Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
етнографія 2011, книжка.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
1.29 Mб
Скачать

Змістовний модуль 5. Народна кулінарія

Традиційні продукти харчування українців. Система харчування. Основні способи обробки продуктів та приготування обраних проблем): українських національних блюд. Збереження овочів, фруктів, ягід. Повсякденні страви українців. Різновиди борщу. Приготування вареників, балабушок, галушок. Святкова і обрядова їжа. Хліб як символ добробуту, гостинності у народних звичаях, традиціях, обрядах. Блюда з овочів. Використання в їжу м’ясних та молочних продуктів. Гарбузова каша і голубці. Молочні страви. М’ясні страви. Традиційні напої жителів України. Традиційні страви ті напої жителів Полтавщини.

Режим і сезонність харчування. Дитяче харчування. Особливості харчування в пісні та скоромні дні. Роль посту для українців. Харчові обмеження і заборони. Правила поведінки та етикет за столом.

Модуль ІV. Духовне життя українського народу.

Змістовний модуль 1. Громадське життя українського народу.

Поняття «громада», «громадський побут». Громадський побут як найважливіша галузь народної культури. Традиційні громадські структури в Україні. Еволюція селянської общини. Органи самоврядування. Общинне землеволодіння – економічна база сільської громади. Займанщина як спосіб одержання земельної власності. Громадський сход як головний орган общинного самоврядування. Виборні посадові особи і їх функції. Звичаї та норми життя молодіжних громад. Відмінності між парубочими і дівочими громадами. Свята громадських об’єднань і осередки громадського спілкування.

Роль звичаєвого права в суспільному житті українського народу. Основні моральні та громадські регулятори поведінки населення. Історичні дані про регулювання майнових і немайнових питань. «Руська Правда» як джерело кодифікованого права середньовіччя. Основні норми цивільного права. Громадські і господарські права жінок. Діяльність копного суду. Личкування, могорич. Форми і значення присяги. Традиції земельної оренди та особистого найму: скіпщина, зажин, замолот. Форми колективної взаємодопомоги на селі: толока, супряга, оденки. Організаційні форми самоуправління та самоврядування українців: загальні збори, віче. Зміна їхньої ролі та фактори впливу на них у ході історичного розвитку. Базари і ярмарки, їхня роль в духовному і суспільному житті народу.

Змістовний модуль 2. Сім’я (родина) та сімейний побут.

Давні типи і форми сім’ї на Україні та її соціальні функції. Існування в Україні залишків великої неподільної сім’ї та її характеристика у ХVІІІ - ХІХ столітті. Мала (моногамна) сім’я. Сімейна община як одна з поширених форм сімейного устрою. Дворище та сябрина як давні форми територіального і родинного устрою українських селян. Регламентованість традиціями обов’язків членів сім’ї. Панівна роль батька та його функції як голови. Патріархальний характер сімейних відносин. Становище жінки та приймака в сім’ї. Види приймацтва . Система виховання дітей. Індивідуальний і колективний типи кумівства. Побратимство і звичаї духовного споріднення.

Сімейні обряди і звичаї. Витоки сімейних обрядів та їх еволюція. Основні елементи сімейної обрядовості. Цикли родильної обрядовості. Обереги і магічні дії під час пологів. Вибір імені для новонародженого. Відвідини породіллі. Прилучення дитини до християнського світу. Обряд очищення баби-повитухи і породіллі. Пострижини. Етичні норми і світоглядні традиції у весільній обрядовості українців. Форми дошлюбного спілкування. Обряд сватання. Умовини і заручини. Символіка барвінкових обрядів. Весільний поїзд і весільні чини. Сутність вінчання. Форми весілля та весільні ювілеї. Сучасна українська сім’я. Демографічні особливості сучасної сім’ї. Кількісний склад сім’ї. Рівноправ’я членів сім’ї. Регламентація сімейних стосунків, права чоловіка і жінки, дітей та батьків законодавством України. Збереження кращих традицій у сучасній сімейній обрядовості. Урочиста реєстрація шлюбу в сучасних умовах. Поховально-поминальна обрядовість. Сприйняття смерті. Система дій поховальної обрядовості. Прощання з небіжчиком. Шанування померлого та прилучення до культу предків. Особливості похорону неодружених. Проща і поминки.