Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ivano-frankivsk_009.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
49.46 Mб
Скачать

6.3.2. Забруднення грунтів.

З метою токсикологічного контролю лабораторією досліджено на забрудненість нітратами 25 зразків, важкими металами, радіонуклідами та пестицидами – 103 зразки плодово-овочевої продукції, картоплі і зерна.

Перевірено продукції рослинництва на забруднення нітратами 0.01 тис. тонн, пестицидами, токсичними елементами (важкими металами) та радіонуклідами 7,2123 тис. тонн.

Працівниками лабораторії якості продукції та токсикологічних досліджень центру відібрано своїми силами 98 % зразків плодово-овочевої продукції і зерна та усі зразки цукрових буряків.

Товаровиробниками відібрано і доставлено в лабораторію лише 2 % зразків зерна, овочів і фруктів.

Зразки, в основному, відбиралися в господарствах, що вирощують рослинницьку продукцію для дитячого харчування, та в господарствах, які розміщені в зоні посиленого радіаційного контролю.

Результати досліджень показали, що у зв'язку з різким зменшенням застосування мінеральних добрив та пестицидів, в жодному зразку продукції рослинництва та сировини не виявлено ЗКП та вмісту ВМ вище ГДК.

Перевищення ГДК за вмістом нітратів теж не виявлено. За даними лабораторних досліджень найбільше накопичують у собі нітратів такі культури, як столові буряки, капуста, кабачки, на ґрунтах, де вносять підвищені дози і норми мінеральних та органічних добрив.

За вмістом радіонуклідів вся перевірена продукція відповідає вимогам ДР-2006.

6.4. Охорона земель

Враховуючи низьку забезпеченість земельними ресурсами (в середньому на одного жителя в області припадає 0,43 га сільськогосподарських угідь і 0,28 га ріллі, що вдвічі менше ніж по Україні), проблема охорони та раціонального використання земельних ресурсів в області є надзвичайно актуальною.

Ситуація, що склалася у сфері використання і охорони земельних ресурсів вимагає кардинального перегляду концепції землекористування із встановленням пріоритетності екологічних аспектів.

Порушення у процесі освоєння території і господарської діяльності природного балансу у структурі угідь, недооцінка меліоративних функцій лісів, осушення перезволожених земель і боліт, спрямлення русел річок, відмова від традиційних методів ведення сільського і лісового господарства обумовили прогресуюче зростання факторів “екологічного ризику” і виникнення ряду екологічних проблем, із яких найважливішими в області на сьогоднішній день є наступні проблеми:

  • засмічення земель;

  • прогресуюча деградація і ерозія земель;

  • зниження родючості земель;

  • відсутність схем земелеустрою територій землеволодіння і землекористування;

  • порушення грунтів при лісокористуванні;

  • втрати земельних ресурсів внаслідок відведення земель для несільськогосподарських потреб;

  • самовільне індивідуальне будівництво в межах гірничих відводів родовищ корисних копалин;

  • винесення в натуру і закріплення на місцевості меж об’єктів природно-заповідного фонду;

  • стан меліорованих земель та меліоративних систем;

Однією з найбільш актуальних проблем землекористування в області є проблема засмічення земель твердими побутовими відходами в межах населених пунктів, прибережних захисних смуг річок і водойм, придорожних смуг автомобільних та залізничних доріг, узлісь лісових масивів.

Держуправлінням на нарадах ставились вимоги до органів виконавчої влади і місцевого самоврядування щодо виділення земельних ділянок під сміттєзвалища в усіх населених пунктах області, розробки схем санітарного очищення, ліквідації несанкціонованих сміттєзвалищ, налагодження роздільного збирання твердих побутових відходів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]