Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Універ.освіта.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
18.41 Mб
Скачать

2.1. Зміст тем дисципліни

навчального тижня

Короткий зміст модуля (назва тем, що включені до модуля)

Кількість годин

Форми модульного контролю знань студентів

Лекції

Семінарські заняття

СРС

Перша частина модуля:

«Університетська освіта: її роль та значення в підготовці фахівців для всіх сфер діяльності суспільства»

Лекція 1. Університет - вищий навчальний заклад: історія створення та розвиток на сучасному етапі

Університет як стародавня і разом з цим сучасна форма навчального закладу вищого ґатунку. Історія університетської освіти в Україні та в інших країнах світу. Національний характер вищої освіти – велика перевага українського суспільства. Конституція України про освіту.

Механізм управління університетською освітою в Україні: Закон України „Про освіту” від 23.05.1991 (зі змінами): його втілення в освітянську практику; Закон України „Про вищу освіту” від 17.01.2002 № 2984-ІІІ/Відомості Верховної Ради – 2003р., його зміст і механізми реалізації; Національна доктрина розвитку освіти в Україні в ХХІ столітті: її зміст і стратегія реалізації; Болонський процес: основна стратегія в модернізації вищої освіти в Україні; Концепція Державної програми розвитку вищої освіти в Україні на 2006-2010 роки; наказ МОНУ за № 49 від 23 січня 2004 року «Про затвердження Програми дій щодо реалізації в системі вищої освіти і науки України на 2010-2005 роки»: її зміст і оцінка реалізації. Комплексна цільова програма (ЦКП) розвитку єдиної освітньої інформаційної сфери 2010-2015 роки на прикладі України, Росії та США. Стратегія розвитку кращих університетів України: інструменти і механізми її реалізації; наказ МОН України за № 414 від 21 травня 2004 року „Про затвердження Програми у вищих навчальних закладах навчальної дисципліни „Вища освіта і Болонський процес”.

2

0,5

2

Перевірка глосарію, оцінювання усного і письмового опитувань; тестування

Лекція 2. Національна доктрина розвитку освіти в Україні в ХХI столітті: її зміст і стратегія реалізації

Освіта – стратегічний ресурс покращення добробуту людей, забезпечення національних інтересів, зміцнення авторитету і конкурентоспроможності держави на міжнародній арені. «Національна доктрина розвитку освіти» про систему концептуальних ідей та поглядів на стратегію і основні напрями розвитку освіти на початку XXI століття. Мета, пріоритети і принципи розвитку освіти в Україні.

Національний характер освіти та рівноправний доступ до якісної української освіти. Безперервність освіти та механізми її забезпечення. Освіта і наука: їх взаємозв’язок. Управління вищою освітою в Україні: оцінка його ефективності на сучасному етапі. Міністерство освіти і науки України: його функції, завдання, права та обов’язки в сфері управління вищою освітою в Україні. Механізм фінансування вищої освіти в Україні: необхідність його вдосконалення. Основні джерела фінансування вищої освіти в Україні: кошти Державного бюджету; кошти фізичних, юридичних осіб та громадських організацій і фондів; спонсорські та доброчинні внески та пожертвування; гранти; кошти галузей народного господарства, плата за додаткові освітні послуги та інші послуги, що надаються вищими навчальними закладами. Мовна стратегія в освіті України – завдання національного значення.

2

0,5

1

Бліцопитування; контрольна письмова робота; укладання логіко-структурних схем

Лекція 3. Реформування вищої освіти України і Болонський процес

Основні завдання розвитку вищої освіти України в контексті Болонського процесу. Підходи та етапи формування зони Європейської вищої освіти. Хронологія подій Болонського процесу та головні тенденції щодо створення зони Європейської вищої освіти: Сорбонська декларація від 25 травня 1998 року (м. Париж). Болонська конвенція: спільна заява європейських Міністрів освіти 18-19 червня 1999 року м. Болонья; конференція вищих навчальних закладів і освітніх організацій 29-30 березня 2001 року, м. Саламанка; комюніке зустрічі європейських Міністрів, відповідальних за вищу освіту, 19-20 вересня 2003 року, м. Берлін; 19 травня 2005 року - дата підписання згоди про перехід Донецького національного університету на кредитно-модульну систему в умовах Болонського процесу (Італія).

