Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метода з ч2.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
16.04.2019
Размер:
755.71 Кб
Скачать

11.1. Короткі відомості з теорії

Системи електричної централізації стрілок і сигналів (ЕЦ) забезпечують безпеку руху поїздів. За допомогою ЕЦ здійснюють керування рухом поїздів на станціях. Оскільки дані системи вирішують складні завдання, то вимагають апарата керування, який би дозволяв управляти поїзною ситуацією, а так само мати можливість виявити аварію, неполадки апаратури й інші нестандартні ситуації.

У сучасних системах ЕЦ як апарат керування, як правило, застосовують:

– на станціях з невеликою кількістю (менш 25) стрілок – пульт-табло з індивідуальним керуванням стрілками й сигналами;

– на станціях із середній кількістю (від 25 до 50) стрілок – пульт-табло з маршрутним керуванням стрілками й сигналами;

– на станціях з великою кількістю (понад 50) стрілок – пульт-маніпулятор з виносним табло й маршрутним керуванням стрілками й сигналами, що показаний на рис. 11.1.

Блочно маршрутно-релейна централізація. Щоб одержати досить гнучку й легкокеровану систему, при БМРЦ за основу приймають елементарний маршрут, що представляє ізольовану стрілочну або безстрілочну секцію в горловині станції.

Елементарному маршруту надаються всі якості складного маршруту – це самостійне замикання й розмикання. Варіанти складних маршрутів утворяться шляхом електричного з’єднання елементарних маршрутів у різних комбінаціях. При цьому розмикання складного маршруту відбувається роздільно, – кожна секція розмикається після звільнення її поїздом.

Апарат керування лабораторної установки БМРЦ виконаний у вигляді пульта-маніпулятора. Схема станції складена з окремих чарунок з лампами білого й червоного кольорів.

На схемі по кінцях (границям) маршрутів установлені маршрутні (поїзної й маневрові) кнопки. На даному пульті поїзні кнопки, установлюються на осі колії, а маневрові – у основи повторювача світлофора.

Апарат керування БМРЦ складається з комутаторної, зв’язкової і керуючої секцій. На комутаторній секції встановлені 3-х позиційні стрілочні комутатори на кожну одиночну й спарені стрілки. Положення рукоятки комутатора контролює включення стрілки в маршрутний набір. Положення стрілок при індивідуальному керуванні контролюється положенням рукояток стрілочних комутаторів і горінням відповідних лампочок над ними: плюсове положення – рукоятка повернена вліво, горить зелена лампочка, мінусове – рукоятка повернена вправо, горить жовта лампочка. При взрізі стрілки, втрата контролю її положення контролюється горінням червоної лампочки над комутатором.

На зв’язковій секції поміщені викличні кнопки. Контрольні лампочки, номеронабирач ЦТС, слухавка й мікрофон гучномовного зв’язку.

На керуючій секції розташовані всі маршрутні кнопки. Вони двопозиційні. Без фіксації та розділені на чотири групи: поїзні (зеленого кольору), маневрові (білого кольору), варіантні (жовтого кольору) і інші кнопки (чорного кольору).

Черговому по станції не потрібно запам’ятовувати положення стрілок у кожному маршруті й відповідно переводити їх, а досить знати початок і кінець маршруту та натисканням установлених у цих точках кнопок задати маршрут.

Кнопками кінця маршруту в більшості випадків служать кнопки зустрічних світлофорів наприкінці встановлюваного маршруту.

Крім перерахованих кнопок на пульті (див. рис. 11.1) є наступні кнопки:

Кнопка «Скасування маршруту» без фіксації – натискається при скасуванні невикористаного маршруту.

Кнопка «Скасування набору» без фіксації – використовується для скасування набору.

Кнопка «Режим сигналів» двопозиційна з фіксацією – для установки режиму горіння ламп напольних світлофорів. При натисканні кнопки загоряється лампочка білим вогнем із грифом «День» і світлофори харчуються напругою денного режиму. При витягуванні кнопки – загоряється лампочка білим із грифом «Ніч», а лампочка «День» гасне.

