Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
етнографія 2011, книжка.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
1.29 Mб
Скачать

Змістовний модуль 3. Народні знання та світогляд українців.

Народні знання — результат спостереження і досвіду багатьох поколінь. Відображення у народних знаннях особливостей природного середовища, господарської діяльності українців, рівня їх культурного розвитку, міжетнічних взаємин. Астрономічні знання, спостереження за рухом сузір’їв, небесних тіл, рухом зірок, визначення часу доби, року, літнього і зимового сонцестояння. Метеорологічні знання. Народні прикмети, раціональні спостереження і передбачення. Уявлення українців про виникнення світу. Уявлення про землю і небесні світила. Віра у чудодійну властивість Сонця і Місяця впливати на людське життя. Сакральні властивості зірок. Засоби визначення погоди. Народні математичні знання. Оригінальні способи зображення чисел. Уявлення про основи геометрії. Історія розвитку народної метрології. Народний землеробський календар, його дохристиянська основа. Агротехнічні знання: народні одиниці вимірювання земельних ділянок, сипких тіл, рідин, визначення висоти об’єктів і відстані. Історія розвитку народної метрології. Одиниці площі, об’єму, ваги. Народна ботаніка і зоологія. Повір’я і легенди, пов’язані з птахами, тваринами, рослинами. Демонологічні образи у світогляді українців. Їх класифікація та характеристика. Антропоморфні риси міфологічних істот. Блуд і Вихор. Відьми в народній уяві. Різновиди нечистої сили: вій, вовкулака, водяник та ін.. Функції домовика. Етнопедагогіка. Традиційні форми народної педагогіки. Роль громади у вихованні дітей та молоді. Прищеплення рис народної моралі. Любов до рідної землі. Козацький епос. Народна медицина українців. Використання засобів рослинного і тваринного походження. Діяльність знахарів. Категорії відунів та засоби української народної медицини. Народна ветеринарія як важлива ділянка народного досвіду. Народна етика і мораль. Естетичні уявлення та смаки. Використання раціональних народних знань сучасною наукою.

Змістовний модуль 4. Релігійні вірування українського народу.

Первісні форми релігійних вірувань населення етнічної території України. Поняття про тотемізм, анімізм, фетишизм, магію. Архаїчні культи. Численні заборони і табу в житті народу. Поняття язичництва як цілісної системи світоглядних уявлень слов’янської спільноти на теренах України. Язичницькі культи і боги стародавніх слов’ян. Пантеон богів: Сварог, Велес, Перун та інші. Перші випадки хрещення на Русі. Релігійна реформа Володимира Великого. Запровадження християнства як державної релігії. Позитивні та негативні аспекти християнізації Русі. Релігійний фактор в період нової історії України. Особливості релігійного життя українського народу в радянський період його історії. Відновлення свободи віросповідання у 90-х роках ХХ століття. Поліконфесійність сучасного українського суспільства. Екуменістичний рух в Україні. Ідея створення національної церкви.

Змістовний модуль 5. Звичаї і обряди.

Календарні свята і обряди як поєднання раціонального досвіду та високо естетичних традицій. Поєднання язичницьких та християнських елементів в українських звичаях та обрядах. Зимовий цикл обрядовості. Новорічна обрядовість, Святий Вечір. Звичай закликання морозу. Вшанування померлих і живих родичів. Походження щедрівок, колядок. Основні риси обряду колядування. Народний вертеп. Завершення новорічних свят. Народні традиції змішаного язичницько-християнського походження. Масляна як свято весняного пробудження природи. Весняний календар обрядовості. Свято зустрічі зими та весни. Благовіщеня. Ритуальні дії на Юрія. Обряди і атрибути Великодніх свят. Символіка писанок. Свята, пов’язані з польовими роботами. Свята літнього циклу. Купала – давньослов’янське свято літнього сонцестояння. Свята літніх польових робіт. Свята осіннього циклу. Християнське свято Покрови святої Богородиці. Завершення польових робіт.

Трудові свята і обряди як органічна складова святково-обрядової культури українського народу. Народні традиції у святі першої борозни. Проводи на полонину в українців Карпат. Свято першого снопа – ідея вшанування хліборобської праці. Обжинки і жнива. Завивання спасової бороди.

Сімейні свята: весільні обряди, народини, поховальні обряди.