Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ivano-frankivsk_009.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
49.46 Mб
Скачать

5.4.3. Історико-культурна спадщина

Івано-Франківська область надзвичайно багата історико-культурною спадщиною. На її території взято під охорону держави 3,5 тис. пам’яток історії та культури.Відомо понад 1490 пам’яток археології, взятих на державний облік

Чільне місце серед них займає Національний заповідник “Давній Галич” площею 6 тис. га. Тут добре збережені унікальні архітектурно-ландшафтні комплекси, які органічно поєднуються з природними заповідними територіями. До складу заповідника ввійшли 9 пам’яток архітектури, архітектурно-археологічних і археологічно-ландшафтних комплексів, а також природні території Галицького регіонального ландшафтного парку.

Історико-архітектурний музей “Скит Манявський” – пам’ятка архітектури ХVІІ ст. - знаходиться на території лісового заказника загальнодержавного значення “Урочище “Скит Манявський”. Один з найбільш мальовничих ландшафтів Прикарпаття з ялицевими, смереково-буково-ялицевими лісами, єдиним місцем зростання модрини польської, виду, занесеного до Червоної книги України.

Зараз “Скит Манявський” поєднує прикмети історико-архітектурного музею і монастиря Української православної церкви Київського патріархату.

На території області працюють 6 садиб-музеїв: М. Грушевського, Л. Мартовича, Р. Шухевича, М. Черемшини, Я. Головацького та В. Стефаника.

Третина всієї історико-культурної спадщини області припадає на пам’ятки архітектури. Всього їх налічується 1423. Половина з них становлять культові споруди – 513. Найціннішими є церква Пантелеймона в с.Шевченкове Галицького району (кін.XII ст.), церква Святого Духа (1598 р.) в м.Рогатині, церква Різдва Пресвятої Богородиці в смт. Ворохта, Благовіщенська церква (1587 р.) в м. Коломиї, які мають світове значення. Втрачена пам'ятка архітектури початку ХХ ст. – дерев’яна Церква Святого Архистратига Михаїла в с. Олеші Тлумацького району (згоріла).

Дендрологічні парки та парки-пам’ятки садово-паркового мистецтва займають незначну частку в історико-культурній спадщині області, відповідно 11 площею 200,0 га та 8 площею 85,0 га. Всі вони є добре збереженими, частина з них знаходиться в заповідному фонді області.

5.4.4. Туризм як фактор впливу на довкілля

В області діє Програма розвитку туризму на 2002–2010 роки (далі - Програма).

Основною метою Програми є здійснення заходів, спрямованих на розвиток туристичної галузі, забезпечення умов для повноцінного функціонування суб’єктів туристичної діяльності, залучення інвестицій, створення туристичного продукту, здатного максимально задовольнити потреби міжнародного і внутрішнього туризму з урахуванням природно - кліматичного, рекреаційного, соціально-економічного та історико-культурного потенціалу області, її етнографічних особливостей.

Протягом 2009 року проводилось будівництво 29 та реконструкція 19 туристичних об’єктів в Богородчанському, Галицькому, Коломийському районах, Болехівській, Яремчанській міських радах.

В Богородчанському районі проводилося будівництво двох туристичних об’єктів, на території Болехівської міської ради проводилася реконструкція трьох об’єктів (2 готелі в м. Болехові, туристично-відпочинковий комплекс в с. Козаківка), в Галицькому районі продовжувалося будівництво 4-ьох туристичних об’єктів, в Рогатинському районі - реконструкція та поточний ремонт санаторію «Черче», в Тлумацькому районі - облаштування 4-ьох сільських садиб, в Коломийському районі - реконструкція та обладнання приміщення готельного комплексу «Вербіж», в Калуському районі - нове будівництво двох готельно-ресторанних комплексів в м. Калуш, на території Яремчанської міськради - нове будівництво 26 об’єктів туристичної інфраструктури.

З метою розвитку туристичної інфраструктури вздовж р.Дністер виготовлено та встановлено 15 знаків до туристичних об’єктів. Облаштовуються джерела з питною водою вздовж р.Дністер, місця відпочинку біля водоспадів поблизу с. Поточище, с. Колінки, с. Монастирок, місце стоянки у с. Поточище. Виготовлено карту-схему Дністровського каньйону з зображенням та описом цікавих туристичних місць, позначенням облаштованих місць стоянок, джерел, інформаційних таблиць.

