

  2. службове посвідчення працівника Державної податкової ін­спекції;

  3. наказ керівника Державної податкової інспекції про проведення перевірки чи його ксерокопію, завірену печаткою Державної по­даткової інспекції;

  4. правильні відповіді а), б).

2. За скільки днів до початку проведення планової перевірки гос­по­дарської діяльності контролюючі органи повідомляють суб’єк­та господарювання про дату її початку і яким чином?

  1. за 10 календарних днів телефоном, телефаксом, телетайпом тощо;

  2. за 10 календарних днів виключно письмовим повідомленням;

  3. перевіряючий повідомляє про початок перевірки по прибуттю на підприємство безпосередньо в момент початку перевірки;

  4. за 10 робочих днів до початку перевірки.

3. На підприємстві проводиться планова перевірка. Під час її про­ведення посадова особа Державної податкової інспекції хоче самостійно й особисто провести інвентаризацію складських приміщень. Чи має право посадова особа Державної податкової інспекції ініціювати і проводити таку інвентаризацію?

  1. ні, не має;

  2. так, за письмовим наказом керівництва суб’єкта господарю­ван­ня про проведення інвентаризації при включенні перевіряючого до складу інвентаризаційної комісії;

  3. має право вимагати від керівників проведення такої інвента­ри­зації;

  4. так, відповідно до завдань перевірки.

4. Який максимальний термін установлено для здійснення однієї позапланової перевірки господарської діяльності суб’єкта госпо­дарювання одним контролюючим органом?

  1. термін не встановлено;

  2. термін установлюється контролюючим органом і ніяким чином не обмежується;

  3. строк не може перевищувати 10 робочих днів, а щодо суб’єктів малого підприємництва – 2-х робочих днів, якщо інше не перед­бачено законодавством;

  4. не більше 20-ти робочих днів.

5. На адресу підприємства надійшов лист, підписаний керівником Державної податкової інспекції, в якому від підприємства вима­гають надати копії всіх документів з фінансово-господарської діяльності за останні три роки для проведення перевірки без­по­середньо в приміщенні Державної податкової інспекції. У листі також зазначено, що підприємство може «користуватися до­ку­ментами тільки в присутності співробітників Державної податкової інспекції, які будуть проводити перевірку». Чи пра­во­мірні вимоги Державної податкової інспекції?

  1. так;

  2. ні;

  3. так, за умови отримання письмового повідомлення про запро­шення за 10 днів із зазначенням посадової особи, яка запро­шу­ється;

  4. правильна відповідь відсутня.

6. Чи може продовжуватись планова перевірка підприємства пра­цівниками Державної податкової інспекції, якщо скінчився тер­мін дії направлення на перевірку?

  1. може, якщо керівництво суб’єкта господарювання не заперечує;

  2. ні;

  3. може, за наявності відповідного наказу керівника Державної по­даткової інспекції або його заступника про продовження тер­міну проведення перевірки;

  4. може, за умови складання окремої програми перевірки.

7. Працівники Державної податкової інспекції, які прийшли на під­приємство для здійснення перевірки, відмовилися зареєстру­ва­тись у Журналі реєстрації перевірок. Якими повинні бути в та­кій ситуації дії керівництва суб’єкта господарювання?

  1. видати письмовий наказ про початок проведення перевірки під­приємства працівниками Державної податкової інспекції;

  2. відмовити перевіряючим у праві доступу до документів і здій­снення перевірки та надіслати скаргу керівництву контролю­ючого органа на дії посадових осіб Державної податкової ін­спекції.

  3. погодити свої дії з керівництвом контролюючого органу теле­фоном;

  4. надати всі необхідні для перевірки документи.

8. Державна податкова інспекція проводить планову перевірку в ТОВ «АВС», що мало з ЗАТ «ЛАН» господарські відносини. До ЗАТ «ЛАН» був надісланий письмовий запит про надання копій документів, які підтверджують господарські операції із заку­півлі в нього товарів ТОВ «АВС». ЗАТ «ЛАН» відповідних копій не надало. Чи мають право працівники Державної податкової інспекції в такій ситуації провести позапланову перевірку ЗАТ «ЛАН» без попереднього повідомлення?

  1. так, якщо це стосується перевірки використання бюджетних коштів;

  2. так, якщо перед цим суб’єкт господарювання протягом 10-х днів не відповів на письмовий запит Державної податкової інспекції;

  3. так, якщо проти керівництва підприємства, що мало госпо­дар­ські відносини зі суб’єктом господарювання, порушена кри­мі­нальна справа;

  4. ні.

9. Працівники Державної податкової інспекції на наступний день після граничного терміну подачі декларації з ПДВ прийшли на позапланову перевірку заявленої до відшкодування суми ПДВ. Чи мають у такому випадку працівники Державної податкової інспек­ції право на проведення такої перевірки?

  1. так, у будь-якому випадку.

  2. так, але тільки за умови, що від’ємне значення заявленої суми з ПДВ становить більше 100 тис. гривень.

  3. ні, за винятком випадків, коли стосовно посадових осіб суб’єкта господарювання порушені кримінальні справи.