Матеріали Міністерства освіти і науки України, що регламентують процес впровадження кредитно-модульної системи в підготовку: бакалаврів, спеціалістів та магістрів. Положення МОН України про організацію навчального процесу в умовах кредитно-модульної системи підготовки фахівців: наказ МОН № 49 від 23.01.2004 р. „Про затвердження Програми дій щодо реалізації положень Болонської декларації в системі вищої освіти і науки України на 2004-2005 роки”; Програма дій щодо реалізації положень Болонської декларації в системі вищої освіти і науки України; заходи щодо реалізації положень Болонської декларації в системі вищої освіти і науки України на 2005-2010 роки. Концепція розвитку вищої освіти України до 2020 року: механізм та інструменти її реалізації. Накази МОН України про реформування процесу підготовки бакалаврів, спеціалістів та магістрів у сучасних умовах і на середньострокову перспективу.

2

0,5

2

Перевірка глосарію, проведення усного і письмового опитувань в аудиторії; укладання логіко-структурних схем; тестування

Лекція 4. Університетська освіта в контексті Болонського процесу

Євроінтеграція України як чинник соціально-економічного розвитку держави. Роль вищої освіти (зокрема економічної) у побудові соціально орієнтованої ринкової економіки України та при вступі до ЄС.

Сучасні принципи побудови та завдання вищої освіти в країнах Європи. Болонський процес як засіб інтеграції систем вищої освіти європейських країн. Хронологія подій та головні документи Болонського процесу.

Основні цілі, завдання, принципи формування європейського освітнього простору та дії щодо їх практичної реалізації. Сутність Європейської кредитно-трансфертної та акумулюючої системи (ECTS) і шкала оцінювання навчальних досягнень. Зміст кредитно-модульної системи організації навчального процесу та її запровадження у ВНЗ України. Безперервна освіта як одна з провідних вимог Болонського процесу, її необхідність та роль у житті сучасної людини.

2

0,5

1,66

Перевірка глосарію, проведення усного і письмового

опитувань в аудиторії; укладання логіко-структурних схем за темою; тестування

Лекція 5. Фундаменталізація та індивідуалізація підготовки фахівців з вищою освітою

Сучасні головні тенденції розвитку світової вищої освіти (глобалізація, інтеграція, демократизація, фундаменталізація, гуманізація та особистісна орієнтація тощо). Сучасне трактування освіти як загальнолюдської цінності, еволюція парадигм вищої освіти; гуманістична парадигма як основа вищої освіти в XXI столітті: її суть, роль, функції і значення. Національна доктрина розвитку освіти в Україні – цілі і пріоритети: національний характер освіти; інтеграція вітчизняної освіти в європейський і світовий простір; очікувані результати.

Гуманістично орієнтована модель підготовки фахівців у вищій школі як база для розвитку особистісного,інтелектуального і професійного потенціалу майбутніх економістів. Зміст та основоположні принципи особистісно орієнтованого навчання економістів у вищій школі. Методологія та методика використання особистісно орієнтованого підходу в освітньому процесі ВНЗ. Проектування майбутньої фахової діяльності як системо утворювальний елемент моделі професійної підготовки фінансистів та банкірів в університеті.

2

0,5

1

Усне опитування; тестування

Лекція 6. Організація навчального процесу в університеті

Статут та структура університету: ректор; проректори; навчально-методичне управління; планово-економічне управління; фінансове управління; кадрове управління тощо.

Факультет – основний організаційний і навчально-науковий структурний підрозділ ВНЗ. Деканати. Кафедра – базовий структурний підрозділ ВНЗ. Випускові кафедри. Учасники навчального процесу в університеті: викладачі, куратори, співробітники, студенти.

Графік навчального процесу, бюджет часу, особливості навчально-виховної роботи в семестрі. Види навчальної діяльності: лекції, практичні, семінарські та лабораторні заняття, самостійна робота студентів, виконання індивідуальних творчих завдань (ІТЗ), консультації. Модульний контроль, підготовка і захист дипломних та магістерських робіт; специфіка складання сесії; держіспити; проходження виробничої та переддипломної практик.

2

0,5

1

Бліц-опитування; тестування; письмове контрольне опитування

Лекція 7. Управління вищою освітою в Україні: стратегія його вдосконалення

Система управління вищою освітою та її складові. Модель управління в галузі вищої освіти. Органи управління вищою освітою і наукою в Україні: Верховна Рада України; Уряд України; обласні державні адміністрації; Міністерство освіти і науки України: його департаменти і управління; Вища атестаційна комісія України; Вчена рада вищого навчального закладу; Управління організацією навчального процесу у ВНЗ; управління з упровадження кредитно-модульної системи в умовах Болонського процесу; деканати та кафедри на факультетах.

