Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ігрові технології у роботі психолога.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
4.2 Mб
Скачать

3. Рольові ігри на місцевості.

Це найбільш складні по технічним вимогам ігри, особливо коли вони проводяться в перебігу декількох днів і потребують вирішення транспортних і побутових проблем. Як правило, для проведення рольової гри на місцевості необхідні елементи антуражу, костюми для учасників, ігрове і туристське спорядження. Для проведення масштабних рольових ігор необхідна присутність підготовлених ігротехників і адміністративної групи, які заздалегідь готуються до проведення заходу і курують підготовку учасників.

Серед таких ігор виокремлюють:

- полігонні (ігри з виїздом за місто, зведенням "декорацій"), які зазвичай проводяться від одного дня, до тижня. У якості прикладу такої гри нами було розглянуто гру «Прапор» у Розділі 3;

- міські (проводяться в місті, у строго відведені години, або цілодобово), які можуть йти необмежену кількість часу.

- в Інтернет мережі ( ігри онлайн - ігри, для яких потрібно Інтернет- підключення). Взаємодія з ігровим світом та іншими гравцями відбувається онлайн через Інтернет. Онлайн ігри набирають величезну популярність з розвитком інформаційних мереж і спрощенням доступності Інтернет- підключення. Такі рольові ігри – це особливий віртуальний світ, який існує і розвивається під керівництвом учасника і за участю його героя. Герої таких ігор поряд з людськими якостями володіють нелюдською силою і навиками, які кожен гравець може удосконалювати в процесі гри.

4. Поділ за методом створення

1. Базові ігри

В основі цих ігор лежить настрій на ідею історичного або літературного джерела. Беруться базові факти, закони та умови існування обраного світу. Перевіряються ситуації, які можуть виникнути при зміні цих умов («Кіборги і Туборги»).

2. Умовні ігри

Всі умови і закони існування ігрового світу розробляються творцями гри самостійно.

5. Поділ за рівнями складності

Поділ рольових ігор за рівнями складності часто збігається з тематичним розподілом ігор, а саме:

  1. Військові ігри

Це ігри типу "Зірниця". Опрацювання біографічних і командних легенд і моделювання економіки, політики і культурної сфери, як правило, зводяться до мінімуму. Обов'язком організаторів є створення образу ігрового світу, умов і законів його існування, а так само контроль за дотриманням правил в ході гри, коли рішення всіх ігрових питань проводиться, в основному, силою зброї.

  1. Казкові ігри

Це військові ігри, в яких присутні казкові персонажі і магія. Як правило, розробка легенд, картини світу і правил гри ускладнюється. Необхідне підвищення рівня гравців і відповідальності організаторів.

3. Історико-етнографічні ігри

Можуть проводитися за мотивами як історичних, так і літературних подій, або за власними розробками організаторів. Проведення історичних і, особливо, історико-етнографічних ігор вимагає детальної розробки легенд, моделювання політики, економіки, духовної сфери, елементів матеріальної культури та інших сфер життя обраного для гри періоду. Це сприяє детальному знайомству учасників з умовами життя модельованого історичного періоду.

4. Інформаційні ігри

Це найбільш спокійний клас ігор, тому що їх учасники вельми обмежені у виборі активних ігрових дій. Друга назва таких ігор – інтелектуальні, тому що ігрові питання вирішуються за допомогою політичних, економічних і магічних важелів впливу. Військові дії в таких іграх зведені до мінімуму або відсутні. При підготовці інтелектуальних ігор необхідна різнобічна підготовка учасників (теоретична, театральна, психологічна) та ведучих.