Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Розділ 5-7.Системи та механізми керув. 26.04.11...docx
Скачиваний:
44
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
23.3 Mб
Скачать

Конструкція гальмівних систем:

1. Гальмівні механізми.

2. Гальмівний привід.

3. Підсилювачі гальмівних систем та вакуумні електронасоси.

4. Додаткові гальма – уповільнювачі.

5. Присторї акумулювання та перетворення енергії при гальмуванні.

6. Антиблокувальні системи.

7. Активні та пасивні пристрої автоматичних електронних систем керування гальмуванням.

Кожна з гальмівних систем складається з гальмівних механізмів та гальмівних приводів, які можуть працювати від прикладання зусилля водія до педалі гальм, або у автоматичному режимі з використанням електронних систем керування.

Рис 5.2. Схема розташування елементів системи гальмування у легковому автомобілі:

1 – переднє ліве гальмо; 2 – педаль гальм; 3 - вакуумний підсилювач;

4 - головний циліндр гідроприводу гальм; 5 - трубопровід контура приводу передніх гальм; 6 - захисний кожух передніх гальм; 7 - супорт переднього гальма; 8 - вакуумний підсилювач; 9 - бачок головного циліндра; 10 - кнопка важеля приводу стоянкових гальм; 11 - важіль приводу стоянкових гальм;

12 - тяга защіпки важеля; 13 - защіпка важеля; 14 - кронштейн важеля приводу стоянкових гальм; 15 - поворотний важіль; 16 - трубопровод контура приводу задніх гальм; 17 - фланець наконечника оболочки тросу;

18 - заднє гальмо; 19 - регулятор тиску задніх гальм; 20 - важіль приводу регулятора тиску; 21 - колодки задніх гальм; 22 - важіль ручного приводу колодок; 23 - тяга важеля приводу регулятора тиску; 24 - кронштейн кріплення наконечника оболочки тросу; 25 - задній трос; 26 - контргайка;

27 - регулювальна гайка; 28 - втулка; 29 - направляюча заднього тросу;

30 - направляючий ролик; 31 - передній трос; 32 - упор вимикача контрольної лампи стоянкового гальма; 33 - вимикач стоп-сигналу.

Схема гальмівної системи приведеної на рис. 5.2. включає гальмівні механізми 1 передніх і 18 задніх коліс, гідравлічний гальмівний привід з головним циліндром 4 і педаллю гальм 2, вакуумний підсилювач 8.

При натисканні на педаль гальм 2 поршень головного циліндра 4 тисне на рідину, яка через перепускний клапан перетікає до циліндрів колісних гальмівних механізмів і передає зусилля на гальмівні колодки, які притискаються до барабанів та дисків і на кожному колесі створюється гальмівний момент.

Гідровакуумний підсилювач 8 полегшує керування гальмівною системою за рахунок створення додаткового зусилля, яке передається до гальмівних механізмів коліс.

При відпусканні педалі гальм, рідина перетікає назад до головного циліндра. Колодки під дією пружин повертаються у вихідне положення і розгальмуються.

5.1. Гальмівні механізми

Гальмівні механізми зменшують кутові швидкості коліс, або одного з валів трансмісії. Ефективність гальмівних механізмів і систем в цілому визначається гальмівним шляхом автомобіля від початку натискання на педаль гальм до повної зупинки під час руху по горизонтальній ділянці сухої дороги з асфальтовим покриттям.

У гальмівних системах сучасних автомобілів найбільше розповсюдження отримали фрикційні гальмівні механізми, принцип дії яких ґрунтується на створенні сил тертя між деталями, що обертаються та нерухомими деталями (колодками, стрічками, дисками гальм Формули 1).

Останнім часом прослідковується тенденція встановлення на передніх та задніх колесах легкових автомобілів та на вантажних автомобілях дискових гальмівних механізмів.

На задніх колесах легкових автомобілів малого та середнього класу, а також на колесах вантажних автомобілях встановлюються барабанні гальмівні механізми.

Стрічкові гальмівні механізми в гальмах коліс майже не використовуються.

Гідравлічні та електричні гальмівні механізми використовують як гальма-уповільнювачі. У конструкції ряду автомобілів гальмом-уповільнювачем є спеціальна заслінка у випускній трубі для відпрацьованих газів, яка перекриває випуск відпрацьованих газів у атмосферу під час гальмування.

Сповільнення руху автомобіля може здійснюватись також переведенням роботи двигуна у компресорний режим.

На спортивних та швидкісних автомобілях може застосовуватись поза колісне гальмування спеціальними закрилками або парашутами.