2

0,5

1

Тестування; усне опитування; критичний огляд літератури та інформаційних баз даних

Лекція 8. Вищі навчальні заклади України та світу

Мета і головні завдання діяльності вищого навчального закладу. Правовий статус вищого навчального закладу. Рівні акредитації. Типи ВНЗ: університет; академія; інститут; консерваторія; коледж; технікум (училище). Національний вищий навчальний заклад, його завдання та пріоритети. Структура управління у вищому навчальному закладі. Сучасний фінансовий менеджмент у національному закладі та інструменти його впровадження.

Флагмани української освіти: Київський національний університет імені Т.Г. Шевченка; Національний університет «Київська політехніка»; Києво-Могилянська академія (НАУКМА); Львівська політехніка; Київський національний економічний університет (КНЕУ); Харківський національний університет (ХНУ); Донецький національний університет; Одеський національний економічний університет (ОНЕУ) та інші.

2

0,3

2

Усне опитування; тестування;

заслуховування інформації студентів з проблем фінансів підприємств України на чинному етапі

Лекція 9. Стандарти вищої освіти України: зміст та необхідність удосконалення

Система стандартів вищої освіти – основа оцінки якості вищої освіти та професійної підготовки фахівців, якості освітньої діяльності вищих навчальних закладів незалежно від їх типів, рівнів акредитації та форм навчання. Складові державного стандарту вищої освіти в Україні. Галузеві стандарти вищої освіти в Україні. Освітньо-кваліфікаційні характеристики та освітньо-професійні програми підготовки фахівців. Паспорт спеціальності. Науково-методичне забезпечення вищої освіти.

2

0,2

1

Перевірка глосарію, усне і письмове

опитування в аудиторії; укладання логіко-структурних схем за темою; тестування

Друга частина модуля:

«Організація фінансово-економічної освіти (вступ до спеціальності)»

Лекція 10. Фінансово-економічна освіта на сучасному етапі: стан, досягнення, модернізація та проблеми розвитку

Основні характеристики потенціалу сучасного фахівця в сфері фінансів, грошового обігу та кредиту, підготовленого університетом. Зміст сучасної фінансово-економічної підготовки: відповідність державним (соціальним), професійним вимогам в умовах ринкового середовища, вимогам часу до особистості майбутнього фахівця; задоволення основних потреб особистості у професійній самореалізації.

Створення в державі передумов для побудови студентами індивідуальної освітньої траєкторії психолого-педагогічна діагностика особистісних та потенційних професійних якостей студента економіста - фінансиста та банкіра, діагностика та узагальнення результатів. Формування та розвиток навчальної та професійної мотивації студентів-економістів. Формування системи професійних пріоритетів та цінностей. Актуалізація майбутньої професійної діяльності для тих, хто має стати гарним, високопрофесійним фахівцем. Формування державницької позиції у своїй професії та вміння захищати і відстоювати свої рішення.

2

0,5

1

Тестування; реферат, доповіді; контрольне письмове опитування

Лекція 11. Науково-методичне забезпечення вищої фінансово-економічної освіти в Україні: вдосконалення та розвиток його змісту

Стандартизація вищої економічної освіти та напрямки її розвитку. Розвиток науково-методичного забезпечення навчального процесу. Активізація навчального процесу на основі запровадження сучасних методик навчання. Упровадження кредитно-модульної системи організації навчального процесу. Інформатизація навчального процесу та розвиток дистанційних технологій навчання. Діагностика знань студентів в умовах кредитно-модульної системи та способи підвищення її об’єктивності. Використання кращих результатів наукових досліджень у навчальному процесі. Поглиблення зв’язків між фінансово-економічною освітою та практикою.

Підвищення конкурентоспроможності випускників на ринку праці та розвиток системи їх працевлаштування. Розвиток підготовки та видання навчальної літератури для фінансово-економічних спеціальностей. Підвищення ролі науково-методичних комісій університетів, факультетів у розвитку змісту та якості економічної (фінансової) освіти. Розвиток наукових досліджень в сфері фінансів, грошового обігу і кредиту та залучення до їх проведення талановитої молоді. Упровадження нових підходів на рівні Уряду України та МОН України до забезпечення університетів місцями для проходження студентами виробничої та переддипломної практик.

