Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Сов. нов.ЦЗ екон..doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
2.65 Mб
Скачать

Запас продуктів утворюється із розрахунку не менше чим на дві доби для кожної людини що вкривається.

7.4 Розрахунки при плануванні укриття населення та визначені властивостей сховища

Захисні здібності сховища розраховують за можливістю захисних матеріалів огороджуючих конструкцій послабляти потік іонізуючих випромінювань. Вони визначаються товщиною шару половинного послаблення(дивись додаток).

За шаром половинного послаблення і загальною товщиною матеріалу визначається коефіцієнт послаблення:

Потрібні(необхідні) захисні властивості захисної споруди повинні відповідати закону про захист населення від іонізуючих випромінювань. При їх розрахунку обчислюють коефіцієнт послаблення потрібний як залишок від ділення дози опромінення, яку людина отримала би при її знаходженні на відкритої місцевості за час опромінення, на допустиму дозу опромінення. ,

Де DРЗ МАХ – максимальна доза на відкритій місцевості за час укриття людей у сховищі. Її розраховують за середнім рівнем радіації за час перебування людей у сховищі перемноженим на час перебування (С), годин.

ДДОП.- допустима доза опромінення персоналу об’єкта. Її визначають у відповідності до “Закону про захист людини від впливу іонізуючих . Для персоналу об’єктів, на яких здійснюється практична діяльність з джерелами іонізуючих випромінювань, доза опромінення за рік не повинна перевищувати 2 бер(рад). При аварійних ситуаціях припустима доза до 5 рад. Тоді допустима доза за час перебування у сховищі ДДОП.= 2 рад,

при аварійному опромінення: ДДОП.= 5 рад. Для населення країни доза опромінення за рік не повинна перевищувати 0.1 рад(бер) і тоді допустима доза : ДДОП.= 0.1рад. При визначенні місткості споруд визначають кількість місць, котрі можна обладнати в споруді. Кількість місць залежить від загальної площі підлоги в основних приміщеннях та норми площі підлоги для кожної людини. У свою чергу норма площі залежить від висоти сховища. В основних приміщеннях сховища норма площі підлоги на одну людину складає 0.5м2 за двоярусного(при висоті приміщення до 2.9м) і 0,4 м2 при триярусному розміщенні нар(при висоті приміщення від 2,9 до 3,5м), у робочих приміщеннях пункту управління - 2м2 на людину. Однак, незалежно від норми площі підлоги на людину, норма об’єму повітря в зоні герметизації повинна бути не менше 1.5м3. Можливості систем життєзабезпечення та захисту людей визначають на кожну систему окремо. Так, при оцінці системи повітря постачання в режимах №1 і 2 спочатку виявляють усі елементи системи які можуть подавати повітря в середину сховища за цим режимом. Визначають загальні можливості системи множенням кількості елементів повітропостачання на їхню продуктивність. Кількість місць отримують розділивши загальні можливості системи на норму забезпечення повітрям кожної людини. Ця норма залежить від кліматичної зони, в якій знаходиться сховище.

7.4.1 Визначення об’ємно планувальних рішень у сховищі

Приклад за завданням 1: Загальна чисельність робітників на підприємстві складає 1480 чол. На підприємстві планується будівництво захисних споруд у кількості 2 шт. За умовами розташування об’єкту сховища можна заглиблювати на 2.8 м. Розрахувати площу основних приміщень сховища.

Розв’язування: Загальна кількість робітників у кожному сховищі – 740 чол. З урахуванням того, що загальна висота сховища може бути 2.5 – 2.7м, там буде встановлено тільки двоярусні нари. На кожних нарах буде розміщуватися по 5 чоловік. При нормі площі 0.5 м2 на людину при двоярусних нарах загальна площа приміщення для тих, що укриваються, складає: SЗАГ. = 740* 0.5 = 370 м2. З урахуванням, що на нарах розміщується 5 чоловік, у сховищі потрібно встановити 148 нар довжиною 180см.

Приклад за завданням 2: У сховищ у зоні герметизації обладнані основні приміщення:

- для тих, що укриваються – 352 м2 ; - для пункту управління – 12 м2 ;

- для медичного пункту - 7 м2 ;

Також в зоні герметизації є неосновні приміщення площею:

- для фільтровентиляційного агрегату – 12 м2 ; - для електроагрегату - 14 м2;

- для продуктів харчування – 15 м; - коридори - 40 м2; - тамбур – шлюзи – 10 м2

Розрахувати ємність споруди при її висоті 3.2 м

Розв’язування: Площа основних приміщень 369 кв.м2 , допоміжних приміщень – 91 м2.

Висота приміщення 3.2 м., можлива установка триповерхових нар(ліжок), норма площі стелі при цьому – 0.4 м2 на людину.

Число місць у сховищі: М = 369/ 0.4 = 972

Перевірка за нормою повітря: загальний об’єм повітря в зоні герметизації

V ГЕР. = (369 + 91) * 3.2 = 1472 м3, на кожну людину припадає 1.5 м3, що відповідає нормативним вимогам.

Приклад за завданням 3: У сховищі обладнано 950 міст для розміщення людей. Визначити необхідну кількість елементів повітрязабезпечення при роботі системи в режимах 1 та 2.

Розв’язування: Розрахунок почнемо за режимом №2 (фільтровентиляції).

Норма забезпечення повітрям у цьому режимі 2 м3 у годину на кожну людину.

Комплект ФВК – 1 забезпечує подачу 300 м за годину, або він забезпечує повітрям 150 людей у годину. Таким чином у режимі 11 потрібно для забезпечення всіх людей 7 комплектів.

У першому режимі 7 комплектів ФВК забезпечать (7* 1200)/ 11 = 763 чол., тобто ФВК не забезпечують 187 людей, потрібна подача додатково 2057 м3 повітря. Для повного забезпечення потрібна додаткова установка 3 електроручних вентиляторів ЕРВ – 72/2 продуктивністю 900 м3 у годину.

Приклад 6 Розрахувати потрібну місткість ємності для запасів води в сховищі. Сховище розраховано для укриття 500 людей протягом 2діб.

Розв’язування: Мінімальна норма забезпечення водою людей в сховищі – 3л. на добу. Таким чином ємність для створення запасів води потрібна бути об’ємом не меншим, ніж: V = 500* 3*2 = 3000 м3