  4. правильна відповідь відсутня.

10. Суб’єкт господарювання перевірявся органами Державної по­дат­кової інспекції (акт перевірки підписаний керівництвом суб’єкта господарювання із зауваженнями щодо фактів і ви­с­нов­ків, зазначених в акті). Якою датою має бути винесено по­даткове повідомлення-рішення про донарахування сум подат­кових зобов’язань?

  1. протягом 10-ти робочих днів від дня реєстрації акта;

  2. протягом 3-х робочих днів, наступних за днем розгляду запе­речень і надання письмової відповіді суб’єкту господарювання;

  3. протягом місяця від дати складання акта перевірки;

  4. до дати подання наступної декларації, розрахунку.

11. Працівники Державної податкової інспекції мають намір вилу­чити оригінали фінансово-господарської та бухгалтерської до­кументації суб’єкта господарювання. Який документ вони по­винні пред’явити керівництву суб’єкта господарювання, який би підтвердив їхнє право на здійснення вилучення докумен­тації?

  1. протокол вилучення документів;

  2. постанова про вилучення документів;

  3. представник платника податків має бути ознайомлений з рішен­ням суду про арешт активів;

  4. розписка про вилучення документів, завірена нотаріально.

12. Протягом скількох днів після завершення перевірки і яким чи­ном органи Державної податкової інспекції повертають суб’єк­ту господарювання вилучені раніше документи?

  1. протягом 20-ти днів особисто в руки керівнику;

  2. рішення про повернення документів приймає керівник органу Державної податкової інспекції. Вилучені документи пере­да­ються суб’єкту господарювання під розписку про їх одержання.

  3. після закінчення камеральної перевірки;

  4. терміни повернення документів узгоджуються в окремому порядку.

13. На підприємство, активи якого перебувають у податковій за­ставі, прийшов податковий інспектор. Безпосередньо перед про­веденням перевірки він пред’явив службове посвідчення та копію наказу про призначення податковим інспектором. Керів­ник підприємства не допустив його до проведення перевірки. Чи правомірні дії керівника підприємства?

  1. так, адже податковий інспектор не мав із собою повідомлення про призначення перевірки;

  2. так, адже податковий інспектор не мав із собою повідомлення про призначення перевірки та не попередив завчасно про її проведення;

  3. ні, адже поданих документів цілком достатньо для проведення перевірки;

  4. ні, оскільки про проведення перевірки повідомлялось зазда­ле­гідь.

14. Чи мають право контролюючі органи в акті зазначати форму­лювання: «головний бухгалтер сфальсифікував», «привласнив», «шахрай»?

  1. так, якщо такі випадки мали місце;

  2. так, якщо стосовно головного бухгалтера порушена кримі­наль­на справа і такого формулювання вимагають правоохоронні органи.

  3. ні, за жодних обставин;

  4. тільки за погодженням із керівництвом підприємства, що пе­ре­вірялось.

15. Керівництво суб’єкта господарювання не погоджується з дея­ки­ми фактами, викладеними в акті перевірки, щодо непра­виль­ного нарахування податкових зобов’язань. Як у такому випадку йому слід вчинити?

  1. Акт не підписувати;

  2. підписати окремий акт про відмову в підписанні акта і чекати, коли акт перевірки надішлють поштою;

  3. Акт підписати, але зробити запис про те, що заперечення до акта будуть надіслані до Державної податкової інспекції протя­гом 3-х днів;

  4. Акт не підписувати та написати скаргу на дії податкових ін­спекторів.

16. При перевірці підприємства працівниками Державної подат­ко­вої інспекції було зроблено донарахування податкових зобов’я­зань з ПДВ. При цьому підприємство за цей же період пере­платило податок на прибуток. За результатами перевірки по­даткова застосувала штрафні санкції (за недоплату ПДВ). Чи має право Державна податкова інспекція застосовувати за­зна­чені штрафні санкції в такій ситуації?

  1. ні;

  2. так;

  3. ні, адже недоплата з ПДВ перекривається переплатою з податку на прибуток;

  4. тільки за умови погодження цього питання із суб’єктом госпо­дарювання.

17. Під час здійснення перевірки працівники Державної податкової інспекції виявили факт оптової торгівлі спиртом етиловим без ліцензії. Хто має право приймати рішення про застосування фінансових санкцій?

  1. керівник органу Державної податкової інспекції, яким прово­дилась перевірка;

  2. керівник органу, який видав ліцензію на право виробництва і торгівлі спиртом етиловим;

  3. представник Комітету у справах захисту прав споживачів;

  4. Міністерство фінансів України.

18. При виїзді фізичної особи, яка займається підприємницькою діяльністю, за кордон Державна податкова інспекція наклала адміністративний арешт на його активи. Чи правомірні дії Державної податкової інспекції в цій ситуації?

  1. так, якщо фізична особа виїжджає за кордон з комерційною метою;

  2. ні;

  3. так, але тільки у випадку, якщо ця фізична особа має подат­ко­вий борг, який зафіксований у податковому обліку;

  4. правильна відповідь відсутня.

[Вверх] [Вниз]