Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
OPUV_AG_lk_konspekt.doc
Скачиваний:
48
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
546.82 Кб
Скачать

10.2. Фактори, що впливають на собівартість перевезень та шляхи її зниження.

Зниження собівартості є одним з джерел накопичення, а значить, важливим фактором, що забезпечує розширення відновлення виробництва і підвищення матеріального і культурного блага колективу.

На автотранспортних підприємствах повинна проводитися систематична роботи зі зниження собівартості перевезень. До основних факторів зниження собівартості можна віднести:

- підвищення продуктивності рухомого автомобільного парку і його технічної готовності (покращення якості і зниження тривалості ТО і ТР автомобілів);

- зниження матеріальних витрат на утримання автомобільного парку за статтями змінних витрат;

- покращення організації праці робочих і покращення системи заробітної плати;

- зменшення накладних витрат.

Зниження собівартості автомобільних перевезень за рахунок підвищення продуктивності рухомого автомобільного парку слід аналізувати відповідно до вантажного, автобусного і таксомоторного парку.

За вантажними перевезеннями найбільший ефект від зниження собівартості може бути отриманий внаслідок підвищення коефіцієнту використання вантажопідйомності і пробігу.

На автобусних перевезеннях зниження собівартості досягається внаслідок підвищення експлуатаційної швидкості, коефіцієнту використання пробігу, коефіцієнту використання ємності автобусів, збільшенням тривалості робочого дня.

По таксомоторним перевезенням зниження собівартості може бути досягнуте в першу чергу шляхом підвищення коефіцієнту платного пробігу.

Зниження собівартості автомобільних перевезень при підвищенні технічної готовності автомобільного парку дозволяє збільшити коефіцієнт випуску автомобілів на лінію, що сприяє росту кількості годин роботи автомобілів і збільшенню пробігу автомобілів. Відповідно зростає продуктивність автомобільного парку.

Зниження собівартості автомобільних перевезень досягається в наслідок зменшення матеріальних витрат на утримання автомобільного транспорту за всіма статтями змінних витрат. Змінні витрати мають значну питому вагу в собівартості автомобільних перевезень: по вантажному автотранспорту - біля 58 %, по автобусам – біля 45 %, по автомобілям-такси – біля 47 %. Зниження змінних витрат необхідно проводити по кожній нижче наведеній статті:

- зниження витрат палива за рахунок покращення технічного стану рухомого складу;

- зниження витрат мастильних матеріалів за рахунок обліку і контролю їх витрачання;

- зниження витрат на відновлення зносу і ремонту шин за рахунок правильної експлуатації та підтримки нормального тиску повітря;

- зниження витрат на ТО і ТР за рахунок організації поточного обслуговування та механізації робіт;

- зниження витрат на експлуатаційні ремонти за рахунок збільшення міжремонтних пробігів;

- покращення організації праці робочих і системи оплати праці.

Зниження собівартості перевезень може бути досягнута зменшенням накладних витрат. Вони складають в собівартості транспортної продукції 14-20 %.. Вони не пов’язані безпосередньо з процесом перевезень. Так як їх розмір залежить від режиму роботи і пробігу рухомого складу, кількості рухомого складу в парку, розміру території , площі, рівня технічної оснащеності АТП, штатного розкладу, то знизити їх можливо в наслідок укрупнення підприємств і окремих підрозділів, зменшення штату, адміністративно-управлінських працівників, посилення контролю за фінансовою дисципліною.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]