На виконання доручення Кабінету Міністрів України від08.08.2007р. №45688/30/1-05 обласна державна адміністрація листом від 14.04.2009 р. №5980/4/1-07/01-028 надіслала Міністерству регіонального розвитку та будівництва України оригінали обґрунтованих матеріалів щодо виділення із державного бюджету субвенції в сумі 6285,251 тис. грн. на проведення реставраційно-відновлювальних робіт обсерваторії на горі Піп Іван Верховинського району Івано-Франківської області.

В м. Івано-Франківську діє «Програма розвитку туристичної інфраструктури міста Івано-Франківська на 2007-2011 рр.». Це дає можливість розвитку територій, інфраструктури, підприємництва у сфері туризму та обслуговування.

В області реалізовується проект ЄС «ВелоКраїна», який передбачає створення на території Яремчанщини та навколишніх районів розгалуженої інфраструктурної мережі для аматорського та професійного велотуризму. В рамках проекту у 2009 р. на території Яремчанщини здійснено розробку та опис 20 велосипедних маршрутів, частина з яких прознакована, встановлено 350 велосипедних стійок біля 70 туристичних об’єктів, 6 придорожніх місць відпочинку (альтанок) для велотуристів, створено Інтернет-сторінку www.bikeland.org.ua.

З 15 квітня по 15 травня 2009 року проводився конкурс проектів з питань розвитку туризму серед громадських організацій та вищих навчальних закладів. Мета конкурсу - розв'язання актуальних проблем розвитку туризму в Івано-Франківській області та поширення позитивного досвіду, набутого у процесі їх реалізації. Переможцями конкурсу стало 6 проектів громадських організацій з Городенківського, Калуського, Рожнятівського районів та м.Івано-Франківська.

Діє «Програма забезпечення захисту та безпеки туристів в Івано-Франківській області і розвитку обласної аварійно-рятувальної служби пошуку та рятування туристів на 2006-2010 роки».

Облдержадміністрація надала підтримку на покращення матеріально-технічної бази гірських пошуково-рятувальних підрозділів області (придбано спорядження для проведення рятувальних робіт на суму 13,77 тис. грн.).

Після нещасного випадку, що стався з туристами в перший день 2009 року на г. Говерла, головне управління з питань туризму, євроінтеграції, зовнішніх зв’язків та інвестицій направило лист адміністрації Карпатського національного природного парку з проханням:

- обмежити пересування самодіяльних некваліфікованих туристів у високогірну зону в зимовий період (з 1-го листопада і до 1–го травня), оскільки круті схили Чорногірського хребта є лавинонебезпечними та ковзкими, а пропуск підготовлених груп здійснювати тільки при наявності професійного фахівця туристичного супроводу, а також за умови реєстрації у Ворохтянському чи Верховинському підрозділах Івано-Франківського гірського пошуково-рятувального загону або з їх погодження у телефонному режимі;

- ознаковувати належним чином маршрут для сходжень на Говерлу, а в зимовий період після утворення стабільного сніжного покрову, вище верхньої межі лісу через кожні 50 м встановлювати дерев’яні віхи висотою 2 м з прив’язаною жовто-оранжевою (червоною) стрічкою. В лавинонебезпечний період біля спортивно-навчальної бази «Заросляк» виставляти попереджувальні щити – «Лавинонебезпечно! Прохід заборонено!»;

- під час пропуску туристів на територію заповідної зони національного парку через контрольно-пропускний пункт (надалі - КПП) в прис. Завоєля, ознайомлювати їх або керівника групи (під розписку) із Застереженнями для підкорювачів Говерли. З цією метою передбачити в журналі реєстрації туристів на КПП відповідну графу.

Громадською організацією “Регіональна фундація «Карпатські стежки» на КПП було встановлено інформаційний стенд із зображенням небезпечних зон г. Говерла а також правилами сходжень на г. Говерла в зимовий період для туристів.