Кнопка «Дзвінок Фідера» двопозиційна з фіксацією – натискається для включення дзвінка при відключенні одного з фідерів живлення ЕЦ.

Кнопка «Режим табло» двопозиційна з фіксацією, використовується для зменшення яскравості горіння ламп табло. При натисканні кнопки лампи на табло горять тускло, при витягуванні – яскравіше.

Кнопки «ДГА пуск», «ДГА стоп» – використовуються для запуску й зупинки дизель-генераторного агрегату (ДГА) вручну.

Кнопка «Зниження напруги» з фіксацією, яка пломбується. Призначена для зниження напруги на лампах світлофорів. Кнопка натискається за наказом поїзного диспетчера.

Кнопка «Відновлення набору» без фіксації, яка пломбується, використовується для відновлення роботи складальної групи. Не відпускаючи цієї кнопки, натискають кнопки маршрутного набору.

Кнопка «Штучне розмикання» без фіксації, призначена для штучного розмикання секцій. У випадку, коли після проходу рухомої одиниці з якої–небудь причини секції автоматично розімкнулися. ДСП переконується у фактичному проходженні поїзда по секції, натискає індивідуальні кнопки цих секцій на виносному табло.

Кнопка «Зміна напрямку» без фіксації натискається для зміни напрямку руху на перегоні. Перевага зміни напрямку має станція приймання, ДСП якої натискає дану кнопку, після чого станція встановлюється на відправлення.

Робота на пульті-маніпуляторі. Основний маршрут задають натисканням дво кнопок – початку й кінця. Якщо на станції є інші маршрути між тими ж точками станції, то їх називають варіантними і задають натисканням трьох кнопок: початку, проміжного маневрового світлофора або спеціальної варіантної кнопки й кінця маршруту.

Для приймання поїзда початок маршруту задають натисканням вхідного світлофора, а кінець маршруту – натисканням кнопки світлофора зустрічного напрямку на колії приймання. Для відправлення поїзда початок маршруту задають натисканням кнопки відповідного вихідного світлофора, а кінець маршруту – натисканням групової кнопки даного напрямку. Маневрові маршрути задають натисканням кнопок відповідних маневрових світлофорів.

Виносне табло, показане на рис. 11.2, являє собою світлосхему станції, набрану зі світлових чарунок. При запалюванні лампочки в чарунці із червоним світлофільтром чарунка горить червоним світлом, без світлофільтра – білим світлом. При вільній дільниці й невстановленому маршруті лампочки в чарунках не горять. При встановленому маршруті або замкнутій секції в чарунках горять лампочки без світлофільтрів, створюючи на виносному табло білу пунктирну смугу по встановленому маршруті або в межах замкнутої секції.

Зайнятість кожної ізольованої секції й ділянки колії контролюється загорянням в чарунках ламп із червоним світлофільтром і появою червоної смуги на виносному табло. Після їхнього звільнення поїздом смуга гасне.

Зайнятість прийомно-відправної колії контролюється трьома палаючим червоним кольором осередками, розташованими в середині колії.

Для контролю сигнальних показань напольних світлофорів на виносному табло розташовані повторювачі вхідних, вихідних і маневрових світлофорів. Показання вхідних світлофорів контролюється трьома лампочками його повторювача: червоної (заборонне показання світлофора), зеленої (розв’язне показання світлофора), білої (включений запрошувальний вогонь).

При перегорянні ламп заборонного вогню маневрового, вихідного, маршрутного світлофора на табло мигає біла лампочка його повторювача.

Дозволяюче показання вхідних, вихідних, маршрутних світлофорів контролюється на табло горінням: у поїзних маршрутах по вхідних або маршрутних світлофорах – зеленою лампочкою; при маневрових – по вихідних, маршрутних і маневрових світлофорах – білої.

У кожного сигнального повторювача для сигналізації початку роботи складальної групи при завданні маршруту встановлюється чарунка із зеленим світлофільтром.

