Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ігрові технології у роботі психолога.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
4.2 Mб
Скачать

6. Поділ за цільовою ознакою або по протяжності

1. Цільові ігри

У сценарії ігор цього класу спочатку закладено, що при досягненні групою гравців (або окремим гравцем) певної мети, вони (або він) оголошуються переможцями, і на цьому гра закінчується. 2. Ігри з відкритим кінцем

Сценарій гри цього класу має обмеження за часом проведення гри. Необхідне ретельне опрацювання сценарію, що передбачає можливі напрямки ходу гри. Кожен гравець має свою, як мінімум, одну, мету. Її виконання не є для нього кінцем гри. Можлива поява нових, більш глобальних цілей. Основним критерієм підготовки учасника гри є його здатність вжитися в ігровий образ і провести його до кінця, підтримуючи концепції даного світу. 3. Нон-стоп (Ігри без зупинки)

Сценарій гри цього класу створюється з таким розрахунком, щоб гравці мали можливість продовжити гру з того місця, де вона скінчилася вчора. і так до нескінченності. Модельований світ вдосконалюється і розвивається, з ним удосконалюються і гравці.

4.3 Розробка рольової гри.

Як правило, будь-яка рольова гра складається з трьох частин: підготовка гри, її проведення і, нарешті, обговорення. Слід зауважити, що участь гравців необхідна у всіх трьох складових гри. Тепер докладніше розглянемо, з чого складається кожна частина гри.

I. Підготовка гри

1. Усвідомлення того, для кого проводиться гра – вік, стан групи, особистісні зв'язки, потреби, проблеми і т. д.

2. Слід визначити, які цілі і завдання ставляться перед грою (необхідність зняти напругу в групі; вирішити якийсь конфлікт; продемонструвати неоднозначність актуальної для групи проблеми; відпрацювати навик взаємодії в екстремальній обстановці і т. п.)

3. Наступний етап – усвідомлення того, який тип гри слід обрати для вирішення поставлених завдань. Тут треба бути дуже уважним, оскільки від цього залежать багато ігрових чинників ‒ динаміка, щільність і характер взаємодії окремих гравців, ступінь можливої ​​конфліктності у грі, те, як визначать для себе учасники свої ігрові цілі та багато іншого.

4. Після того, як обрано тип гри, слід усвідомити, як в цілому виглядає ігрова картина модельованого світу. Тут необхідно представити умови та закони існування модельованого світу. Можна запропонувати таку схему опису:

а) місце дії; б) час дії; в) діючі особи і положення, яке вони займають; г) важливі події, що передували зазначеному періоду часу; д) ситуація, що склалася на початок гри. Отже, необхідна вступна легенда.

5. Правила гри. Правила є основним Законом ігри, тому їх розробка має проводитися з юридичною скрупульозністю, щоб уникнути різних тлумачень. Основні розділи правил, які застосовуються в більшості ігор:

а) військова сфера: нормативи за видами зброї, військові дії, техніка безпеки;

б) політична сфера: політичний устрій модельованого світу, моделювання соціальних відносин, моделювання політичної та юридичної діяльності;

в) економічна сфера:орієнтація економіки, моделювання галузей економічної діяльності, моделювання фінансово-економічної діяльності;

г) фізичні і метафізичні закони модельованого світу: структурування часу, переміщення по ігровій території,магічні здібності, магічні персонажі і предмети;

д) духовна сфера: культура (традиції, звичаї, мистецтво), релігійні культи модельованого світу.

  1. Командні та індивідуальні вступні інструкції.

Командні та індивідуальні вступні розробляються організаторами гри, або самими гравцями, за погодженням з організаторами. Вступні допомагають учасникам краще усвідомити свою роль, визначити своє місце в модельований світі і намітити лінію поведінки. Командні та індивідуальні вступні повинні містити наступну інформацію: Командна вступна: а) назву команди (групи, народу, країни); б) легенда команди: походження, важливі історичні події, легенди, перекази, обряди, релігія, командні таємниці; в) структура команди: управління,соціальний склад, відносини між шарами і членами команди; г) відносини команди з оточуючими: друзі, вороги, нейтральні сили; д) цілі команди в грі. Індивідуальні вступні: а) ім'я гравця; б) вік; в) офіційні біографічні дані; г) нинішнє становище в суспільстві; д) ставлення до оточуючих; е) предмети і особисті таємниці; ж) ігрова інформація; з) цілі в грі.

У зазначеній грі учасники отримують командні вступні інструкції. Ліза і Антон обирають собі друзів. Отже створюються дві команди: команда Лізи і команда Антона. За умовами гри учасники команд раніше були друзями. Іспити вони проходять кожний із своєю командою. Спільна мета: знайти скарб, щоб Ліза і Антон помирилися.