Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Розділ 5-7.Системи та механізми керув. 26.04.11...docx
Скачиваний:
43
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
23.3 Mб
Скачать

Конструкція

Педаль керування гальмовим зусиллям, вакуумний підсилювач, головний та робочі гальмівні циліндри, з’єднувальні трубопроводи гальмівних контурів, регулятор перерозподілу гальмівних зусиль між передніми та задніми гальмівними механізмами, сигнальні датчики та показчики.

Принцип дії

При натисканні водієм на педаль гальм зусилля через шток передається до вакуумного підсилювача, де підсилюється та передається на поршні головного циліндра, які тиснуть на гальмівну рідину. Гальмівна рідина через трубопроводи по двум контурам подається у робочі циліндри гальмівних механізмів коліс. При цьому поршні робочих гальмівних циліндрів коліс притискають гальмівні колодки до гальмівних дисків або барабанів, що приводить до гальмування коліс та автомобіля у цілому.

Рис. 5.49. Роздільний гідравлічний привід правого переднього з лівим заднім гальмом та переднього лівого з заднім правим гальмом

Всі автомобілі з гідравлічним приводом гальм, з метою підвищення безпеки руху, створюються двоконтурними за різними схемами (рис. 5.49). В один контур можуть бути поєднані гідравлічний привід правого переднього з лівим заднім гальмом та переднього лівого з заднім правим гальмом (ВАЗ-2109, окремо привід передніх та задніх гальмівних механізмів (ВАЗ-2106), або загальний привід на всі гальмівні механізми та окремий привід на передні гальма (ВАЗ-2121).

Роздільний гідравлічний привід гальм коліс дає змогу уникнути повного відказу у роботі гальм, при розривах гальмівного контуру, що підвищує безпеку керування автомобілем.

Рис. 5.50. Схеми гальмівних контурів роздільного паралельного та діагонального гідравлічного приводу гальмівних механізмів коліс (запасні робочі системи):

1 – гідровакуумний підсилювач з головним циліндром; 2 – розподільник гальмівних зусиль; 3, 4 – трубопроводи подачі гальмівної рідини від головного до робочих циліндрів коліс;

Рис. 5.51. Схема гідроприводу дискових та барабанних гальмівних механізмів:

1 - гальмівні циліндри передніх коліс; 2 - трубопровод передніх гальм;

3 - трубопровід задніх гальм; 4 - гальмівні циліндри задніх коліс; 5 - бачок головного гальмівного циліндра; 6 - головний гальмівний циліндр;

7 - поршень головного гальмівного циліндра; 8 - шток; 9 - педаль гальм.

Рис.5.52. Головний гальмівний циліндр тандемного типу автомобіля

ВАЗ-2106:

1-гайка; 2-отвір для штуцера подачі рідини до контура задніх коліс; 3-корпус; 4,7-камери приводу задніх та передніх контурів; 5,8-отвори для резервуарів з гальмівною рідиною; 6-отвір для штуцера подачі рідини до контура передніх коліс; 9-поршень приводу гальм від гальмівної педалі; 10,14-упори поршнів; 11,15-повертальні пружини; 12-манжета; 13-поршень; 16-пружина притискання ущільнювального кільця до упорної втулки; 17-ущільнювальне кільце; 18-упорна втулка; 19-щілина; 20-отвір сполучення з резервуарами з гальмівною рідиною.

Конструкція головного гальмівного циліндра

Корпус 3 (рис.5.52) головного гальмівного циліндра чавунний і прикріплений до корпуса вакуумного підсилювача. У головному гальмівному циліндрі за допомогою поршнів створено дві камери для окремого приводу передніх та задніх гальмівних механізмів. Поршень приводу переднього контура гальм 9 має канавку з встановленою ущільнювальною манжетою. Всі манжети мають у перетині тороїдальну форму, зовнішній діаметр якої у вільному стані на незначну величину перевищує діаметр циліндра. Крім того при збільшенні тиску у камері радіальний та осьовий тиск примушує манжети додатково притискаються до стінок циліндра, що забезпечує надійне ущільнення гальмівних камер. Для уникнення збиткового тиску в камерах, у поршнях є пружини 16, що притискають манжети 17 до втулок 18 та створюють щілини 19 для перепустки надлишку рідини до резервуару бачка.