Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
OPUV_AG_lk_konspekt.doc
Скачиваний:
47
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
546.82 Кб
Скачать

1. Типи та техніко-економічні характеристики автотранспортних підприємств

    1. Особливості функціонування АТП.

    2. Організаційно-виробнича структура автотранспортного підприємства.

    3. Типи та форми підприємств автомобільного транспорту.

    4. Основні напрямки розвитку автомобільного транспорту.

Контрольні питання.

    1. Особливості функціонування атп.

Автотранспортні підприємства мають всі ознаки матеріального виробництва. Однак мають місце й певні особливості.

По-перше, продукцією автомобільного транспорту є переміщення готових вантажів з сфери виробництва в сферу обороту або переміщення людей. Продукцією вантажного автомобільного транспорту є матеріальна зміна місця знаходження продукції чи вантажів. Загальним показником є вантажооборот (тон-км). Продукцією пасажирського автомобільного транспорту є переміщення людей, зміна їх просторового місцезнаходження. Загальним показником є пасажиро оборот (пасаж-км).

По-друге, на автомобільному транспорті процес виробництва і реалізації продукції поєднані в єдине ціле.

По-третє, вартість перевезення вантажу автомобільним транспортом додається до вартості виробництва цього вантажу. Змінюється не тільки споживча вартість, але й вартість перевезених продуктів на величину транспортних витрат.

По-четверте, в структурі витрат на виробництво транспортної продукції відсутні витрати на сировину.

Технологія транспортного процесу включає сукупність методів організації безпосередньо самого переміщення вантажів і пасажирів, а також технічного обслуговування і ремонту рухомого складу при найменших витратах часу, матеріальних, грошових і трудових ресурсів.

    1. Організаційно-виробнича структура автотранспортного підприємства.

Кожне АТП формує свою організаційно-виробничу структуру, яка в основному визначається технологією виробничого процесу і прийнятим на підприємстві поділом праці і створюється для того, щоб забезпечувати повноту і ефективність трудового процесу, будувати їх у взаємозв’язку.

Організаційно-виробнича структура автотранспортного підприємства – це встановлена і зафіксована в уставі схема взаємодії і координації технологічних елементів і персоналу. Вона показує склад і взаємозв’язки відділів і підрозділів, організацію процесу перевезень вантажів і пасажирів, координацію економічних процесів в АТП і управління фінансовими потоками, матеріально-технічне постачання АТП, кадровий підбір, технічну готовність рухомого складу до роботи на лінії.

Об’єднання працівників підприємства в підрозділи, відділи і т.і. може виконуватися за різними ознаками, основними з яких рахують:

  • функціональний – передбачає групування і організаційне виділення груп працівників підприємства у відповідності з їх основними функціями;

  • продуктовий – використовується за умови, коли випробництво диверсифіковане і має сенс створювати окремі виробничі підрозділи за певними видами продукції;

  • територіальний – приймається коли існує територіальна віддаленість пунктів місць розташування окремих елементів підприємства;

  • проектний – передбачає створення тимчасових структур, зосереджених на виконанні сезонних проектів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]