Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Сов. нов.ЦЗ екон..doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
2.65 Mб
Скачать

6.3 Права та обов’язки громадян України в сфері захисту

У статті 5 закону України «Про захист населення України від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру» окреслені права громадян в сфері захисту населення України.

Громадяни України мають право на:

- отримання інформації про надзвичайні ситуації техногенного та природного характеру, що виникли або можуть виникнути, та про заходи необхідної безпеки;

- забезпечення та використання засобів індивідуального і колективного захисту;

- звернення до місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування з питань захисту від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру;

- відшкодування згідно із законом шкоди, заподіяної їх здоров’ю та майну внаслідок НС;

- компенсацію за роботу у зонах надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру;

- соціально – психологічну підтримку та медичну допомогу, на медико – реабілітаційне відновлення у разі отримання важких фізичних та психологічних травм.

У статті 34 Закону визначені обов’язки громадян у сфері захисту населення й територій.

    • дотримуватися заходів безпеки, не допускати порушень виробничої дисципліни, вимог екологічної безпеки;

    • вивчати основні заходи способи захисту населення і територій від наслідків надзвичайних ситуацій, надання першої медичної допомоги потерпілим, правила користування засобами захисту;

    • дотримуватися відповідних вимог у разі виникнення надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру.

7 Практичне заняття. Укриття населення у захисних спорудах

7.1 Загальні положення

7.2 Колективні засоби захисту

7.3 Сховища

7.4 Розрахунки при плануванні укриття населення та визначені властивостей сховища

7.5 Приклади для розрахунку

7.1 Загальні положення

Захист населення у надзвичайних ситуаціях – це комплекс заходів захисту, який спрямований на рятування життя та збереження здоров’я людини. Одним з найнадійніших заходів захисту є укриття населення у захисних спорудах при наявності фонду захисних споруд. Фонд ЗС утворюється і будується з урахуванням окремих вимог. Так захисні здібності споруд повинні відповідати захиснім властивостям. Місткість споруди розраховується за нормою площі на кожну людину, робота систем життєзабезпечення повинна бути розрахована на строк укриття. Розташування споруд відносно робочих місць повинно забезпечити можливість виробничого персоналу своєчасно зайняти місце у захисній споруді.

Укриттю в захисних спорудах у НС підлягає населення (відповідно по відношенню його до груп: працююча зміна, населення, що проживає в небезпечних районах).

7.2 Колективні засоби захисту

Усі засоби захисту підрозділяють на індивідуальні і колективні.

Колективні засоби захисту, у свою чергу, поділяють на стаціонарні і рухомі.

До рухомих колективних засобів захисту відносять рухомі об’єкти броньованої та автотракторної техніки – бронетранспортери, бойові машини піхоти, автомобілі з кузовами фургонами типу КУНГ та інші.

К стаціонарним засобам колективного захисту відносяться захисні споруди.

Захисні споруди - це споруди, спеціально призначені для захисту населення від ядерної, хімічної, бактеріальної зброї, а так само від впливу можливих вражаючих чинників надзвичайних ситуацій – надлишкового навантаження, високих температур, уламків конструкцій будинків і споруд, токсичних продуктів і т.д.