Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Універ.освіта.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
18.41 Mб
Скачать

3. Головні напрями фундаменталізації фінансово-економічної освіти в університеті: механізми їх впровадження

Головними напрямами фундаменталізації фінансово-економічної освіти є:

1) інноваційність змісту навчання та розвиток нових моделей фінансово-економічної освіти в умовах кредитно-модульної системи;

2) методологічне забезпечення фінансово-економічної освіти в університеті з урахуванням Болонського процесу.

Досягнення мети фундаменталізації фінансово-економічної освіти можливе через організовану цілеспрямовану високоінтелектуальну діяльність учасників освітнього процесу, що забезпечує реалізацію функцій фундаменталізації освіти.

Оволодіння методологічно важливими та інваріантними знаннями з довгим терміном життя, необхідними для професійної діяльності фахівця в галузі економіки, фінансів і кредиту – методологічна функція.

Тісний зв’язок фінансово-економічної освіти з професійною практичною діяльністю структур фінансово-кредитної системи України - професійно-орієнтувальна функція, а розвиток пізнавальної активності та самостійності студентів свідчить про те, що існує пізнавальна функція. Як стверджує Семеріков О.С., дисципліни з урахуванням перспектив розвитку «економіки знань» та інформаційного суспільства відтворює прогностичну функцію.

Системність засвоєння фінансово-економічних дисциплін на основі глибокого розуміння сучасних проблем інформатики і комп’ютерної техніки, свідчить про те, що на сьогодні реалізується інтегративна функція.

Принцип наскрізної інтеграції навчальних дисциплін на основі формування професійних компетентностей є ключовим у концепції фундаменталізації змісту навчальної дисципліни, цінність якої полягає в переході від навчального елемента (універсальної навчальної дії) на рівні «даних» до його глибокого теоретичного узагальнення на рівні «сутності» для навчального процесу у вищому навчальному закладі та в майбутній професійній діяльності. Саме тому, як зазначає Семеріков О.С, фундаменталізація змісту навчальної дисципліни уможливлює визначення стійкого (інваріантного) ядра її змісту, а фундаментальність може бути досягнута, якщо в змісті навчання чітко визначені фундаментальні основи навчального предмета, що відповідають фундаментальним основам предметної галузі. Таким чином, показником інтегративності навчальних дисциплін є наступність у розгортанні навчального змісту й структури навчальних дисциплін на основі фундаментальних концепцій науки фінансово-економічної та науки, яка називається «Гроші, кредит, банки».

І на кінець, фундаменталізація змісту дисциплін характеризується наступним компонентним складом:

  • освоєнням сучасних галузей науки на основі виявлення генезису базових навчальних елементів і способів діяльності суб’єктів навчального процесу;

  • наступністю змістових ліній навчальних дисциплін і варіативністю способів розв’язування навчальних та практичних завдань на рівні міждисциплінарних взаємозв’язків;

  • створенням умов (психологічних, педагогічних, організаційно-методичних, матеріально-технічних) для розвитку пошукової і творчої активності студентів при розв’язуванні навчальних і професійно-орієнтованих завдань.

Висновок: у фундаменталізації змісту навчального предмета в контексті професійно-орієнтовної функції фундаменталізації фінансово-економічної освіти простежуються три лінії: 1) визначення змісту дисципліни, виходячи з її особливостей; 2) наступності та теоретичного узагальнення базових навчальних елементів; 3) психологічних і педагогічних особливостей сприйняття, засвоєння, застосування, аналізу й синтезу навчального матеріалу суб’єктом навчання [106; 107].