Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ivano-frankivsk_009.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
49.46 Mб
Скачать

4.3.2. Гідробіологічна оцінка якості вод та стан гідробіоценозів

У 2009 році гідробіологічна оцінка якості вод області не проводилась.

4.3.3. Мікробіологічна оцінка якості вод з огляду на епідемічну ситуацію

Дослідження і спостереження в області за мікробіологічною оцінкою якості вод проводилася на 15 постійних створах працівниками санітарно-епідеміологчної станції.

У 2009 році лабораторіями санепідслужби області проведено мікробіологічна оцінка якості вод 43 проб води з водойм І-ї категорії та 45 проб води водойм ІІ-ї категорії, з них відповідно 21% та 8,1% не відповідали санітарно-гігієнічним нормативам на вміст лактозопозитивних кишкових паличок.

Динаміка стану водних об’єктів з огляду на епідемічну ситуацію у 2008 році, в основному, позитивна за винятком мікробіологічних показників водойм І-ї категорії.

4.3.4. Радіаційний стан поверхневих вод

Радіологічні дослідження проводились у водах відкритих водойм та джерел водопостачання населених пунктів, передбачених Програмою державного моніторингу довкілля.

Результати радіологічних досліджень показали, що у досліджуваних об’єктах не виявлено перевищення вмісту цезію – 137 і стронцію – 90 понад встановлених допустимих рівнів вмісту радіонуклідів.

4.4. Екологічний стан Азовського та Чорного морів

Морські води в області відсутні.

4.5. Якість питної води та її вплив на здоров’я населення

Оцінюючи санітарно-гігієнічну ситуацію, що останнім часом склалася на території держави, і в нашій області зокрема, можна констатувати, що все населення так чи інакше підпадає під вплив шкідливих факторів (фізичної, хімічної та біологічної природи). Зокрема, таким фактором ризику стає вживання води як з централізованих, так і з децентралізованих джерел водопостачання.

У статті 4 Закону України "Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення" зазначено, що громадяни мають право на безпечну для здоров'я питну воду.

Проблема забезпечення населення якісною питною водою з кожним роком ускладнюється, стає більш гострою.

Господарсько-питне водопостачання здійснюється за рахунок централізованих водопроводів та децентралізованих джерел (колодязів, каптажів, свердловин).

В Івано-Франківській області водопостачання населення здійснюється 42 централізованими водопроводами та децентралізованими системами. Їх в області налічується більше 100тис., з них – 494 громадські.

Серед усіх централізованих водопроводів найбільша увага приділяється комунальним водопроводам.

На всіх централізованих водопроводах проведена чистка, промивка та знезараження резервуарів чистої води та водопровідних мереж.

З діючих централізованих водопроводів області 7 (17,9%) не відповідають санітарно-гігієнічним вимогам через відсутність: зони санітарної охорони (1), необхідного комплексу очисних споруд (1) та знезаражуючих установок (7). Це комунальні водопроводи м. Косів та смт. Кути Косівського району, смт. Ворохта Яремчанської міської ради, відомчий водопровід в с. Дзвиняч Богородчанського району, сільські водопроводи сіл Жовчів і Данильче Рогатинського району та Вікняни Тлумацького району.

У 2009 році лабораторіями санепідслужби області проведено бакдослідження 3216 проб питної води та санхімдослідження 2365 проб води з централізованих водопроводів, з них не відповідали вимогам держстандарту відповідно 100 (2,9%) та 56 (2.0%), в т.ч.:

- на комунальних водопроводах питома вага нестандартних проб склала по бак показниках -2,6% (у 2008 р.-2,3%) та 2,2% по санхімпоказниках ( у 2008р. -2,4 %); по Україні - 2,4% по бак. та 9,7% по санхім..

- на відомчих водопроводах відповідно відповідно - 4,1% (у 2008р. - 6,6%) і 1,6% (у 2008р. – 0,5%); по Україні - 3,8% по бак. та 14,25% - по санхім.

- на сільських водопроводах – 6,1% ( у 2008 р. – 0) і 1,99% ( у 2008 р. -0), по Україні - 5,5% по бак. та 17,96% по саннім.

Якість питної води централізованих водопроводів по області в цілому краща, ніж середній показник в державі.

В минулому році покращилась якість питної води по бакпоказниках на централізованих водопроводах Калуського, Надвірнянського, Коломийського районів. Вище середньообласних показників питома вага нестандартних проб води по бакпоказниках була в смт. Ворохта, м. Тисмениця, м. Тлумач, м. Долина, с. Дзвиняч.

За хімічними властивостями вода децентралізованих джерел водопостачання має добрі органолептичні показники, вміст заліза в ґрунтових водах невеликий (0,3мг/дм3), у воді різних джерел мало йоду (0,7-1,9мкг/дм3), фтору (0,01-0,4 мг/дм3), кобальту, міді (8-10 ммг/дм3), цинку та інших мікроелементів.

Високий вміст нітратів виявляється переважно в джерелах, в яких роками не проводилась чистка та знезараження води, після проведення санації таких джерел відмічалося значне зниження вмісту нітратів.

Серед факторів передачі збудників гострих кишкових інфекцій значну питому вагу займає питна вода.

У 2009 році спалахів кишкових інфекцій, пов'язаних з водним шляхом передачі збудника, на території області не зареєстровано.

В 2009 році відмічено підвищення рівня захворюваності на сальмонельоз, у порівнянні з 2008 роком на 16,1%, інтенсивний показник склав 10,34 проти 12,09 на 100тис. населення. Вище середньо обласного рівня захворюваність на сальмонельози зафіксована у м. Івано-Франківську, а також у Верховинському, Городенківському, Тисменицькому та Снятинському районах.

За 2009 рік в області відмічено зниження захворюваності на гепатит А на 59,1%; зареєстровано 70 випадків гепатиту А, показник 5,10 проти 12,36 на 100тисяч населення за 2008 рік. Вище середньо обласного рівня зареєстрована захворюваність на ГА в Волинському (25,39), Верховинському (14,13), Надвірнянському (7,33) районах. Дане зниження захворюваності є тривожним сигналом стосовно можливих епідускладнень протягом 2010-2012 років, враховуючи багаторічні показники захворюваності.

Враховуючи вищевказане, слід відмітити, що забезпечення населення якісною питною водою дедалі стає проблемою і потребує докорінного покращення. Цьому має сприяти розроблена в Україні Національна програма забезпечення населення якісною питною водою та Закон України “Про питну воду та питне водопостачання”.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]