Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метода тау152203.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
1.1 Mб
Скачать

3.2.1 Порядок проведення роботи

Для створення моделі вибираємо необхідні блоки в бібліотеці блоків та перетягуємо їх до робочого поля. Значення параметрів блоків Gain розраховуємо у відповідності до структурної схеми на рис.3.1 та даних с таблиці 3.1. Починати треба з d=0. В блоці Step для формування одиничного вхідного сигналу встановлюємо такі параметри:

Step time

0

Initial value

0

Final value

1

Sample time

0

Рисунок 3.2 - Схема моделювання перехідних процесів в ланці 2-го порядку

Так як за завданням початкові умови нульові, в блоках Integrator встановлюємо:

Initial condition

0

В блоці Sum встановлюємо:

List of signs

+--

що відповідає підключенню двох від’ємних зворотних зв’язків.

Перед малюванням з’єднань в схемі потрібно обернути блоки Gain в зворотних зв’язках на 180º. Для цього потрібно клікнути на потрібному блоці ПМ та вибрати Format Flipblock.

П ісля моделювання з’єднань, потрібно задати значення tk. Для цього обрати Simulation Simulation parameters і вказати значення tk з таблиці 3.1 в полі Stop time.

Після цього для моделювання треба натиснути кнопку . Після

з акінчення процесу моделювання потрібно подивитись результати за допомогою подвійного кліку ЛМ на блоці Scope. Для автоматичного підбору масштабу зображення потрібно натиснути кнопку . Далі, для побудови портрету, визначити значення y´min, y´max, ymin та ymax, округливши їх до найближчого більшого за модулем цілого значення.

Далі відкрити вікно параметрів блока XY Graph подвійним кліком ЛМ та встановити у відповідних полях визначені значення.

Поле

Значення

x-min

ymin

x-max

ymax

y-min

min

y-max

max

Рисунок 3.3 - Схема моделювання частотних характеристик в ланці 2-го порядку

П ісля цього потрібно ще раз промоделювати процес, натиснувши .

По закінченні моделювання фазовий портрет відобразиться на вікні блока XY Graph, а перехідні процеси по у та у´ на вікні блока Scope.

Після фіксації результатів у звіті згідно завданню переходимо до побудови частотних характеристик.

Для цього потрібно обрати в меню Tools Linear analysis . Далі з вікна Model Inputs and Outputs, що з’явиться, треба перетягти блоки Input Point та Output Point до моделі та включити їх в схему (рис. 3.3). Далі на вікні LTI Viewer обрати в меню Simulink Get Linearized Model. Клікнувши на полі графіка, що з’явиться, ПМ, вибрати Plot Type Bode.

Верхній отриманий графік буде ЛАЧХ, нижній ЛФЧХ. Далі, клікнувши ПМ на полі графіків, вибрати Grid для отримання координатної сітки. Після фіксації графіків в звіти, згідно завдання, треба клікнувши ПМ на полі графіка обрати Plot Type Nyquist.

Далі, клікнувши ПМ на полі графіка, вибрати Grid. Отриманий графік є АФЧХ, побудований в діапазоні від -∞ до +∞. Після фіксації його в звіті згідно завдання, треба перейти до моделювання з наступним значенням параметра d=0.2.

Д ля цього потрібно перейти до робочого поля моделі (не закриваючи вже відкритих вікон) і змінити значення коефіцієнта у відповідному блоці Gain (див. рис.3.1) на розраховане згідно завдання. Після зміни коефіцієнта треба натиснути кнопку (значення tk та параметрів y´min, y´max , ymin та ymax змінювати не треба).

Далі проглянути отримані графіки по y та y´ у полі блока Scope та фазовий портрет у полі блока XY Graph та зафіксувати їх у звіті згідно завдання.

Потім треба перейти на вікно LTI Viewer, вибрати в меню Simulink Get Linearized Model, клікнути ПМ на полі графіка та вибрати Plot Type Bode

потім вибрати Grid, зафіксувати в звіти ЛАЧХ та ЛФЧХ. Зауважимо, що при зміні параметрів моделі нові отримані частотні характеристики (ЛАЧХ, ЛФЧХ, АФЧХ) додаються до вже існуючих у вікні, вирізняючись кольором (див. роботу №1).

Черговість отримання

Колір

1

синій

2

зелений

3

червоний

Далі, клікнувши ПМ на полі графіка та обравши Plot Type Nyquist, та ввімкнувши сітку обиранням Grid, фіксуємо в звіті, згідно завдання, отриману АФЧХ.

Моделювання системи з наступним значенням параметра d=1 та побудову частотних характеристик робимо аналогічно випадку d=0,2.

3.3 Зміст звіту

Звіт повинен містити основні теоретичні відомості про ланку 2-го порядку, графіки перехідних процесів, фазові портрети, частотні характеристики та висновки згідно досліджень.