Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Крайникова - КОРРЕКТУРА.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
6.57 Mб
Скачать

§ 4. Коректура за допомогою споаучних аіній

4.1. Коректура багатоколонкової верстки

У книжкових виданнях здебільшого вдаються до одноко-лонкового верстання. Робити виправлення на берегах відбитка формату А-4 за допомогою коректурних знаків зручно. Інша справа — багатоколонкова верстка. Роздрукований на прин­тері відбиток шпальти газети чи журналу на аркуші формату А-4 об'єктивно не зручний для використання знаків: по-перше, в нього вузькі береги, а по-друге, надто мала відстань між ко­лонками. Тому при підготовці видань з багатоколонковою версткою (журналів, альбомів, газет) використовують техніку сполучних ліній.

102

Глід підкреслити, що використання сполучних ліній дозво-ється п. 3.2-5. стандарту «ГОСТ 7.62-90. Знаки для размет-

оригиналов и исправления корректурньїх и пробньїх ттисков. Обшиє требования», причому передовсім для газет­них коректур.

Сполучні лінії — спеціальні лінії, що сполучають помил­кові елементи з вказівками щодо виправлень, винесеними на береги або інші незаповнені частини коректурного відбитка. Практики зазвичай називають цю техніку коректурою «на віжках» або «на поводирях». За допомогою «віжок» при бага-токолонковій верстці набагато легше знайти місце у тексті, де слід зробити виправлення.

Техніка сполучних ліній для опанування є простішою, порівняно з технікою коректурних знаків. Однак і вона має кілька суттєвих методичних вимог:

  • «віжки» варто застосовувати для внутрішніх колонок; при цьому виправлення у крайніх колонках доцільно здійснювати виключно за допомогою коректурних знаків;

  • також не потрібно вести «віжки» від помилкових еле­ ментів у верхніх і нижніх рядках зверстаного текс­ ту — помилки у них позначають на верхньому і нижньому берегах коректурного відбитка;

  • у тексті помилковий елемент закреслюють відповід­ ним коректурним знаком;

  • проведена довільна лінія повинна бути тоненькою і проходити між рядками тексту, не закреслюючи їх;

  • лінію на березі доводять до правильного варіанта на­ писання чи власне коректурного знаку;

  • «віжки» рекомендується виконувати пастою різних кольорів;

  • якщо виправлень багато, то вносити їх варто виключно за допомогою коректурних знаків — «віжки» можуть за­ плутатися.

4.2. Коректура картографічних відбитків

На «віжках» виконується і коректура картографічних відбитків. До речі, у коректоратах картографічних видав-

103

Т ЕХНІКИ І МЕТОДИКИ ТРАДИЦІЙНОЇ КОРЕКТУРИ^

.УНІВЕРСАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

н ицтв працюють фахові географи, адже виконання такої ко- 1 ректури потребує вузькоспеціальних знань.

Картографічний коректор перевіряє точність відображе­ної на карті інформації: чисельності населення; відстаней

у кілометрах; схем залізниць, доріг; місцерозташуван-ня портів; прохо­дження річок; кордонів і т. п. При цьому корек­тор користується різноманітною лі­тературою: слов­никами гідроні­мів, топонімів та ін.; довідниками, де визначені су­міжні території; інструкціями то­що. У разі вияв­лення помилок у відбитку, він вно­сить виправлен­ня, послуговую­чись технікою сполучних ліній.

Використання «віжок» у коректурі картографічного видання

Як бачимо із прикладу коректурного відбитка, наданого нам київським видавництвом «Картографія», сполучні лінії проходять від позначок на карті, що потребують певних ко­рективів, і ведуть на берег відбитка, де й зазначаються вказівки щодо виправлень. Це — виправлення окремих фраг­ментів карти. Крім них, у правому нижньому кутку карто­графічного відбитка коректор записує загальні зауваження щодо усього відбитка.




. «>учш.




..._ V


.>Ч||ІІ*І



' :' ■-' .< '•<■'



104


с ? УНІВЕРСАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ' РЕКОМЕНДАЦІЇ ЩОДО КОРЕКТОРСЬКОГО ЧИТАННЯ

Розглядаючи техніки коректури за допомогою коректурних наків і сполучних ліній, ми не могли не торкнутися й їхніх ме­тодичних аспектів. Одначе, в методиці коректури існують по-оження, що мають універсальний характер,— вони не зале­жать від вибору тієї чи іншої техніки. їх знання знадобиться ко­ректору фактично в будь-якому видавництві чи редакції.