Створені належні умови для здійснення безпечного сходження туристів на гору Говерла та мандрівки до озера Несамовите. Зокрема, встановлені інформаційні таблиці, стовпці з вказівниками, облаштовані місця відпочинку.

Готуються до видання Рекомендації щодо організації проведення самодіяльних (некатегорійних) походів в Карпатах та правил пожежної безпеки в закладах розміщення туристів (буклети та самоклейки).

На нараді з працівниками, відповідальними з питань туризму райдержадміністрацій, виконавчих комітетів міських рад міст обласного значення, що проводило головне управління 18 лютого ц.р. за участю представника головного управління МНС в області, майора служби цивільного захисту Володимира Шкромиди, були проговорені питання щодо необхідності дотримання вимог пожежної безпеки в садибах, що займаються сільським зеленим туризмом, та проводились такі семінари у Верховинському, Косовському районах та Яремчанській міській раді.

Обласна Федерація спортивного туризму з 05 по 17 травня 2009 р. у селищі Вигода Долинського району провела курси організаторів спортивного туризму. Навчальною програмою передбачено теоретичний та практичний курс за рівнем початкової туристської підготовки, відпрацювання вмінь та навичок туристської техніки під час суддівства VIII обласних змагань «Пам'яті ветеранів туризму» та в спортивно-туристському поході першої категорії складності по Карпатах.

Відбулося три засідання Акредитаційної комісії з видачі дозволів на право здійснення туристичного супроводу на території Івано-Франківської області. (В 2009 р. видано 34 дозволи фахівцям на туристичний супровід у т.ч. 9 з активних видів туристичного супроводу). Розроблено та затверджено Положення про науково-методичну раду, котра створена з метою організації контролю щодо дотримання надання якісних туристичних послуг, встановлення кваліфікаційного рівня фахівців туристичного супроводу, поліпшення роботи суб'єктів туристичної діяльності, пов’язаної з організацією туристичного супроводу на території області.

Видано Методичні рекомендації з питань провадження екскурсійної діяльності.

16.05.2009 р представники облдержадміністрації взяли участь у круглому столі на тему: «Екскурсійна справа в Україні: проблеми та перспективи».

На виконання Програми розвитку мережі пішохідних туристських маршрутів регіональною фундацією «Карпатські стежки» на цей час прочищено і прознаковано майже 400 км туристських стежок;

Готується до видання Інструкція зі знакування туристських шляхів в області.

У 2009 році спільно з Асоціацією економічного розвитку Івано-Франківщини та Регіональним туристично-інформаційним центром розроблено проект «Екскурсійне намисто Івано-Франківщини», який поданий обласною радою (рішення № 806-30/2009 від 05.06.2009) до участі у Всеукраїнському конкурсі проектів та програм розвитку місцевого самоврядування. За результатами конкурсу проект визнано переможцем та включено до пропозицій щодо фінансування з державного бюджету у 2010 році в розмірі 500 тис. грн. Метою проекту є створення сприятливого регуляторного середовища для діяльності фахівців туристичного супроводу на території області, надання якісних туристичних послуг, розвиток та просування екскурсійного продукту області.

В області діє мережа туристично-інформаційних центрів. Протягом звітного періоду проведено засідання із представниками діючих туристично-інформаційних центрів в області щодо підтримки проектів з розвитку туризму, малих ініціатив в Івано-Франківській області. Також була запропонована ідея щодо організації спільно з туристичними фірмами екскурсійних маршрутів вихідного дня в райони, де діють туристично-інформаційні центри.

В Івано-Франківській області діють такі туристично-інформаційні центри: Регіональний туристично-інформаційний центр (РТІЦ); Надвірнянський туристично-інформаційний центр; Туристично-інформаційний центр Татарова; Фонд підтримки підприємництва м. Яремче Інформаційно-туристичний бізнес-інтернет центр; Косівський інформаціно-туристичний Візит-центр «Гуцулія»; Центр туристичної інформації Івано-Франківська з філіями (Привокзальна площа, площа Ринок, Рогатин, Яремче, ТК «Буковель»); Туристично-інформаційний центр «Верховина»; Туристично-інформаційний центр «Перлина Покуття»; Туристично-інформаційний центр «Дністровський каньйон» Громадська організація «Клуб мандрівників Золоте Руно»; Туристично-інформаційний центр при відділі культури і туризму Богородчанської райдержадміністрації; Туристично-інформаційний центр Калущини. Створено та постійно поновлюється інформаційний банк даних про інвестиційні пропозиції в галузі туризму.

