Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Розділ 5-7.Системи та механізми керув. 26.04.11...docx
Скачиваний:
44
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
23.3 Mб
Скачать

Принцип дії

При відпущеній педалі гальм (рис.5.63, 5.64), пружина 7 верхньої секції крана пересуває шток вправо, притискає сідло 11 до клапана 16 і закриває його. При цьому клапан 14 пересувається праворуч від свого свого сідла, і повітря з балонів поступає у пневмоконтур причепа, створюючи у ньому тиск. Під дією підвищеного тиску повітрярозподільник з’єднує гальмівні камери коліс причепа з атмосферою, і гальмівні механізми коліс причепа вимикаються.

Нижня секція працює як звичайний кран прямої дії. При натисканні на педаль гальм верхній кінець важіля 6 з віссю 4 штока 3 переміститься ліворуч та стисне пружину 7. Під дією пружини 12 мембрана 10 прогнеться ліворуч, і переміститься разом з сідлом 11 клапана 16. Під дією пружини 15 клапан 14 закриється, а між клапаном 16 і його сідлом появиться кільцевий зазор і порожнина Б через сідло клапана 11, порожнину А і вікно 28 сполучається з атмосферою. Порожнина Б з’єднається з пневмоконтуром причепа і тиск у пневмоконтурі причепа понизиться. При цьому розподільник направить стиснуте повітря з ресивера причепа в гальмівні камери коліс, що приведе до гальмування.

Важіль 6 повернеться на осі 4 і нижнім кінцем перемістить важіль 2 праворуч. Після цього стакан 25 врівноважувальної пружини перемістить сідло 24 та притисне його до клапана 20 і пересуне його разом з клапаном 19. Випускний клапан 20 буде закритий, а впускний 19- відкритий. Повітря з балонів тягача через відкритий впускний клапан та порожнину Д поступить в гальмівні камери гальмівних механізмів і колеса тягача загальмуються.

Пружини 7, 12, 21, 26 і мембрани 10, 23 в цьому крані працюють по тому ж принципу, що і у звичайному крані.

Рис. 5.65. Схема роботи пневматичного приводу гальмівної системи автомобіля ЗИЛ-131

Під час гальмування стоянковим гальмом, то спеціальна система важелів увімкне пневматичний гальмівний привід причепа. Важіль поверне валик 5, кулачок якого натисне на виріз штока 3, і увімкне секцію гальмівного крана , що керує гальмівними механізмами причепа. Стійкість та безпека руху автопоїзда забезпечується тим, що колеса причепа гальмують на 0,2…0,3 с раніше, ніж колеса тягача.

5.2.3. Електропневматичний привід гальмівних механізмів

Підвищений час приведення у дію гальмівних систем довгомірних транспортних засобів з пневмоприводом негативно впливає на стійкість руху, збільшує довжину гальмівного шляху. У сучасних електропневматичних приводах гальмівних систем використовуються електронні системи керування, які забезпечують слідкуючу дію гальмівного приводу та регулюють розподіл гальмівних сил між мостами та між колесами, що покращує ефективність гальмування та стійкість автопоїзда.

Призначення

Зменшення часу приведення у дію пневматичного гальмівного приводу та можливість використання електронних автоматичних систем керування гальмівними механізмами, що забезпечують більш ефективне гальмування та кращі показники безпеки руху. Можливість гальмування без участі водія.

Рис. 5.66. Схема електропневматичних гальм автомобіля – тягача з АБС та ПБС (антиблокувальною та протибуксувальною системами):

1-модулятор ЕПП з датчиком тиску повітря; 2- блок керування; 3-гальмівна камера; 4- електророз’єм ЕПП; 5- датчик АБС, ПБС; 6- комбінований електропневматичний гальмівний кран; 7- датчик АБС.

Застосування електропневматичного приводу дозволяє зменшити кількість приладів системи у порівняння з пневмоприводом.