Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метода тау152203.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
1.1 Mб
Скачать
      1. Задання часу моделювання

Для задання часу, який, як правило, рекомендується в методичних вказівках згідно варіанту, потрібно в строчці меню обрати пункт Simulation  Simulation Parameter на вкладці, що з’явилась, задати значення Stop time, натиснути Apply, потім ОК.

      1. Моделювання та перегляд результатів

Д ля початку моделювання треба натиснути кнопку на панелі інструментів. Моделювати потрібно після змін в моделі, параметрів блоків та часу моделювання. Після закінчення моделювання результати можна подивитися в блоках Scope і Graph. Якщо потрібно вивести декілька графіків на один scope, треба скористатися блоком Mux.

1.2 Побудова частотних характеристик.

Порядок побудови наступний:

  1. Ввійти в Tools  Linear Analysis.

  2. З вікна Models Inputs and Outputs перетягнути, натиснувши ЛМ, блок Input Point після блоку Step на початку моделі. Блок Output Point включити в кінець моделі системи (але до блоку Mux, якщо він є).

  3. На вікні LTI Viewer обрати Simulink  Get Linearized Model, потім, клікнувши ПМ на полі отриманного графіка, вибрати Plot TypeBode.

Отриманий верхній графік є ЛАЧХ, нижній – ЛФЧХ.

Для отримання “координатної” сітки потрібно клікнути ПМ на полі графіка і обрати Grid.

Після кожної зміни моделі або параметрів блоків для отримання частотних характеристик потрібно обирати на вікні LTI Viewer Simulink  Get Linearized Model. Після цього поряд з існуючими частотними характеристиками зявляться характеристики нової моделі.

Характеристики відрізнятимуться кольором:

Черга отримання характеристики

Колір

1

Синій

2

Зелений

3

Червоний

4

Синьо – зелений

5

Фіолетовий

Примітки:

1. Якщо характеристики співпадають, то колір відповідає характеристиці з меншим порядковим номером.

2. Якщо потрібно очистити поле графіків від попередніх характеристик на вікні LTI Viewer потрібно обрати Edit SystemsRefresh, а у віконці, що зявиться вибрати Yes.

3. В деяких версіях Simulink логарифмічні частотні характеристики будуються наступним чином:

- Поставити курсор на початок прямого ланцюга і натиснути ПКМ та послідовно обрати Linearization PointInput point для отримання значка Далі поставити на кінці прямого ланцюгу і натиснути ПКМ та обрати Linearization PointOutputt point для отримання значка

- В меню послідовно обрати ЛКМ ToolsCjntrol designLinear Analysis. Далі у вікні Cjntrol and Estimation Tools Manager ЛКМ обрати Linearize Model, а на отриманому грфіку натиснути ПКМ і обрати Plot typesBode.

- Для отримання координат потрібної точки (наприклад с) на ЛАЧХ потрібно направити курсор на цю точку та натиснути ЛКМ. Після цього можна знайти значення фази на визначеній частоті точки.

Лабораторна робота 2 Дослідження динамічних характеристик інтегруючої та інерційної ланок

Мета роботи:

- дослідження динамічних якостей інтегруючої ланки;

- дослідження динамічних якостей інерційної (аперіодичної) ланки 1-го порядку;

- створення структурної схеми інерційної (аперіодичної) ланки 1-го порядку методом пониження порядку старшої похідної;