Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ivano-frankivsk_009.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
49.46 Mб
Скачать

13.4. Державна екологічна експертиза проектної документації.

Одним з основних критеріїв забезпечення ефективного управління природоохоронною діяльністю є державна екологічна експертиза.

Здійснення державної екологічної експертизи є обов’язковим для видів діяльності та об’єктів, що становлять підвищену екологічну небезпеку. Перелік цих об’єктів визначається Постановою КМУ № 554 від 27.07.1995 р. Державна екологічна експертиза – провідна форма в системі оцінки екологічного впливу еколого-небезпечних об’єктів.

Метою екологічної експертизи є запобігання негативному впливу антропогенної діяльності на стан НПС, а також оцінка ступеня екологічної безпеки господарської діяльності та екологічної ситуації на окремих територіях та об’єктах.

Основними завданнями екологічної експертизи є визначення ступеня екологічного ризику і безпеки запланованої чи здійснювальної діяльності; організація комплексної, науково-обгрунтованої оцінки об’єктів екологічної експертизи, а також, в першу чергу, встановлення відповідності об’єктів експертизи вимогам екологічного законодавства та оцінка впливу діяльності запроектованих об’єктів на стан навколишнього природного середовища.

Державна екологічна експертиза повинна забезпечити повноту і правильність оцінки впливу господарської діяльності на навколишнє середовище, достатність пропонованих заходів по раціональному використанню природних ресурсів, збереження якості довкілля, забезпечення збереження екологічної рівноваги.

Всебічний екологічний аналіз та правильна, достовірна експертна оцінка споруджуваних господарських об’єктів, комплексів та систем набувають принципово важливого значення, оскільки «людські проекти», що не враховують закони природи, приносять чимало лиха.

Еколого-експертна діяльність з оцінки екологічного обґрунтування проектів базується на зіставленні запроектованих екологічних рішень та параметрів з діючою в нашій країні системою екологічних показників.

Законодавець визначає спеціальні вимоги до документації на об’єкти екологічної експертизи. Розділ ОВНС повинен розроблятися у відповідності до вимог ДБН А 2.2.-1-2003 «Склад і зміст матеріалів оцінки впливів на навколишнє середовище при проектування і будівництві підприємств, будинків і споруд».

Еколого-експертні оцінки реалізуються в висновках державної екологічної екпсертизи.

Протягом 2009 року Державним управлінням охорони навколишнього природного середовища в Івано-Франківській області розглянуто 100 одиниць проектних матеріалів. За результатами проведених екологічних експертиз 60 проектних матеріалів отримали позитивну еколого-експертну оцінку, 40 матеріалів повернено на доопрацювання.

На стадії експертизи проектів вдалося усунути багато порушень природоохоронного законодавства, які надалі при їх реалізації привели б до погіршення стану довкілля. Крім того, на доопрацювання документи повертались із-за відсутності або невідповідності матеріалів оцінки впливу на навколишнє середовище вимогам ДБН А 2.2-1-2003 “Склад і зміст матеріалів оцінки впливів на навколишнє середовище (ОВНС) при проектуванні і будівництві підприємств, будинків і споруд” та інших нормативних документів.

Реалізація проектів і програм чи діяльності без позитивних висновків ДЕЕ забороняється.

На виконання наказів Мінприроди № 270 від 04.06.2009 р. «Про посилення контролю за проведенням держекоекспертизи об’єктів нафтогазового комплексу» 8 проектних матеріалів перебувало на розгляді та затвердженні в Мінприроди України.

Як свідчать результати проведеного аналізу еколого-експертної діяльності, найбільшу кількість проектних матеріалів було розглянуто щодо будівництва та реконструкції об’єктів обслуговування автомобілів та складів паливно-мастильних матеріалів, очисних, гідротехнічних споруд, каналізаційних мереж, полігонів захоронення відходів, об’єктів газо-, тепло, електропостачання, об’єктів, пов’язаних з видобутком нафти і газу, тваринницьких комплексів, виробництв промислових товарів та харчових продуктів.

Значна частина висновків екологічної експертизи підготовлена в складі комплексної державної експертизи. Згідно з договорами з філією ДП “Укрдержбудекспертиза” розглянуто 94 проекти, з них 55 погоджено, 39 повернуто на доопрацювання. При здійсненні державної експертизи із філією “Укрдержбудекспертизи” труднощів і проблем про взаємодії з ними не виникало.

При здійсненні державної екологічної експертизи дотримувався принцип гласності, здійснювалося інформування громадськості про проведення експертизи та екологічні наслідки діяльності запроектованих об’єктів. Екологічна експертиза громадськими формуваннями протягом року не проводилася.

Таблиця 13.4.1. Еколого-експертна діяльність у 2009 р.

Виконання робіт

Загальна

кількість

Позитивно

оцінено

(шт.)

Повернуто на доопрацювання та оцінено негативно

(шт.)

Повернуто на доопрацювання та оцінено негативно(%

від загальної кількості)

1

2

3

4

5

Проведено експертиз передпроектної

документації (ТЕО, ТЕР, ТЕД). проектної

(проект, робочий проект) документації

100

60

40

40 %

Проведено експертиз документації із залученням наукових установ та спеціалі- зованих організацій

10

3

7

70 %

У рамках комплексної

державної експертизи

94

55

39

41 %

У відокремленому порядку (самостійно)

6

5

1

17 %

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]