Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
OPUV_AG_lk_konspekt.doc
Скачиваний:
48
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
546.82 Кб
Скачать

3.2. Організація випуску рухомого складу на лінію та прийняття з лінії.

Важливим завданням технічної служби автотранспортного підприємства є своєчасне представлення службі експлуатації необхідної кількості рухомого складу відповідно до графіку випуску автомобілів на лінію. Складений графік узгоджується між технічною службою і службою експлуатації. В разі можливого відхилення від розрахованої кількості рухомого складу приймаються заходи по заміні автомобілів або зміні графіку їх випуску. Контроль за фактичним виходом рухомого складу на лінію здійснюється за путевими листами силами і засобами служби експлуатації АТП.

Чіткість проведення технічного обслуговування, час, який витрачається на усунення виникаючих під час роботи автомобіля несправностей, в значній мірі визначається системою організації прийому рухомого складу з лінії. Всі автомобілі, які повертаються після роботи на автотранспортне підприємство, оглядаються на контрольному пункті черговим. В процесі огляду перевіряється:

  • стан і зовнішній вид засобу;

  • обліцовка радіатора, кузова;

  • робота двигуна;

  • можливі протікання мастила, палива, води, гальмової рідини;

  • рульових тяг, шарових з’єднань, тросів, шлангів і трубок гальм;

  • поперечини і ресори, шини, щеплення автопричепу.

Після проведення огляду черговий направляє справні автомобілі в зону щоденного обслуговування і зберігання, а рухомий склад, що підлягає черговому технічному обслуговуванню чи маючи несправності, направляє в зону технічного обслуговування і ремонту.

При виявленні в процесі прийому рухомого складу пошкоджень аварійного характеру складається спеціальний акт, який є підставою для пред’явлення матеріальних претензій винному. При завчасному поверненні рухомого складу механік визначає причину повернення, робить відмітку в шляховому листі і направляє в ремонт рухомий склад, стараючись забезпечити повернення його на лінію.

3.3. Методи організації технічного обслуговування та ремонту рухомого складу.

Метою технічного обслуговування рухомого складу є підтримка його в робочому стані, зменшення інтенсивності зношення деталей, попередження поломок, виявлення виникаючих несправностей, збереження доброго зовнішнього вигляду транспортних засобів.

Діючі системи технічного обслуговування і ремонту рухомого складу автомобільного транспорту базуються на наступних положеннях:

  • планово-попереджувальний характер технічного обслуговування;

  • трьох рівнева система технічного обслуговування (щоденне обслуговування, технічне обслуговування № 1, ТО-1 та ТО- 2);

  • збільшення долі профілактичних робіт;

  • встановлення норм періодичності проведення окремих видів обслуговування;

  • поширення сучасних засобів технічної діагностики.

Рівень технічної готовності автомобільного парку в значній мірі залежить від правильної організації на автотранспортному підприємстві процесів технічного обслуговування і ремонту рухомого складу. Разом з тим витрати на обслуговування і ремонт автомобілів залежить від обраного методу організації технічного обслуговування і ремонту.

На автотранспортних підприємствах застосовують наступні методи організації процесів технічного огляду і ремонту рухомого складу:

- поточний – передбачає технологічну послідовність розташування робочих місць на яких виконуються окремі спеціалізовані операції;

- агрегатно-дільничний – передбачає виконання групами робочих на дільницях ТО-1 і ТО-2 і всього комплексу поточного ремонту строго визначеної групи агрегатів автомобіля;

- агрегатно-зональний – передбачає організацію проведення ТО-2 та ремонту в міжзмінні перерви в декілька заходів етапів, окремо по кожній системі чи агрегату автомобіля;

- комплексно-поточний – використовується на крупних підприємствах з великою кількістю автомобілів однієї марки і передбачає створення двох груп постів технічного обслуговування; на першому етапі проводиться спеціалізовані операції ТО-1, які є потсійними для даної лінії, на другому - спеціалізуються на виконанні операцій з окремими агрегатами і системами автомобіля;

- комплексний – передбачає поділ обсягу робіт з ТО-2 на дві частини, кожна з яких виконується на поточній лінії в обсязі ТО-1 певній частині операцій ТО-2;

- єдиний – передбачає проведення технічного обслуговування рухомого складу в один прийом через певний пробіг на одній поточній лінії.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]