Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ivano-frankivsk_009.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
49.46 Mб
Скачать

7. Надра

На території Івано-Франківської області розвідано 25 видів різноманітних корисних копалин: паливно-енергетичної (нафта, газ, конденсат, буре вугілля, торф), гірничо-хімічної (сіль магнієва, сіль кам’яна, самородна сірка), агрохімічної (сіль калійна, фосфорити), гірничорудної (озокерит, родоніт, облицювальні матеріали), карбонатної сировини для цукрової промисловості та вапнування грунтів, сировини для виробництва будівельних матеріалів, прісних підземних і мінеральних вод.

Державним балансом запасів корисних копалин обліковуються 321 родовище, з них 117 – загальнодержавного значення.

Крім того, в області налічується 8 родовищ калійної солі, 3 – сірки, 30 – мінеральних вод, які не включені в Державний баланс через те, що запаси по цих родовищах підраховані по низьких категоріях (С1 і С2), а також 18 родовищ підземних прісних вод для водопостачання населення, 31 нерозвідане родовище будівельних матеріалів (цегельно-черепичної сировини, піщано-гравійної суміші, піску та ін.), які періодично залучаються до освоєння місцевими підприємствами. Державним балансом запасів не враховано Ковалівське родовище бурого вугілля, Черченські родовища мінеральних сульфідних вод і лікувальних грязей.

7.1. Мінерально-сировинна база

На території Івано-Франківської області обліковується 321 родовищ і 79 об’єктів обліку (з урахуванням комплексності) різноманітних корисних копалин, з яких 165 родовищ і 17 об’єктів обліку експлуатуються.

Мінерально-сировинна база області на 22,4% складається з корисних копалин паливно-енергетичного напрямку (нафта, газ, конденсат, буре вугілля, торф), на 52% - із сировини для виробництва будівельних матеріалів, 7,8% складає група гірничо-хімічних корисних копалин, 17,8% припадає на питні, технічні та мінеральні підземні води,

На території області знаходиться 36 родовищ вуглеводнів, більша частина яких комплексні. З них 14 - нафтових, 9 – газових, 2 – газоконденсатні, 6 – нафтогазоконденсатних, 4 – нафтогазових, 5 – газонафтових.

На даний час у промисловій розробці перебуває 165 родовищ, підготовлено до промислового освоєння – 4, на стадії детальної розвідки – 6, на консервації – 46.

До глибокого буріння підготовлено 7 нафтогазові об’єкти, перспективні ресурси вільного газу яких (кат. С3) оцінюються в 8,81 млрд. м3, нафти – 6,13 млн.т.

У Івано-Франківській області добре розвинена сировинна база будівельних матеріалів. На її території налічується 87 родовищ і 69 об’єктів обліку родовищ корисних копалин, що застосовуються у будівництві, з яких розробляються лише 58 родовищ.

Мінеральні підземні води розвідані на дванадцяти ділянках з запасами 1750 м3/добу за категоріями А+В+С1, на даний час залучені до експлуатації 18 ділянок. Водовідбір в 2007 році становив 123 м3/добу.

Мінеральні води використовуються для лікувальних цілей і промислового розливу.

Загальні прогнозні ресурси підземних вод Івано-Франківської області складають близько 754,7 тис. м3/добу. Із зазначеної кількості ресурсів розвідані та затверджені у Державній комісії по запасах корисних копалин експлуатаційні запаси підземних вод у кількості 275,8 тис. м3/добу. З розвіданих запасів використовується лише 12,5 тис. м3/добу або 4,5 %. Таким чином, в області є значні перспективи розширення використання підземних вод. Дані державного обліку використання підземних вод по районах області наведені в таблиці 7.1.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]