2

0,5

1

Усне опитування в аудиторії; тестування; підготовка доповідей за темою, що вивчається, на прикладі України та країн з високо розвиненою ринковою економікою

Лекція 12. Сфери професійної діяльності фахівців з фінансів, грошового обігу та кредиту

Фінансова система: Уряд України; Верховна рада України; Міністерство фінансів України та його підрозділи на місцях; Міністерство праці; Міністерство економіки та інші міністерства та відомства народногосподарського комплексу України; Державне казначейство України та його підрозділи на місцях; Державна податкова адміністрація України та її підрозділи на місцях; Страхові товариства та компанії; Українська фондова біржа; Рахункова палата України; Аудиторські палати; Фінансовий ринок; Консалтингові фірми; Підприємства всіх форм власності; Контрольно-ревізійна служба України та її підрозділи на місцях; Обласні та місцеві адміністрації; Пенсійний фонд України та його підрозділи на місцях; Фонд соціального страхування від нещасних випадків на вирорбництві; Фонд державного майна України; Бюджетні установи.

Грошово-кредитна система України: Уряд України. Верховна рада України. НБУ і комерційні банки. Консалтингові компанії та фірми. Інвестиційні компанії, корпорації і холдинги. Лізингові компанії. Аудиторська палата України. Контрольно-ревізійна служба України. Міністерства та відомства народногосподарського комплексу України. Фінансовий та фондовий ринок. Міжнародні організації. Валютна біржа. Вищі навчальні заклади з підготовки економістів, фінансистів, банкірів, менеджерів. Науково-дослідні інститути економічного профілю. Рахункова палата України та інші.

2

1

2

Тестування; міні-конференція з проблем працевлаштування випускників університету та встановлення взаємозв’язку між роботодавцем, університетом (випускниками) і суспільством

Третя частина модуля:

«Студентське самоврядування та соціально-культурна інфраструктура університету»

Лекція 13. Бібліотека університету: порядок та правила користування її фондами

Правила користування бібліотекою університету та науковими бібліотеками. Основи бібліотечно-бібліографічних знань: складання бібліографічного опису літературних джерел. Робота з алфавітним та систематичним каталогами бібліотеки, алфавітно-предметний покажчик, довідковий апарат книги, оформлення читацької вимоги. Електронний каталог.

Сутність роботи з навчальною та спеціальною літературою: правильна постановка цілей роботи. Пошук інформації в довідковій літературі. Специфіка роботи з періодичними виданнями.

Орієнтування в книзі та швидкий пошук потрібної інформації (раціональне читання). Рекомендації щодо використання методів «активного читання».

Пошук інформації в Internet-мережі. Найбільші пошукові сервери та правила користування ними; отримання та збереження інформації. Бібліотечні web-сайти та правила користування ними.

1

0,5

1

Бліц-опитування; тестування; підготовка доповідей

Лекція 14. Соціально-культурна інфраструктура університету

Організація діяльності студентів у поза аудиторний час. Наявність умов для розвитку творчих здібностей, культурного відпочинку, спортивно-масових заходів, самостійної роботи, спілкування, дозвілля. Концепція виховної роботи в Донецькому національному університеті: механізми, методи та інструменти її реалізації.

Редакційна колегія журналу «Учфиновская страна». Виховна функція газети «Університетські вісті». Участь молоді у конкурсах студентської творчості, спортивних змаганнях. Бібліотека, читальні зали, редакційно-видавнича лабораторія, комп’ютерні класи, спортивні зали, буфети-їдальні, тренажерні зали, гуртожитки – складові інфраструктури Донецького національного університету.

1

0,5

1

Тести; реферати; контрольне письмове

опитування в аудиторії

Лекція 15. Студентське самоврядування як невід’ємна складова демократизації вищої школи України

Актуальність студентського самоврядування. Питання студентського самоврядування у законодавчих та нормативно-правових документах з вищої освіти: стратегія їх розвязання.

Організація студентського самоврядування на рівні області, вищого навчального закладу, факультету, гуртожитку. Обласна студентська рада, Студентська рада Донецького національного університету.

Мета та завдання, права та обов’язки органів студентського самоврядування. Участь лідерів студентства у роботі Вченої ради ДонНУ; Вчених рад факультетів.

Положення ДонНУ «Про студентську раду». Склад студентської ради Донецького національного університету: сектори, форми і напрями роботи. План роботи студентської ради в університеті та на факультетах.

2

1

1

Економічна оцінка чинного

механізму, контрольна позааудиторна

робота

М1

Разом

28

8

19,66