Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ivano-frankivsk_009.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
49.46 Mб
Скачать

13.7. Стандартизація, метрологія охорони довкілля і природокористування.

Державна екологічна інспекція в Івано-Франківській області (надалі «інспекція») у галузі метрологічної діяльності виконує роботи, пов’язані із забезпеченням єдності вимірювань у межах своєї компетенції, в реалізації державної політики у сфері охорони навколишнього природного середовища (земля, надра, поверхневі води, атмосферне повітря).

В інспекції наявні діючі документи, що регламентують вимоги до контрольно-вимірювальних операцій на об’єкти, що контролюються. Вони відповідають вимогам державних стандартів, щодо засобів вимірювальної техніки(надалі, умов та методик виконання вимірювань.

Інспекція повністю забезпечена нормативними та методичними документами в галузі метрології та метрологічної діяльності.

Стан засобів вимірювальної техніки, що застосовуються у сфері контролю стану навколишнього природного середовища задовільний.

Із перевірених ДП «Івано-Франківськметрологія» 108 одиниць засобів вимірювальної техніки, всі придатні до застосування.

В інспекції застосовуються 4 одиниці засобів випробувань, які відповідають вимогам ГОСТ 24555.

Експлуатація засобів вимірювальної техніки відповідає вимогам експлуатаційних документів.

Відділ інструментально-лабораторного контролю інспекції атестований у відповідності з вимогами нормативної документації на право виконання вимірювань у сфері державного метрологічного нагляду.

13.8. Екологічний аудит.

Відповідно до повноважень територіальних органів Мінприроди України та частини 3 статті 14 Закону України «Про екологічний аудит», Держуправління екологічний аудит не здійснює. У той же час, Управління відслідковує реєстр виконавців екологічного аудиту. В області право на здійснення екологічного аудиту має екологічний аудитор Приходько Микола Миколайович, серія та номер сертифіката екологічного аудитора - ЕА № 055, місцезнаходження: м. Івано-Франківськ, вул. Карпатська, 15, номер та дата рішення про внесення до реєстру - № 165 від 05.04.03.2006 р. та екологічний аудитор Кобецька Надія Романівна, серія та номер сертифіката екологічного аудитора - ЕА № 087, місцезнаходження: м. Івано-Франківськ, вул. Глібова, 24а /60, номер та дата рішення про внесення до реєстру - № 374 від 18.07.2008р.

Держуправлінням здійснюється моніторинг проведення обов’язкового екологічного аудиту об’єктів або видів діяльності, які становлять підвищену екологічну небезпеку, у випадку передбаченим частиною 3 статті 14 Закону України «Про екологічний аудит».

13.9. Екологічне страхування.

Інтеграція України в світове економічне співтовариство диктує необхідність переходу до нових принципів регулювання природоохоронної діяльності та розробки нормативно-правової системи, спрямованої на зниження масштабів промислового забруднення довкілля. Досвід розвинених країн засвідчив, що найбільш ефективним інструментом екологічної політики та гарантій безпеки життєдіяльності людей, є використання ринкових механізмів захисту здоров’я громадян та навколишнього середовища. Фінансування витрат по ліквідації наслідків аварій і надзвичайних ситуацій за рахунок коштів бюджету знижує ефективність природоохоронних програм. Це обумовлює потреби пошуку та мобілізації принципово інших джерел компенсації заподіяної шкоди.

Страхування відповідальності за забруднення навколишнього природного середовища найбільш ефективно захищає інтереси підприємств по отриманню прибутків, суспільства по захисту здоров’я людей та держави через створення сприятливого інвестиційного клімату, гарантій податкових надходжень та соціальну стабільність.

Проте страхування екологічних ризиків в Україні не набуло поширення. З причин такого становища можна виділити, насамперед, законодавчі. Рівень нормативно-правового забезпечення недостатній. Юридичні гарантії відшкодування збитків, завданих забрудненням довкілля та зниження якості природних ресурсів не забезпечені повністю.

Окрім правових, розвиток ринку екологічного страхування гальмується:

- слабкими стимулами добровільного страхування;

- відсутністю надійних та загальноприйнятих методик оцінки ризику та розрахунку ймовірної шкоди;

- низькою потужністю самого ринку, що позбавляє змоги здійснювати страхування небезпечних та великих за величиною екологічних ризиків.

Комплексний розвиток екологічного страхування в Україні дасть змогу:

- скоротити бюджетні витрати на ліквідацію аварійних та надзвичайних ситуацій;

- підвищити матеріальну відповідальність підприємств і зацікавленість місцевих органів влади у мінімізації негативного впливу на навколишнє середовище;

- забезпечити цільове використання коштів, які спрямовуються на ліквідацію та попередження екологічного забруднення;

- посилити контроль за потенційно небезпечними видами діяльності та підняти вимоги екобезпеки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]