Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПОЛІТИЧНА ЕКОНОМІЯ повний курс.doc
Скачиваний:
35
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
2.75 Mб
Скачать

Висновки:

1. Як можна виміряти багатство країни? Назвіть основні макроекономічні показники.

____________________________________________________________________________________________________________________________________

2. Які макропоказники є вирішальними для визначення рівня економічного розвитку країни і її місця в світовому економічному рейтингу?

____________________________________________________________________________________________________________________________________

3. Порівняйте особистий дохід Вашої родини з розрахунку на кожного члена родини і ВВП України на душу населення. Зробіть відповідний висновок.

____________________________________________________________________________________________________________________________________

________________________________________________________________________________________________________________________

Заняття 21

Лекція 16 Поняття економічного зростання, його типи, темпи і чинники

В результаті вивчення теми студенти повинні:

Знати: сутність економічного зростання, його типи, темпи і чинники

Вміти: аналізувати сутність економічного зростання; визначати типи і темпи економічного зростання і надавати характеристику його факторів

Рекомендована література:

[2, с.51-71]

[3, с. 264-272]

План

16.1 Поняття економічного зростання і його типи

16.2 Фактори економічного зростання

16.1 Поняття економічного зростання і його типи

Економічне зростання - це основний показник розвитку і добробуту будь-якої країни.

Розрізняють два поняття: «економічний розвиток» та «економічне зростання».

Економічний розвиток - це перехід від одного стану економіки до іншого, коли у новому періоді не тільки збільшується виробництво тих самих товарів і послуг, що вже вироблялися раніше, а й має місце виробництво но­вих товарів і послуг з використанням нових технологій порівняно з минулим періодом.

Економічне зростання - це збільшення обсягів реального ВВП в одному періоді порівняно з іншим, або зростання економічної могутності держави (є більш вузьким за змістом порівняно з економічним розвитком).

Розрізняють два головних: екстенсивний та інтенсивний, а також зміша­ний типи економічного зростання.

Екстенсивний тип економічного зростання досягається за рахунок розширення обсягів виробництва, тобто використання більшої кількості виробничих ресурсів:

  • збільшення чисельності зайнятих

  • збільшення обсягу капіталу

  • залучення більшої кількості природних ресурсів

Екстенсивне економічне зростання – це найбільш легкий шлях господарського розвитку. З його допомогою відбувається швидке освоєння природних ресурсів, а також вдається порівняно швидко скоротити або ліквідувати безробіття, забезпечити велику зайнятість робочої сили.

Такий шлях збільшення виробництва має і серйозні недоліки. Йому властивий технічний застій, при якому кількісне збільшення випуску продукції не супроводжується техніко-економічним прогресом, який є важливим двигуном економічного зростання. За визначенням, технічний прогрес включає не тільки нові методи виробництва, але також нові форми керування й організації виробництва - мається на увазі відкриття нових знань, що дозволяють по новому комбінувати дані ресурси з метою збільшення кінцевого випуску продукції. При екстенсивному економічному зростанні випуск продукції підвищується пропорційно величині використовуваних виробничих основних фондів, матеріальних ресурсів і чисельності працівників, отже на незмінному рівні залишаються значення таких економічних показників, як фондовіддача, матеріалоємність і продуктивність праці. Інакше кажучи, загальна ефективність виробництва залишається, у кращому випадку, незмінною.

Екстенсивний тип економічного зростання дозволяє швидко освоїти природні ресурси. Але внаслідок того, що використання цих ресурсів при екстенсивному типі йде нераціонально, відбувається швидке виснаження рудників, орного шару землі, корисних копалин, а такий показник як матеріалоємність залишається фактично незмінним. Отже, виникає необхідність витрачати більше праці і засобів виробництва для видобутку кожної тонни сировини і палива. У результаті економічне зростання набуває витратного характеру.

Довгострокова орієнтація на переважно екстенсивний шлях зростання випуску продукції приводить до кризових явищ.

Отже, екстенсивний тип економічного зростання забезпечується за рахунок кількісного збільшення обсягів функціонуючих факторів виробництва і практично за збереження незмінними їх попередніх техніко-технологічних параметрів. При екстенсивному типі зростання збільшення виробництва прямо пропорційне величині витрачених виробничих факторів.

Інтенсивний тип економічного зростання досягається за рахунок більш досконалого використання економічних ресурсів, тобто:

  • технологічного прогресу

  • рівня освіти та професійної підготовки кадрів

  • економії за рахунок зростання масштабу виробництва

  • покращення розподілу ресурсів

  • також впливають законодавчі, інституційні та інші фактори

Інтенсивний тип економічного розвитку ґрунтується на широкому використанні більш ефективних засобів виробництва, що забезпечується за рахунок застосування більш прогресивної техніки, передових технологій, досягнень науки, підвищення кваліфікації кадрів. Завдяки цим факторам досягається також підвищення якості продукції, зростання продуктивності праці, ресурсозбереження, поліпшення використання наявної матеріальної бази виробництва. При такому типі зростання, якщо величина витрат виробничих факторів не міняється, а їхня сукупна продуктивність збільшується на 1%, те обсяг виробництва зростає також на 1%.