Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ivano-frankivsk_009.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
49.46 Mб
Скачать

2.4. Радіаційне забруднення атмосферного повітря.

Гама – фон у 2009 році на території Івано – Франківської області вимірювався в п’яти населених пунктах краю, в містах: Івано – Франківську, Долині, Коломиї, Яремчі та на станції Пожежевська. В 2009 році гама - фон вимірювався приладом типу ДРГ – 01Т.

Загальні показники радіоактивного забруднення атмосферного повітря на території області за 2009 рік не перевищують рівень природного гама – фону; в порівнянні з попереднім роком, ці величини суттєво не змінилися.

2.5. Використання озоноруйнівних речовин та їх вплив на довкілля.

На виконання вимог Монреальського протоколу по тречовинах, що руйнують озоновий шар та «Програми припинення виробництва та використання озоноруйнівних речовин на 2004 -2030 роки» на підприємствах області проведені наступні заходи.

На ТОВ «Карпатнафтохім» м.Калуш в цехах, де установлені системи кондиціонування повітря, в 2009 році проведена їх консервація. На ВАТ «Західенерго» Бурштинська ТЕС у 2009 році системи кондиціонування повітря демонтовані.

Піприємство ВАТ «Івано-Франківський птахокомбінат» в 2009 році провело заміну в холодильних установках «фреон-12» на озонобезпечний замінник. НГВУ «Долинанафтогаз» розпочало заміну озоноруйнівних речовин, які використовуються в холодильних установках, на озонобезпечні речовини.

Всі сервісні центри області по обслуговуванню обладнання використовують в своїй діяльності лише озонобезпечні речовини.

Припинило свою діяльність в 2009 році підприємство ДП «Аромат» філія «Євромілк» м Рогатин.

Значне використання озоноруйнівних речовин було на підприємствах Івано-Франківська (ВО “Карпати”, ВО “Родон”). Вище наведені підприємства більше п’яти років припинили свою діяльність, і тому значно зменшився вплив на стан озонового шару .

2.6. Вплив забруднюючих речовин на здоров’я людини та біорізноманіття.

Згідно ст.36 Закону України “Про забезпечення санітарного та епідеміологічного благополуччя населення” визначення даної оцінки здійснюють наукові установи гігієнічного та епідеміологічного профілю.

Питанням впливу якості атмосферного повітря на здоров’я людини в Івано-Франківській області займається обласна санітарно-епідеміологічна станція.

2.7. Заходи, спрямовані на покращення якості атмосферного повітря.

Незадовільний стан атмосферного повітря деяких населених пунктів обумовлений недотриманням підприємствами технологічного режиму експлуатації пилогазоочисного устаткування, у тому числі внаслідок обмеження енергопостачання, яке не здатне працювати в межах екологічних і санітарних норм, невиконанням у встановлені терміни заходів щодо зниження обсягів викидів до нормативного рівня, низькими темпами впровадження сучасних технологій очищення викидів, відсутністю ефективного очищення викидів підприємств від газоподібних домішок, відсутністю нормативних санітарно-захисних зон між промисловими та житловими районами.

Впровадження нової системи регулювання викидів забруднюючих речовин від стаціонарних та пересувних джерел забруднення, видача дозволів на викиди, встановлення нормативів граничнодопустимих викидів забруднюючих речовин стаціонарних джерел, ведення державного обліку в галузі охорони атмосферного повітря, використання геоінформаційних систем та програмного забезпечення при здійсненні державного обліку видачі дозволів, встановлення жорстких технологічних нормативів та нормативів якості атмосферного повітря передбачає не тільки попередження забруднення атмосфери, але і боротьбу з ним.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]