  1. Коректуру насамперед слід побіжно прогорнути, «охо­ пити» оком — зорієнтуватися, якого змісту і жанру надійшов матеріал, у якому стилі він викладений.

  2. Перед читанням коректури слід перевірити її комп­ лектність — наявність усіх сторінок оригіналу та відповідних коректурних відбитків зі складання.

  3. Не можна надто поспішати, ігноруючи при цьому само­ перевірку,— темп коректорського читання, порівняно зі зви­ чайним, повинен бути дещо сповільненим.

  4. Коректурні виправлення повинні бути розбірливими. Ро­ бити їх слід охайно — так, щоб текст залишався читабельним.

5. Коректуру виконують ручкою з темною (синьою, фіоле­ товою), але не червоною пастою: по-перше, вона втомлює очі, а по-друге, у деяких видавництвах червоною пастою вносить виправлення виключно головний редактор. Чорна ж паста не контрастує з чорною фарбою комп'ютерної роздруківки, а то­ му теж не рекомендується для коректорського читання.

Бажано, щоб кожен учасник редакційно-видавничого про­цесу вносив виправлення пастою певного кольору, а на окре­мому аркуші, що супроводжує коректуру, відповідно роз­шифровувалися кольори пасти.

Не слід користуватися олівцем: для оператора комп'ютер­ного складання це означає, що виправлення не обов'язкове.

6. Насамперед контролюють дотримання вказівок «Технічної специфікації» (щодо шрифту, формату рядка,

105

. КОРЕКТУРА ДРУКАРСЬКИХ ФОРМ

ТЕХНІКИ І МЕТОДИКИ ТРАДИЦІЙНОЇ КОРЕКТУРИ_

м іжрядкових проміжків, величини абзацних відступів, прийомів шрифтових виділень тощо).

7. Професійні коректори радять читати «під лінійку» — підводити її під лінію опрацьовуваного рядка. Лінійка повин­ на бути короткою (не виступатиме за формат аркуша А-4) і дерев'яною (шорстка фактура запобігатиме ковзанню по сторінці).

Фіксувати зір на елементах складання можна й наводячи на слова ручку.

  1. Читати коректуру зручніше на пюпітрі — вона розта­ шовується похило, а такий кут зору зручніший.

  2. Виправлення у коректурі повинні бути економними та раціональними,— щоб оператор комп'ютерного складання міг швидко в них зорієнтуватися і точно внести їх в електрон­ ну версію оригіналу. Так, наприклад, якщо у слові є кілька помилок, недоцільно виправляти кожну зокрема — краще закреслити знаком заміни усе слово і, продублювавши знак на березі, поруч із ним написати слово правильно. Особливо часто так чинять у газетній коректурі.

  1. Якщо коректор вважає за необхідне дати оператору комп'ютерного складання певні роз'яснення щодо виправ­ лень, то ці слова і фрази слід обвести овалом — щоб оператор не сприйняв їх за вставку і не вніс у текст.

  2. Усі помилкові, на думку коректора, формулювання потрібно (краще простим олівцем) позначати спеціальним коректурним знаком Iі 1 (. А на окремому аркуші, зазнача­ ючи відповідні сторінки коректури, викласти суть зауважень і пропонований варіант виправлень. Порадившись щодо них із редактором, коректор доопрацьовує відбиток: вилучає ко­ ректурні знаки і вписує затверджені варіанти формулювань.

  3. Дочитавши коректуру, вдаються до її додаткового пе­ регляду та перечитування. І якщо при першому читанні пере­ довсім перевіряють правопис тексту, зауважують певні смис­ лові помилки, то при повторному читанні контролюють технічну якість складання чи верстання (залежно від виду відбитків).

106

А також ще раз уважно перевіряють:

• чи відповідають заголовки параграфів, пунктів, підпунктів у тексті заголовкам на сторінці «Зміст»;

« чи не має помилок на титульній сторінці, шмуцтитулах, у каталожній картці, вихідних даних та інших особливо важливих архітектонічних елементах видання;

• чи правильно виконані шрифтові виділення у визначен­ нях термінів і понять, примітках, коментарях тощо.

13. Коректор підписує кожну сторінку виконаної ко­ректури.