Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Універ.освіта.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
18.41 Mб
Скачать

Розділ 1. Методичні вказівки з виконання завдань модульного контролю

Вивчення в університеті студентами першого курсу бакалаврату дисципліни «Університетська освіта» здійснюється шляхом відвідування лекцій, семінарських занять, участі в міні-конференціях, олімпіадах, круглих столах з проблем освіти, а також виконання низки завдань, що передбачені навчальним планом конкретної спеціальності 6.030508 „Фінанси і кредит”.

Модернізація університетської освіти в рамках Болонської конвенції, припускає, що якість вищої професійної освіти повинна забезпечуватися комплексом таких складових як: рівень викладання, високою мотивацією тих, хто навчається до знань; ефективним механізмом контролю знань студентів, а також сучасним менеджментом у сфері організації навчально-методичного забезпечення і проведення навчального процесу. Особлива увага повинна приділятися самостійній роботі студента: її організації, методичному забезпеченню, використанню сучасних інформаційних систем і технологій.

Контроль знань студентів з досліджуваної дисципліни здійснюється протягом усього курсу за одним модулем, який складається з трьох частин та 15 тем, а саме:

Перша частина модуля: „Університетська освіта: її роль та значення в підготовці фахівців для всіх сфер діяльності суспільства” (теми 1 - 9);

Друга частина модуля: „Організація фінансово-економічної освіти (вступ до спеціальності)” (теми 10 – 12);

Третя частина модуля: „Студентське самоврядування та соціально-культурна інфраструктура університету” (теми 13 - 15).

Контроль кожної частини модуля повинен бути системним та об’єктивним, і відтворювати своєчасну перевірку засвоєння студентом навчального матеріалу, набутих навичок, здібностей в осмисленні ролі впровадження Болонського процесу та кредитно-модульної системи у вітчизняний освітянський простір, уміння презентувати аудиторії підготовлені проекти і індивідуальні творчі завдання (ІТЗ) тощо.

Організація модульного контролю знань студентів з курсу «Університетська освіта» передбачає виконання студентами завдань з кожної запропонованої теми у формі:

  • глосарію;

  • усної відповіді;

  • написання контрольних диктантів;

  • логіко-структурних схем;

  • індивідуальних творчих завдань;

  • тестів.

Укладання глосарію передбачене з кожної теми курсу. Термінологічний словник головних понять укладається студентом у зошиті для самостійної роботи з обов'язковим посиланням на інформаційне джерело: підручник, монографію, словник, Інтернет, журнали, енциклопедії тощо.

Усне опитування (УО) проводиться на кожній лекції і на кожному семінарському занятті. При цьому важливо продемонструвати здатність у повному обсязі передати максимально правильний зміст відповіді на питання. Результати оцінювання знань повинні бути доведені до кожного студента, що дозволить їм відстежити процес накопичення балів з усього курсу і співставити їх суму з оцінками за 100-бальною шкалою, а потім – 5-бальною.

Логіко-структурні схеми (ЛСС) можуть виконуватися письмово як в аудиторії, так і у вигляді домашнього завдання. Вони передбачають перевірку здатності студентів самостійно осмислити матеріал і за допомогою логіко-структурної схеми передати зміст окремих механізмів, їх склад; показати механізм взаємодії окремих складових у сфері управління освітою; зміст класифікацій, форм і видів навчального процесу, окремих ланок ВНЗ, хронологію Болонського процесу, складових кредитно-модульної системи, а також інших систем, елементів і принципів, що вивчаються в цьому курсі.

Індивідуальне творче завдання (ІТЗ) припускає виконання конкретних розрахунків з розгорнутим коментарем виявлених тенденцій і закономірностей і поясненням отриманих оцінок того або іншого механізму, або системи в цілому. особливу увагу слід приділити тому. як при його виконанні проявляються творчі здібності студента під час розкриття того чи іншого питання.

Тести виконуються як в аудиторії, так і у виді домашнього завдання. При цьому з 4 - 6 варіантів запропонованих відповідей студент повинен обрати один або декілька правильних варіантів відповіді. Правильний варіант варто науково обґрунтувати або довести рішенням. Тести виконуються письмово в зошиті для самостійної роботи, а за наявності контрольно-навчальної програми на комп'ютері.

Викладач веде облік виконання студентами усіх видів завдань модульного контролю в спеціальній заліковій відомості (див. табл. 1.)

Таблиця 1.