Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
OPUV_AG_lk_konspekt.doc
Скачиваний:
48
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
546.82 Кб
Скачать
    1. Типи та форми підприємств автомобільного транспорту.

Підприємства автомобільного транспорту за своїм призначенням поділяють на автотранспортні, авто обслуговуючі та авторемонтні.

Спеціалізація.

В автопромисловій сфері закріпилися стандартні форми підприємств, які функціонують в залежності від власної спеціалізації. Крім класифікації фірм за організаційно-правовими формами, формами власності і за галузевою приналежністю, велике значення має розподіл підприємств за кількістю персоналу. На основі чисельності працюючих виділяють малі, середні і великі підприємства.

Великому бізнесу властиві форми, в основі яких полягають об’єднання підприємств в сукупні структури корпорацій, господарських асоціацій, концернів, холдингових компаній, консорціумів.

Корпорація – це акціонерне товариство, яке об’єднує діяльність декількох фірм для досягнення власних цілей і захисту певних привілей.

Господарська асоціація – договірне об’єднання підприємств і організацій, створене для спільного виконання однорідних функцій і координації загальної діяльності.

Концерн – одна з крупних монопольних форм об’єднань, яка дозволяє використовувати можливості крупномаштабного виробництва.

Холдингова компанія – характеризується тим, що вона володіє контролем над іншими компаніями за рахунок володіння їх акціями і грошовим капіталом.

Консорціум – тимчасове добровільне об’єднання підприємств для вирішення конкретних задач і проблем, здійснення великих інвестиційних, науково-технічних і екологічних проектів.

На ринку товарів і послуг функціонують державні, комунальні та приватні підприємства. Головною відмінністю є в приналежність права власності різним суб’єктам.

    1. Основні напрямки розвитку автомобільного транспорту.

Розвиток автомобільного транспорту сприяє його оснащенню сучасним рухомим складом, підвищенням питомої ваги автомобільного транспорту загального використання, концентрації автомобільного парку на крупних підприємствах, удосконаленню транспортного процесу.

Для подальшого удосконалення діяльності автотранспортних підприємств слід проводити комплексні заходи, які включають:

- поглиблення інтеграції транспорту за рахунок створення єдиної транспортної системи;

- створення єдиної транспортної системи на базі використання большегрузних контейнерів, спеціалізованих перевозочних і перегрузочних засобів;

- розвиток переважно автомобільного транспорту загального використання;

- удосконалення системи управління шляхом створення обєднань, спеціалізованих АТП;

- поглиблення транспортно-експедиційного обслуговування з виконанням послуг збору і транспортування дрібних відправлень автомобільним транспортом;

- підвищення питомої ваги міжнародних перевезень автомобільним транспортом;

- розвиток автотранспорту з урахуванням підвищення вантажності рухомого складу;

- підвищення коефіцієнту інтенсивності використання автомобільного рухомого складу;

- розвиток виробничо-технічної бази з обслуговування і ремонту рухомого складу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]