Інвестиційні пропозиції в туристичній сфері області розміщується на веб-сторінках: www.if.gov.ua, http://doltour.if.ua, www.mvk.if.ua, www.yaremche.org. Ведеться активна рекламно-інформаційна діяльність. Область взяла участь у таких виставкових заходах:

  • 25 - 27 березня п.р. - XV міжнародна виставка «UITT 2009: Україна - подорожі та туризм» (м. Київ);

  • 01 - 04 квітня п.р.- спеціалізована туристична виставка «Туризм. Спорт. Мисливство. Рибалка» у м. Донецьку;

  • 09 - 12 квітня п.р.- спеціалізована виставка «Турмаркет-2009» в рамках VIІ Міжнародної Асамблеї туристичного бізнесу (м. Одеса);

  • 09 – 12 квітня п.р. – VII спеціалізована міжрегіональна виставка (м. Запоріжжя);

  • 29 - 30 квітня п.р.– Міжрегіональний туристичний форум «Чернігівщина туристична – 2009» (м. Чернігів);

  • 16 - 17 травня п.р.– І-а Західноукраїнська виставка-фестиваль (м. Тернопіль);

  • 10 - 12 вересня п.р. – VIII Міжнародна виставка-ярмарок «Тур’євроцентр-Закарпаття 2009» (м. Ужгород);

  • 24 - 26 вересня п.р. - V туристичний Форум “Феєрія єдності. Севастополь-2009” (м. Севастополь);

  • 30.09 – 02.10. п.р. - II національна виставка-форум українського туристичного продукту Visit Ukraine 2009 (м. Київ);

  • 04 - 05 грудня п.р.- ІІІ Міжрегіональна виставка-турсалон у м. Полтаві.

Розміщується інформація про можливості відпочинку в регіоні на спеціалізованих веб-сторінках та видаються інформаційні проспекти і буклети про наш край. Наприклад, в рамках проекту «Музейне коло Прикарпаття» створено веб-сторінку www.museum.if.ua та видано каталог, які містять опис та координати близько 80 музеїв області. Для перших сорока музеїв, що подали заявку на участь у проекті, були видані візитні картки (накладом по 5 тисяч кожної).

В рамках проекту «Культурно-пізнавальний туризм в місті Івано-Франківськ», що впроваджувався Асоціацією економічного розвитку Івано-Франківщини за підтримки Корпусу Миру США, були видані каталог-буклет “Музеї міста Івано-Франківська” та картосхема центральної частини обласного центру із інформацією про музеї.

За звітний період видавалася різноманітна туристична рекламно-інформаційна продукція, зокрема: карти-схеми “Дністровський каньйон”, буклет «Зима на Івано-Франківщині», перекидні календарі. Завершується видання «Туристичного довідника», картосхеми «Івано-Франківщина туристична». Видається щоквартальний туристично-інформаційний вісник головного управління з питань туризму, євроінтеграції, зовнішніх зв’язків та інвестицій облдержадміністрації.

У 2009 році проводився інформаційно-ознайомчий тур для журналістів з інших регіонів України. Зимову Івано-Франківщину у січні ц.р. побачило понад 80 журналістів усієї України, що приїхали на фестиваль «Різдво в Карпатах».

У липні 2009 р. був проведений рекламно-інформаційний тур для представників ЗМІ України. Участь у турі взяли кореспонденти та журналісти таких видань, як «Український туризм», «Міжнародний туризм», «Новости турбизнеса», «Куратор», «Урядовий кур`єр», «Пріматур. Відпочинок в Україні», «Trаvel XІT» та ін.

В області відбувались традиційні фестивалі, які залучають велику кількість «Полонинське літо», «Писанка» та ін.

Цього року у фестивалі народно-прикладного мистецтва «Карпатський Вернісаж» взяли участь понад 200 майстрів з 20 областей України. На фестивалі були представлені близько 40 видів народних промислів та ремесел, які на сьогодні збережені та існують в Україні.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]