На виносному табло встановлений амперметр, стрілка якого в нормальному положенні перебуває в нульовому положенні. При завданні маршруту здійснюється програмне переведення стрілок у необхідне положення. У цьому випадку амперметр показує сумарний струм, споживаний стрілками, що преводяться по програмі (маршруту).

Для контролю, установки, типу й напрямку маршруту, що задається, у верхній частині виносного табло є стріловидний покажчик завдання маршруту з лампочками зеленого і білого кольорів. Нормально лампочки не горять. При наборі непарних поїзних маршрутів чарунка правої стрілки загоряється зеленим світлом; при наборі непарних маневрових маршрутів чарунка правої стрілки загоряється білим світлом. Гаснуть лампочки після установки маршруту.

Лампочка з осередком червоного кольору «Зниження напруги» загоряється при натисканні кнопки з аналогічною назвою на пульті-маніпуляторі.

Для можливості розмикання секцій маршруту при порушенні нормальної роботи пристроїв БМРЦ, коли після проходження їхнім рухомим составом секції маршруту залишаються не розімкнуті, у нижній частині виносного табло розташовані допоміжні кнопки штучного розмикання «Секції маршрутів» для кожної секції й ділянки колії станції.

Для контролю штучного розмикання маршрутів на табло є лампочка «Штучне розмикання» нормально не горить і загорається червоним світлом з моменту натискання групової кнопки «Штучне розмикання» до розмикання останньої секції.

Для переведення стрілок, що входять у хибнозайняту стрілочну секцію, у нижній частині панелі табло встановлені пломбируємі допоміжні кнопки штучного зняття контролю вільності стрілочної секції «Стрілки». Допоміжна кнопка встановлюється на кожну стрілку або на дві спарені стрілки. Для переведення стрілки з використанням допоміжної кнопки ДСП робить запис у журналі СЦБ (ДУ – 46) про зрив пломби із кнопки, установлює стрілочний комутатор у потрібне положення й натискає кнопку, викликає електромеханіка для усунення несправності. До натискання кнопки допоміжного переведення стрілки ДСП зобов’язаний перевірити фактичну вільність стрілочної секції від рухомого складу.

Для контролю дій ДСП при скасуванні маршруту на табло є:

  • Лампочка скасування поїзного маршруту – червоного кольору, що загоряється при скасуванні поїзного маршруту (поїзд перебуває на предмаршрутній дільниці). Лампочка гасне після повного скасування маршруту з витримкою часу – 3 хв.;

  • Лампочка скасування маневрового маршруту – червоного кольору, що загоряється у випадку, коли маневровий состав перебуває на предмаршрутном дільниці. Лампочка гасне після повного скасування маршруту з витримкою часу – 1…2 хв.;

  • Лампочка скасування маршруту з вільної колії – червоного кольору, що загоряється при скасуванні поїзного або маневрового маршруту (предмаршрутна ділянка вільна). Лампочка гасне після скасування маршруту з витримкою часу – 3…6 с;

  • Загальна лампочка скасування маршрутів – червоного кольору, що загоряється миготливим червоним світлом при натисканні кнопки «Скасування маршруту» на маніпуляторі й рівному світлі при наступному натисканні початкової кнопки світлофора, від якого відміняється маршрут, гасне після скасування маршруту.

Для контролю роботи ДГА на табло є лампочка «ДГА», що загоряється зеленим світлом при включенні дизель-генераторного агрегату. Лампочка червоного кольору «Паливо» контролює наявність палива, загорається при його відсутності в ДГА.

Рис. 11.1. Пульт-маніпулятор з маршрутним керуванням стрілок

Рис. 11.2. Виносне табло

Контроль стану ділянок наближення й видалення здійснюється двоколірними світловими осередками. Вільність ділянки контролюється горінням білого вогню в чарунці, зайнятість – червоним; відсутність контролю – погашеними осередками.

Для відправлення на перегін господарських поїздів підштовхувальних локомотивів з поверненням їх назад на станцію передбачені ключі-жезли.