Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
етнографія 2011, книжка.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
1.29 Mб
Скачать

Семінарське заняття № 3 Тема: Розвиток української етнографії в першій половині хіх століття та наприкінці хіх - ххі століть (2 години)

Мета заняття: визначити особливості етнографічних досліджень в Україні в першій половині ХІХ століття; розглянути діяльність Російського географічного товариства; визначити внесок провідних вчених-етнографів Київського та Харківського університетів в накопичення та систематизацію знань культури та побуту українського народу; вивчити етнографічну діяльність комісії для опису губерній Київського учбового округу. Розглянути зміст і особливості розвитку вітчизняної етнографічної науки наприкінці ХІХ століття; визначити закономірності виникнення та поширення народознавчих осередків на початку ХХ століття; проаналізувати специфіку етнографічних досліджень в ХХ столітті; простежити основні етапи формування академічних установ в Україні.

План заняття:

  1. Умови та особливості розвитку етнографічної науки в Україні в першій половині ХІХ століття.

  2. Діяльність Російського географічного товариства (далі – РГТ) та його вплив на розвиток етнографічної думки в Україні.

а) програма РГТ та її значення для розвитку української етнографії;

б) основні теми описів українців кореспондентами РГТ;

в) етнографічні видання РТГ.

  1. Діяльність Комісії для опису губерній Київського учбового округу.

а) діяльність Комісії до відкриття відділення етнографії;

б) розробка етнографічної програми Комісії;

в) діяльність комісії після відкриття відділення етнографії;

  1. Розвиток етнографічної науки наприкінці ХІХ століття.

  2. Створення перших академічних установ в УРСР. Діяльність Етнографічної комісії ВУАН.

  3. Особливості умов розвитку етнографії в радянський період.

а) діяльність інститутів АН УРСР;

б) етнографічна проблематика досліджень радянського періоду.

  1. Розвиток етнографічних (етнологічних) досліджень в незалежній Україні.

Для вивчення історії розвитку української етнографії важливим виступає ХІХ століття, оскільки на цей час припадає становлення її як науки. Проте важливо відзначити умови розвитку етнографічної науки в цей час (перебування етнічних українських земель у складі імперій, відповідне імперське законодавство). Детально потрібно з’ясувати діяльність Російського географічного товариства як загальноімперського наукового центру, що виникає у 1845 році. Проте основний акцент слід робити на питання його впливу на розвиток етнографії на теренах України. Розглядаючи останній сюжет, важливо звернути увагу на діяльність з 1850 року Комісії для опису губерній Київського учбового округу, пояснивши, що мова йде про Київську, Полтавську, Чернігівську, Волинську, Подільську губернії. Потрібно також визначити специфіку діяльності цієї установи після відкриття відділення етнографії та дати загальну характеристику її структурі (чотирьом відділенням: географічному, природничо-історичному, промисловому, статистичному). Вивчення цієї теми передбачає визначення загальних особливостей розвитку етнографії в Україні упродовж кінця ХІХ - ХХ століть: етнографічна проблематика, зміна методології досліджень, внесок вчених цього періоду у розвиток вітчизняної етнографічної науки. Важливим виступає з’ясування значення етнографічних досліджень Київського наукового товариства імені Т.Шевченка і кабінету антропології та етнології ім. Х.Вовка. Окремим аспектом вивчення є процес формування перших академічних установ в УРСР, наявність відповідних спеціалізованих структурних підрозділів для етнографічних досліджень: кабінет казкової творчості, гурток для вивчення українського танцю та інших, проаналізувати проблеми діяльності науковців у радянський період та незалежної України.