Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
етнографія 2011, книжка.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
1.29 Mб
Скачать

Змістовний модуль 2. Розвиток української етнографічної науки у хх ст.

Основні етапи накопичення етнографічних знань та розвитку етнографічної науки в радянський період. Українознавчі дослідження в системі Всеукраїнської Академії Наук. Вплив сталінських репресій і тоталітарного режиму на наукові школи української етнографії. Створення та діяльність Інституту мистецтвознавства, фольклору та етнографії імені М. Рильського (ІМФЕ), Інституту народознавства (Львів). Наукова спадщина вчених української діаспори. Діяльність академічних установ, наукових етнографічних шкіл на сучасному етапі розвитку країни. Періодичні видання етнографічного та етнологічного спрямування, пріоритетні напрямки розвитку сучасної етнографічної науки.

Модуль ііі. Матеріальна культура українського народу. Змістовний модуль 1. Основні напрямки господарської діяльності українського народу

Фактори впливу та причини активізації господарської діяльності. Вплив природного середовища на умови життєдіяльності людини. Неолітична революція, перехід від привласнюючого до відтворюючого типу господарювання. Землеробство – головний вид традиційної діяльності українців. Основні форми господарювання у період існування Давньоруської держави. Розвиток хліборобства, городництва, садівництва. Роль торгівлі та землеробства для давньоруського суспільства.. Основні системи землеробства. Вирубно-вогнева система як одна з найдавніших екстенсивних форм використання землі. Основні риси перелогової системи. Особливості трипілля як прогресивної системи землеробства. Традиційні види господарської діяльності українців у період нової історії. Організація праці. Форми оранки в Україні. Вирощування традиційних сільськогосподарських культур. Весняна сівба зернових та зернобобових культур. Озимина. Міри землі: десятина, волока, день, морг. Землеробські знаряддя. Три головні групи знарядь: для обробітку ґрунту; збирання врожаю; обмолоту та переробки зерна.

Розвиток скотарства на Україні. Воли як основна тяглова сила. Значення конярства та вівчарства. Форми випасу худоби: вигонна (стійло-пасовищна) та відгінна. Архаїчні риси половинного господарства. Індивідуальний випас худоби. Розширення різних порід свійських тварин. Характеристика його розвитку в Україні. Породи корів в Україні. Догляд за худобою. Основні напрямки тваринництва в країні. Давні традиції свинарства, птахівництва.

Допоміжні види господарської діяльності українців: бджільництво, рибальство, збиральництво, полювання (мисливство). Ремесла і промисли. Бджільництво як традиційна господарська діяльність українців. Бортництво. Діяльність П.І Прокоповича. Історія розвитку рибальства в Україні. Знаряддя для виловлення риби: бредень, верша, волок, ятір. Мисливство та його традиційні форми.

Витоки давніх ремесел і промислів. Ремісничі спеціальності в Україні ХУ-ХІХ ст. Домашні промисли і ремесла в Україні в ХІХ - ХХ століттях. Розвиток промисловості і занепад народних ремесел у ХХ ст. Господарське значення ткацтва, вишивання, в’язання, килимарства, будівництва, гончарства. Осередки керамічного виробництва на Україні: Опішня, Косів, Коломия, Бубнівка, Моринці, Канів, Ізюм, Дубровиця та ін. Види гончарного круга. Два типи гончарного горна: прямокутний і круглий. Традиції металургії та обробки заліза. Ливарництво, ковальство, золотарство. Виникнення металургійних заводів у ХІХ ст. Розвиток ковальського промислу. Осередки золотарства: Київ,Чернігів, Харків, Львів. Обробка шкіри, чинбарство, кушнірство, лимарство. Поширення шевського ремесла. Розвиток кожухарства та шапкарства. Ткацтво. Обробка волокна. Веретено і мотовило. Застосування ткацького верстата. Орнаментальні мотиви виготовлених тканин. Приготування природних барвників. Розвиток теслярства. Виготовлення хатнього начиння столярами. Оздоблення дерев’яних виробів. Стельмаство як деревообробний промисел. Різновиди ложкарства. Асортимент бондарських виробів. Плетіння як кустарний промисел із виготовлення господарсько-побутових та художніх виробів із еластичної сировини. Традиції каменотесного промислу. Виготовлення скла і виробів з нього (Полісся, Слобожанщина, Поділля, Буковина, Галичина. Перегонка дерева для одержання поташу, смоли, дьогтю, деревного вугілля.