Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метода з ч2.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
16.04.2019
Размер:
755.71 Кб
Скачать

Лабораторна робота № 8

ВИВЧЕННЯ СИСТЕМИ АВТОМАТИЧНОЇ ЛОКОМОТИВНОЇ СИГНАЛІЗАЦІЇ БЕЗПЕРЕРВНОЇ ДІЇ (АЛСН)

Мета роботи. Вивчення роботи системи автоматичної локомотивної сигналізації з автостопом, а також вивчення окремих її вузлів і елементів.

Лабораторна установка

Для виконання роботи використовується робоча установка автоматичної локомотивної сигналізації з автостопом, що працює в автоматичному й ручному режимах, а також пультом керування посилки кодів.

Робоча установка складається з:

а) апарата керування;

б) локомотивного світлофора;

в) рукоятки пильності;

г) макета рейкового кола 1УЧ;

д) прийомних котушок;

е) комплекту приладів підсилювача;

ж) дешифратора;

з) свисток електричний клапан, що заміняє.

Пульт керування посилки кодів складається з:

а) панелі завдання режимів посилки й вибору кодів (кнопки З, Ж, КЖ);

б) світлових чарунок.

8.1. Короткі відомості з теорії

Для передачі на локомотив інформації про стан попередилежачих блок-дільниць застосовується на ділянках всіх систем автоблокування автоматична локомотивна сигналізація (АЛС). АЛС є попереджувальною: на локомотивному світлофорі дається показання колійного світлофора, до якого наближається поїзд. Пристрою автоматичної локомотивної сигналізації доповнюються автостопами. Пристрою автостопа автоматично впливають на гальмову систему поїзда при наближенні його до світлофора із заборонним показанням, якщо машиніст не вживає заходів до зупинки поїзда.

Автоматична локомотивна сигналізація може також використовуватися, як основний засіб інформації про знаходження поїзда на перегоні, при несправностях автоблокування. Сигнальні показання можуть передаватися колійними пристроями на локомотив або безперервно при прямуванні поїзда по перегонах і станціям, або в певних точках колії (перед світлофорами або семафорами). Залежно від умов передачі системи автоматичної локомотивної сигналізації діляться на точкові (АЛСТ) і безперервні (АЛСН). Безперервні системи застосовуються на ділянках залізниць, обладнаних автоблокуванням. У кодових системах автоблокування їхні коди використовуються одночасно й для роботи АЛСН, принципова структурна схема якої показана на рис. 5.1, причому додаткових напольних пристроїв не потрібно.

Принцип дії АЛСН. З вихідного кінця рейкового кола назустріч, що рухається поїзду, подається кодований змінний струм через кодовий трансформатор шляхом замикання контакту трансмиттерного реле. Цей струм, протікаючи по рейках і скочуванням поїзда, створює навколо рейок змінне магнітне поле.

Попереду першої колісної пари підвішуються дві прийомні котушки ПК, у яких під впливом електромагнітного поля рейок наводиться електрорухома сила (е.р.с.).

Прийомні котушки через вхідний фільтр Ф з’єднані з підсилювачем В, на виході якого включається імпульсне реле І (див. рис. 8.1). Контактами імпульсного реле коди передаються в дешифратор Д. Дешифратор, розшифровуючи код, включає відповідне йому показання на локомотивному світлофорі ЛС й управляє роботою електропневматичного клапана ЕПК, пов’язаного з гальмовою магістраллю ГМ. Крім того, дешифратор пов’язаний з рукояткою пильності РП, що дозволяє машиністові скасувати автоматичне гальмування, якщо він вжив заходів до зниження швидкості, а також зі швидкостеміром ШВ.

На локомотивному світлофорі є наступна сигналізація:

  • зелений вогонь – при одержанні коду 3, що має три імпульси;

  • жовтий вогонь – при надходженні коду Ж, що має два імпульси;

  • червоно-жовтий вогонь – при надходженні коду КЖ, що має один імпульс;

  • червоний вогонь – при відсутності коду в рейковому колі після проходження поїздом заборонного сигналу або при пошкодженні пристроїв;

  • білий вогонь включається при прямуванні поїзда по некодованих станційних коліях.

Автоматична локомотивна сигналізація може застосовуватися на залізничних ділянках, як із тризначної, так і із чотиризначним автоблокуванням. При зміні коду, що надходить із колії, на більше забороняючий код, а також при повному припиненні кодів ЕПК включається свисток. Щоб уникнути автогальмування машиніст повинен протягом 5…7 секунд короткочасно нажати рукоятку пильності РП. Якщо РП не буде вчасно натиснута, то здійсниться екстрене гальмування.