Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
OPUV_AG_lk_konspekt.doc
Скачиваний:
48
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
546.82 Кб
Скачать

6.2. Перспективне та поточне планування.

Комплексний підхід до планування отримує все більше значення. Важливе місце у вирішенні задач удосконалення планування являється його поділ на перспективне та поточне планування.

Перспективні плани визначають головні напрямки розвитку підприємства на період від 5 до 10 років. Основне завдання перспективного планування – розробка і реалізація планів з метою виконання завдань з надання транспортних послуг з найменшими витратами матеріальних і трудових ресурсів. В перспективних планах економічного і соціального розвитку підприємства затверджуються показники з виробництва, праці і соціального розвитку, фінансам, капітальному будівництву, впровадженню нової техніки і передового досвіду, матеріально-технічного постачання.

Поточне планування в АТП поділяють на техніко-економічне і оперативно-виробниче. Техніко-економічне планування визначає основні кількісні і важливі якісні показники на тривалий період без значної диференціації їх у часі. Його основою є техпромфінплан. Оперативно-виробниче планування є складовою внутрізаводського планування яке призване забезпечити ритмічне виконання виробничої програми за всією номенклатурою виробів, доводить планові завдання до всіх виконавців.

6.3. Вихідні дані для розробки планів атп.

На кожному автотранспортному підприємстві розробляється план економічного і соціального розвитку, який є звідним планом виробничої, господарської і соціальної діяльності колективу на рік. Цей план повинен сприяти росту продуктивності праці, підвищенню ефективності виробництва і розвитку трудового колективу, покращенню відношення до праці.

Для розробки плану АТП необхідні основні відомості щодо персоналу, рухомого складу, фінансової діяльності, план перевезень.

Стосовно персоналу необхідними є величини чисельності персоналу, середньої заробітної плати, продуктивності праці.

По рухомому складу необхідними є показники середньоспискової кількості автомобілів, вантажообороту, пасажиро обороту, коефіцієнт технічної готовності, випуску автомобільного парку, використання вантажоємності, продуктивності транспорту.

План перевезень має містити достатню інформацію щодо заявок на перевезення, переліку обслуговуємих підприємств, роду вантажів, їх кількісної характеристики, наявності та необхідності спеціалізованого рухомого складу.

6.4. Зміст та система показників плану автотранспортного підприємства.

Основними розділами плану АТП є наступні плани:

- перевезень;

- експлуатації рухомого складу і виробнича програма;

- технічного обслуговуванні і ремонту;

- технічного розвитку і організації виробництва;

- показники підвищення економічної ефективності виробництва;

- капітальних вкладень і капітального будівництва;

- матеріально-технічного постачання;

- по труду і кадрам;

- по собівартості, доходам, прибутку і рентабельності автомобільних перевезень;

- по фондам економічного стимулювання;

- фінансові;

- соціального розвитку колективу;

- по охороні природи і раціональному використанню природних ресурсів.

В планах автотранспортного підприємства встановлюються наступні основні показники:

- загальний обсяг доходів для всіх видів АТП (вантажного, пасажирського, змішаного);

- по вантажним перевезенням – загальний обсяг перевезень в тонах з зазначенням переліку обслуговуємих клієнтів;

- по перевезенням пасажирів – випуск на лінію автобусів і легкових автомобілів; для автобусних перевезень - маршрутна мережа і розклад руху;

- по праці – загальний фонд заробітної плати;

- по фінансам – загальна сума прибутку, загальна і розрахункова рентабельність, платежі до бюджету, нормативи утворення фондів економічного стимулювання;

- по капітальному будівництву – загальний обсяг капітальних вкладень, в тому числі будівельно-монтажні роботи;

- по впровадженню нової техніки – завдання з впровадження нових технологічних процесів, комплексної механізації і автоматизації;

- по матеріально-технічному постачанню – обсяг поставок рухомого складу, шин, палива, мастильних і інших матеріалів і обладнання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]